Haftanın Özeti: 40

27 Temmuz - 2 Ağustos 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada tekinsiz olarak nitelendirelen bölgelerdeki en önemli etkenin ses olduğu ortaya çıktı. Paris’te bir otoparkta yürütülen deneyde kuş cıvıltıları gibi huzur verici ortam seslerinin verildiği zamanlarda tedirginlik ve korkunun azaldığı gözlemlendi.
  • MIT Üniversitesi mide asidinden etkilenmeyen ve belirlenen dozu ince bağırsakta çözülecek şekilde serbest bırakan bir polimer jel üretti. Kullanım onayı aldığında uzun dönemli (hatta bazen ömür boyu) ve bazen günde birkaç kere ilaç kullanmak zorunda kalanlar ilaçlarını bir kere yutacak ve geri kalan vücut içinde ‘halledilecek’.

MIT-Gastric-Devices-1_0

  • Kahve içmeden kendine gelemeyenler için ‘yeni nesil enfiye’: Eagle Energy. Kafeinli buharlı çubuğun her birinden 500 nefes çekebiliyorsunuz. Sitesindeki iddiaya göre 10 nefeste kendinize geliyorsunuz. Şekersiz, kalorisiz. 10’lu paketi 75 dolar.

https://www.youtube.com/watch?v=3FYes3nNOGE

  • Almanya, Japonya ve ABD’den (askeri kurumları da kapsayan) bir bilim grubu bir molekül ve birkaç atomdan ibaret transistör üretmeyi başardı.
Yeni nesil transistörün yapısı bu şekilde. Yeni bir çağın habercisi olabilir.
Yeni nesil transistörün yapısı bu şekilde. Yeni bir çağın habercisi olabilir.
  • Brown Üniversitesi’nden bir grup dünyanın ısıya en dayanıklı materyalini keşfetti. Hafniyum, nitrojen ve karbondan oluşan alaşım doğru miktar ve oranda birleşince dünyanın çekirdeğindeki ısıya dahi dayanabiliyor. Materyalin teoride 4 bin 400 kelvin sıcaklığa; başka bir deyişle 4 bin 126 celcius’a kadar dirençli.
  • Dünyanın en yoğun obez nüfuslarından birine sahip ABD aynı zamanda bu konuda en fazla araştırma yapan merkezlere de evsahipliği yapıyor. Bu hafta yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre Cory Berkland yönetimindeki bir çalışma grubu vücudun yediğimiz şeylerden yağ emilimini engelleyen bir ilaç geliştirmeyi başardı. Hayata geçtiğinde dünyanın en çok satan ilacı olacağına şüphe var mı?

obezite

  • Smart Vision şirketinin geliştirdiği iPhone ile entegre çalışan SVOne kodlu tanı cihazı göz muayenelerinde yeni bir sayfa açıyor.

https://vimeo.com/121210663

  • Geçen haftaki özette adı geçen Nokia imzalı sanal gerçeklik cihazı OZO adıyla bu hafta tanıtıldı. 360 derece kayıt yapabilen kameralardan oluşan aksesuar sanal gerçeklik gözlük veya kasklarıyla içinde dolaşabileceğiniz evrenleri kaydetmek için hizmet verecek. Yılın son çeyreğinde satışa sunulacak cihazın fiyatı henüz belli değil.

  • Deniz tutması, uçak tutması, otomobil tutması… Azımsanmayacak kadar çok kişinin çektiği bu ‘tutma’ türleri göz ve kulağımızın anlaşmazlığından çıkıyor. Kulağımızın içinde hareket algılayıcı ve dengeleyici işlev gören bölüm ile gözümüzün görerek algıladığı hareket birbirini tutmayınca genellikle bulantıyla sonuçlanan bu tutma hadisesi meydana geliyor (yani örneğin bir gemideyken gözümüz sabit bir yere baktığı için hareketsiz olduğumuzu söylerken kulağımız “hayır; ağır ağır dalgalanıyoruz” diye itiraz ediyor). Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen ACM Siggraph sayesinde bu iki organın arası bulunuyor. Bir sanal gerçeklik mucizesi daha. İzleyelim.

  • Çok umut bağlanan ilk sürümde hayal kırıklığı yaşayan (ve yaşatan) akıllı gözlük Google Glass’ın yeni sürümü hafızalarımızı kaydedecek. Firmanın son patentlerinden biri bunun ipuçlarını veriyor.
  • Geçen hafta bireysel kullanıma has insansız hava araçlarının silahlandırılmış bir örneğini paylaşmıştım. Bu hafta konuyla bağlantılı ilginç bir gelişme oldu. Yapay zekaya yönelik ‘endişeli modern’ tavırlarıyla bilinen Bilimci Stephen Hawking ve Girişimci Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu 1.000 (bin) uzmandan oluşan bir grup otonom (kendi kendine işleyebilen / özerk) silahlara yönelik çalışmaların yasaklanmasını talep eden bir bildiri yayınladı. Gerekçe olarak bu tip silahların kısa sürede silah tüccarları üstünden terör gruplarının eline geçme ihtimali gösteriliyor.
  • Yukarıdaki tip konulara meraklıysanız Future of Life haberlerine göz atmanızı tavsiye ederim.
  • İnsansız hava araçları üstüne bir dağıtım sistemi kurmayı hedefleyen Amazon geçen yıl bir örnek video paylaşarak ağzımıza bir parmak bal çalmıştı. Kanada’da sessiz sedasız denemelerini sürdüren şirket bir yandan da bu araçların uçacağı alan ve hava katmanlarını düzenlettirmeye çalışıyor.

drone-zone

  • Samsung’un bu hafta tanıttığı SE370 kodlu monitörü altına koyduğunuz telefonları kablosuz şarj edebiliyor. Elbette bunun için kablosuz şarj olabilen bir telefon (ya da kılıf) sahibi olmanız gerekiyor.

  • Öte yandan mobil işlemcilerde adını sıkça duyduğumuz Qualcomm, metal gövdeli telefonlarda da kablosuz şarj olabilmeyi mümkün kılan WiPower adlı teknolojisini tanıttı.

  • Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemindeki 6 kritik güvenlik açığının bu sistemi kullanan mevcut telefonların yüzde 95’ini saldırıya açık bıraktığı ortaya çıktı. Gelmiş geçmiş en büyük Android açığı olarak kabul edilen bu durumu Joshua Drake adlı güvenlik uzmanı Nisan ayında keşfederek rapor etmiş Google da cihaz üreticilerine yamaları yollayarak dağıtmalarını istemişti. Ancak stagefright adı verilen bu açık hala birçok cihazda aynen duruyor. Senaryoyu tetiklemek için karşı taraftan gelen MMS’i açmak yeterli oluyor.

stagefright

  • Daha korkutucu bir güvenlik açığıyla devam edelim. Yukarıdaki konunun dile getirildiği Black Hat konferansında ortaya çıkan bir başka hack, keskin nişancıları engelleyebiliyor; daha da kötüsü hedeflerini saptırabiliyor. Keskin nişancıların hedef kalibrasyonunda kullanılan kablosuz internet kullanan 13 bin dolarlık TP750 tüfeği bu açığın kuluçka merkezi oluyor. Çalışma mantığını izleyelim.

  • Güneş altında bronzlaşıp arkadaşlarını çatlatma peşinde olanlara bir uygulama tavsiyesiyle devam edelim. Bulunduğunuz yerdeki morötesi (ultraviyole) ışınları; başka bir deyişle radyasyon oranını size söylöyor. Böylece cilt kanseri gibi belalardan uzak kalmanızı sağlıyor.

uv-app

  • 18 ışık yılı uzaklıktaki Lyra takımyıldızında kuzey ışıklarına benzer bir aydınlanma kaydedildi. Bu göklerde ilk defa gözlemlenen bir olay.

150730111115_aurora_549x549_c_nocredit

  • Japonya’da bulunan Osaka Üniversitesi Lazer Mühendisliği‘nden bir grup 2 petawatt (başka bir deyişle dünyanın toplam enerji tüketiminin BİN katı) gücünde bir lazer ışınını üretti. Evrenin oluşumuna dair teoriler için kullanılacak ışın özel bir camdan üretilen 100 metrelik ‘namludan’ çıkıyor. Aklıma ister istemez o meşhur Star Wars sekansı geldi.

https://www.youtube.com/watch?v=qBAZGtBfcY4

  • Klasik müzik dinleyen tavukların yumurtaları bir hoş oluyor da insanların neyi eksik? İşte Ritmo bu sorunun cevabını arıyor. Hamilelere özel kemerli hoparlör seti rahimdeki bebeğe annenin seçtiği müzikleri dinletiyor (bari rahimde rahat bırakın bebekleri!).

ruvo-ritmo-sound-system

  • Google Translate artık -Türkçe de dahil- 27 dile ait tabela ve işaretleri çevirebiliyor.

  • GFK, ‘Globalde ve Türkiye’de Akıllı Telefon Trendleri’ başlıklı raporunu yayınladı. Buna göre 5 inç ve üstü ekranlada artış var, 4G’ye hazır cihazlar iki katına çıkmış. Dünyada alt segment akıllı telefonların pazar payı artarken Türkiye’de orta segment büyüyor.

gfk-rapor

  • ABD Başkanı Barack Obama rekabetçiliği koruyabilme adına 2025 yılına kadar dünyanın en güçlü süperbilgisayarının ülkesinde bulunması için bir girişim başlattı. İki hafta önceki özetten hatırlayanlar olacaktır; süperbilgisayarlar liginde liderlik Çin’de bulunuyor.
  • Bittiği için çöpü boylayan pillerimiz acaba gerçekten bitmiş oluyor mu? Batteriser öyle almadığı iddiasında. Bu küçük metal parçası pil ömrünüzü 8 katına çıkarmayı vaat ediyor. Çalışma prensibi cihazlarınızın bitti sandığı pillerin içinde kalan yüzde 20’lik kapasiteyi sonuna kadar harcatabilmek. İzleyin.

https://vimeo.com/134165326

  • Apple Watch Türkiye’de satışa sunuldu. Ben bu satırları yazarken fiyatları 2 bin ile 34 bin lira arasında değişiyordu (bir saate verecek 2 bin liranız varsa lüks bir analog saat hem kullanım hem yatırım açısından çok daha akıllıca olur bence).

apple-watch-fiyatlari

26 Yorum

  • Düzeltme: Instagram 2017’de Amerika’da sadece mobil reklam gelirlerinde Google ve Twitter’ı geçecek, bu bile yeterince büyük bir olayken diğer türlüsünü hayalim alamadı :)

    Ek: Daha önce bir yorumumda bahsettiğim İngilizce öğrenme uygulaması Voscreen bu ay App Store’da önce Eğitim kategorisinde birinci sıraya çıktı, daha sonra bu hafta genel kategoride ilk 10’a girerek herkesi şaşırttı. Çünkü ilk defa bir eğitim uygulaması ilk 10’a giriyor, şu an ilk 10’daki ABD temelli olmayan tek uygulama ve buraya kadar sıfır reklamla, sadece kullanıcı beğenisiyle çıktı.

    https://www.facebook.com/denizVoscreen/posts/10153174556319209

  • Bazı düzeltmeler…

    Türkiye’de de bir pazarı

    hayal kırıklığı

    hafızalarımızı kaydedecek.

    8 katına çıkarmayı

    (varsa tabii)

    ancak çeken bilir.

    • vidyoyu sonuna kadar izleyin :)
      ben ayrıca can kurtarıcıları takdir ettim. o kalabalıkta, o kadar kısa sürede farkedip, müdehale etmek cidden bir başarıdır.

  • Her hafta, neredeyse her maddeyi keyifle okuyup birçoğunun linklerini, videolarını inceliyorum. Özetlerin çok güzel olduğunu düşünüyor ve nice 40’lara diyorum :) Elinize sağlık..

  • Yalniz yag emilimini engelleyen maddenin aslinda zayiflama surecini sadece yapay bir bicimde etkileyecegini ekleyeyim.

    Zira yag, bircok hormonun, hucre zarinin ve yapilarinin onemli bir parcasi ve emilimin engellenmesi uzun surecte vucuda zarar verecegini bir doktor olarak rahatlikla soyleyebilirim.

    Ayrica arastirmalar gosteriyor ki beslenme aliskanligi olusturmayan sadece kisa sureli zayiflamaya yonelik yontemler, beslenme planlari ve supplementler amaca ulasildiktan -ve yontem terkedildikten- sonra hizli bir geri donuse sebep oluyor.

    Yani o ilac piyasaya medikal ilac olarak cikarsa ki bu en az 10 yil surecektir. Ciktigi zaman muhtemelen tahmin ettiginizden az kullanicisi olacak.

  • Pil konusunda sanırım yanlış bir çeviri olmuş hocam. Pilin içinde %80 kullanılabilir enerji kalıyor.

  • Uzerine biraz dusunmek gerekir dediniz, biraz dusundum. Ilk olarak homo sapiens denen turun bir aslandan daha degerli oldugu varsayimina inanmiyorum. Zimbaweliler¡in muhtemelen elektrigi, suyu, isi gucu olsa onlar da o Amerika’li gibi gibip 55 Bin Dolar verip aslan avlayacak. Homo Sapiens, sirf zevk duydugu icin birbirni olduren, iskence yapan bir tip. Aslanlar ise aciktigi icin diger bir canliyi oldurur, zevk icin diger aslan arkadaslarina iskence edip savas acmaz,irkcilik yapmaz, tecavuz etmez, kendisinin milyonlarca kilo eti varken diger aslan arkadaslarini ac birakmaz. Bunun icin ben bir aslanin oldurulmesini, bilhassa sayica az olan bir tur olmasi dolayisiyla, cok daha onemli buluyorum.

    Iki laf da o sertifikayi o ileri duzeyde morona veren kuruma etmek istiyorum. Bir devlet dusunun, bir kurum acmis, millete para karsiliginda ormanda ki dogal yasamda varliklarini surduren canlilari oldurmek isin yetki veriyor. Bu bile nasil hasta bir tur oldugumuzun ispati.

    • Ben de şöyle etkileyici bir cümleye rastlamıştım bir yerlerde. Doğada yok olduğunda doğal zincire hiçbir zararı dokunmayacak tek canlı türü ‘insan’. Garip ama gerçek.

  • Amirim, Zimbabwe değil, Zimbabve olacak doğrusu. 1980 sonrasında TDK öldü, biliyoruz ama Ana Yazım Kılavuzu, Vikipedi, Dışişleri Bakanlığı’nın sitesi gibi yerlerden teyit edebilirsiniz. Şehir adlarının aksine ülke/devlet adları Türkçe imlaya uygun biçimde yazılmak durumunda.

  • Yazılarınızı zaten zevkle takip ediyordum, haftanın özetlerini de ilk haftadan beri ilgiyle takip ediyorum. Nice 40lar dilerim, emeğinize sağlık. Yazılarınız ve çalışmalarınız ilham verici.
    “Mozart Ne Arar Pazarda?” videosunda dikkatimi çekti, insanlar aslında ne kadar güleryüzlü. Son zamanlardaki gerginlikler bize unutturmuş bazı şeyleri.

  • merhaba,
    özetleri hazırlarken kafanızda “uzun olursa sıkıcı olur.” düşüncesi varmış, bundan bahsetmiştiniz,böyle kısa olması da çok sıkıcı,hemen bitiyor. siz uzatın,herkes sıkıldığı yerde bırakır, zorla değil ya.

  • Daha önce ki bir derlemenizde de denedim ama her seferinde geçerli bir tutar girin diyip duruyor. 5tl ve 10 tl bağışlar yapmak istedim ama yapamadım. Alt sınırı da göremedim?ben mi bir yerde hata yapıyorum?

  • bilmek ayrıcalıktır.Yüzyıllardır böyle olmuş.Daha çok bilmemize ve daha yeniyi görmemize vesile olduğunuz için teşekkür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği