Haftanın Özeti: 36

29 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Türk internet girişim ekosistemine ait 4 binden fazla girişim, 150’ye yakın yatırımcı ve 39 teknoparkın 5 yıllık arşiv ve güncel verilerini içeren Serkan Ünsal imzalı bir veritabanı: Startups.Watch (Ünsal’ın ağzından öyküsü de Medium yazısında).
  • Türkiye’de girişimciliğe dair birçok sıkıntıdan söz ediyoruz ama yine de halimize şükredelim. Tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birinin pençesindeki komşumuz Yunanistan’da devlet yurtdışına sermaye transferini engellemek için para akışını sınırladı (bankalarında sadece 500 milyon euro nakit kaldı). Bu yüzden ülke dışından barındırma, yedekleme, bulut bilişim ve benzeri internet hizmetleri alan dijital girişimler ödeme yapamadığı için kapanan hesaplarından dolayı birer birer hizmet dışı kalıyor!

  • Yunanistan’daki ekonomik kriz sıradan kullanıcıları da es geçmiyor. Kredi kartlarıyla aidatını ödeyemeyen Apple iCloud alanlarının bloke olduğu haberleri geliyor.
  • Bir de yerli Silikon Vadisi olayımız var malum. İsmi bile çakma, TOKİ projesi gibi tanıtılan, coğrafik olarak bir vadide yer alması gerektiği sanılan, hiçbir yerel girişimci ekosisteminin fikrini almamış, hiçbir akademik bağlantısı olmayan, pek çok şey gibi gerisinden anladığımız, adresi bile com.tr ile bitmeyen Türkiye Bilişim Vadisi… Konuşunca kabahat sayarlar.

  • Silikon Vadisi’ni tarihiyle, kültürüyle, teknolojisiyle iyice bir okumak gerek.
  • TechCrunch editörü Mike Butcher girişimcilere ürünlerini medyaya nasıl tanıtacaklarına dair altın tavsiyeler vermiş. Özet: görüşmek, haberdar etmek istediğin kişinin nelerle ilgili olduğuna önceden bak, yemek organizasyonuyla vakit öldürme, iletişim kurarken “size X ile ilgili bilgi gönderebilir miyim?” diye önceden sorma (bir mesaj yazdıysan o bilgiyi ekle), geleneksel basın bülteni dilinden uzak dur, her cümlenin gerekli ve önemli olmasına dikkat et (değilse yazma) ve eTohum konuşmamı izle!

  • Dev hizmet: girişimciler için verimlilik uygulamaları (güncellenen bir Quora wikisi).
  • Dijital ürün tasarlayacaklara yol rehberi.
  • MIT’nin yeni yazılım hataları (bug) onarma sistemi CodePhage kodlara erişim ihtiyacı duymadan bağımsız çalışarak uygulamaları düzeltiyor (PDF). Binlerce saatlik geliştirme tasarrufu anlamına gelen bu yenilik muadil uygulamalardaki -açık- kaynak kodlarını hata üreten kodlarla karşılaştırıp iyileştirme temeline dayanıyor. Yazılım dünyası adına son derece heyecan verici bir gelişme.
  • Beats satın almasından bu yana merakla beklenen Apple Music güncellemesi bu hafta gerçekleşti. Yeni bir şey yok; bildiğimiz müzik dinleme olayı (ama kimilerine göre içinde Apple geçtiği için oyunu kazanacak). İlgiyle takip ettiğim Useronboard sitesi kurcalarken bir kısmını benim de fark ettiğim süreç hatalarını derlemiş (Apple Music’i bir kullanılabilirlik kabusu olarak nitelendirenler dahi var).

slide-062

  • Facebook video reklamlarında içerik üreticileriyle gelir paylaşımına gideceğini duyurdu. Youtube için bir dert daha. Rekabet son kullanıcı için -tek bir hakim güç kalmadığı sürece- iyidir.
  • Kilometer.io: web girişiminiz hakkında -hiçbir kodlamaya ihtiyaç duymadan- bütün verileri toplayıp görselleştiren bir araç.
  • Hyperlax, Instagram’da paylaşılan hyperlapse videoları Soundcloud şarkılarıyla eşleştirerek seyirlik -ve doğası gereği eşsiz- içerikler oluşturuyor (Tarayıcınızın tam ekran olmasına dikkat edin çünkü menü kısmı sağ kolonda çıkıyor ve küçük bir pencedeyken kayboluyor. Garip bir tasarım kusuru).
  • Geçen hafta bizzat gözlemleyerek bahsettiğim Fransa’nın başkenti Paris’teki Uber eylemlerinin ardından Fransa Uber yöneticileri tutuklandı. Firma ardından Fransa’daki hizmetlerinin bir kısmını durdurduğunu açıkladı.
  • Web sitenizin mobil uyumlu olmaması intihara eşdeğer. En başta Google’ın gözünden düşüyorsunuz. Bu kaçınılmaz mecburiyette mevcut durumu takip etmek için W3 bir online simülatör devreye soktu.
  • Merakla gelen milyonlarca ziyaretçisini daha ana sayfasında kaybeden Twitter yeni ana sayfa tasarımında gündeme yönelik daha bilgilendirici ve içeriği hakkında yönlendirici bir yapı deniyor.

CIx_t9YUcAAudt7

  • Facebook’u materyal tasarımla denemek ister misiniz? Web tarayıcı olarak Google Chrome kullanıyorsanız bir eklentiyle bu mümkün.
  • Montaj gerektiren bir ürün aldınız, eve geldiniz ama bir türlü kuramıyorsunuz. Kendinizi suçlamayın; bu sandığınızdan çok daha yaygın bir sorun. Neyse ki artık Bilt var.

30 Yorum

  • Maze Runner’ın yeni bölümü değil de yeni filmi olması gerekmez mi amirim?

    • Sequel için kafama yatan bir karşılık bulamıyorum senelerdir. Bölüm de karşılamıyor ama örneğin ‘ardıl’ da çok zorlama geliyor. Film olduğuna şüphe yok da sıfatı ne olmalı muamma. Belki devam filmi desek en rahatı.

  • ‘Silikon vadisi bir sebep değil bir sürecin sonucu’ cümleniz mükemmel özetliyor aslında. Ortada doğru düzgün okul yok, bırakın argeyi doğru düzgün ne okuduğunun farkında olan insan yok, kollektif kültür yok :D

    Silikon vadisi oluşmadan önce artık üniversiteler, şirketler öyle paslaşıyordu ki girişimler konusunda bu paslaşma öyle büyüdü ki bunu bir merkezde toplama fikri öyle oluştu. yani merkezi kurunca paslaşma başlamadı.

  • İyi de o müzelerdeki eserler IŞİD vs daha ortada yokken götürüldü. Hem Türkiye’nin onları koruyamayacak olmasını düşünmeniz de komedi.

    • Linki tıklayıp okusaydınız konunun Türkiye ile hiçbir ilgisi olmadığını görürdünüz. Ben de öyle bir şey ima etmedim. Ama örneğin Yunanistan’daki bahsettiğim müze bu tartışmayı yerleştirdiği bilgi levhalarıyla ziyaretçilerine açmıştı. İngiltere için bir şey ifade etmedi ama yine de bir adım sayılır.

  • Ellerinize sağlık cok tesekkurler. Merak ettigim birsey var, notification ‘ı nasil sağladıniz? Cok şaşırdım açıkçası…

  • Sinema seyircisinin artmasını AVM’lerin artması ve gelmişken şu filme de girelim hadi diyen güruha,öğrenciyken de az çok sinemaya gidenlerin 30lu yaşlara varıp para da kazanır hale geldiği için daha çok sinemaya gitmesine ve 2000den sonra doğan neslin 3D’ye ilgisinin fazla olmasına bağlıyorum.Bilmem katılır mısınız?Salonların görüntü ve ses kalitesinin iyi olmasını da yabana atmamak lazım.

  • Pazar günlerimin vazgeçilmez hatta rahatsız edilmemem gereken saatleri, sayfanızı okurken yaşadığım saatler oldu, epey zamandır. Emeğinize ve ellerinize sağlık. Teşekkür ederim.

    • Bu özetteki linkleri okumak, videoları izlemek ortalama bir ekran okuyucusunun 2-3 gününü alır. Bir blog ziyaretçisinden daha fazla zaman talep etmek haksızlık olurdu.

  • bir ekleme: dslr veya slr (single lens reflex) kameralar cekim esnasinda kapanan ayna yardimiyla vizore goruntu veren yani tek lensli (ayri bir vizor lensi olmayan) kameralardir. bu urunde artik aynali yansitma (reflex) falan kalmamis olay tamamen kopmus. “digital single lens wireless” dslw gibi bir isim olabilir.

  • sanki amerikanlar kendi ulkesinde istemiyor ama disarida tam tersini yapiyor gibi olmus ama ortada tek bir topluluk/kurum yok. amerikalilarin amerikan sigara endustrisi ile daha once savasip kazandigini, bu savasi sadece kendi ulkesinde verebildigini/verebilecegini dusunmek de lazim.

    Japonlarin nukleer santrallerini kapatip bizde acmasi gibi. Neden bizde yapimini engellesinler?

    Biz de cirkin tokilerden vazgecsek birgun yeter artik diye bu muteaahitlerimizin cezayirde toplu konut yapmasini engellemez. engellemeyiz. engelleyemeyiz. bu bizim ikiyuzlulugumuz olamaz. insaat endustrisi turkiyeyi temsil etmez.

    Ortada sirketler var herseyi yapabilecek ve buna karsi vatandasini koruyan devletler var. Sirketlerin mensei pek onemli degil.

  • Arada tekrarlamak lazım, teşekkürler tüm bu çalışma için. Şahsen ben çok faydalanıyorum, elinize klavyenize evernoteunuza sağlık :)

  • Bilşim Vadisi linkine tıkladığım anda bu proje ile ilgili hayal kırıklığını hissettim resmen. 40 gün önce açılışı yapılmış ama hala girişte 26 Mayıs’ta açılış videosu dönüyor. İsim zaten sizin de söylediğiniz gibi çakma, şahsen kendi üniversitemde gördüğüm çirkin binalardan oluşan teknoparklardan bir farkı olmadığını/olmayacağını düşünüyorum.

  • Ben verilen her bilginin altına konabilecek yorum sekmesiyle, (her zaman açık durmamalı facebooktaki gibi) sadece isteyenler için aşağı doğru olan küçük bir işaret ile gözükecek ve genel anlamda blogdaki gönderileri daha işlevsel hale getirebileceği kanısındayım. Daha önce böyle bir tavsiye gelmiş olabilir. Gene değerlendirilsin istedim.

    Ayrıca bilişim vadisiyle alakalı olarak bu tarz girişimleri devlet kimlerden akıl alarak yapıyor merak ediyorum. Müsteşarlar ne işe yarıyor? ya da madem gereksiz neden hiçbir özel kurum saçmalamayın arkadaşlar bu nedir demiyor. Cumhurbaşkanlığı sarayına olan tepkiler neden bu tarz inşaatlarda olmuyor? Bu inşaatların ihalesini kim alıyor? Siyasetten uzak bir profil çizdiğinizin farkındayım ama madem öyle neden eleştirmekten başka şeyler yapmıyoruz? çünkü ben artık eleştirmekten bıktım, birşeyler yapmak istiyorum.

    Yazı her zamanki gibi harikulade.teşekkürler.

  • Bu özet işi her şeyden azıcık veriyor tek bir konu hakkında detaylı bilgi verdiğiniz yazıları özlüyorum. Bir de şöyle bir sorunum var. Bir çok video var ve ben bunların neredeyse hiç birini izleyemiyorum. (kota, internet hızı, iş, güç vb.) Bu yüzden artık bu blogu okuyamıyorum anca izliyorum. Neyse ki eski yazılarınız tamamını daha bitirmedim. Kolay gelsin.

  • Teşekkürler Amirim yine dolu bir hafta olmuş. Emeğinize sağlık.

    Fikrimce Julian Assange sistemin, kendi gazını almak için kullandığı güzel bir araç oldu. Sonrası popülerleştir, zirveye çıkar; itibarsızlaştır, çöpe at.

  • ithal teknolojiden ek vergi almak mı? Ortalama bir ülkede belki normal karşılayabileceğimiz bir şey olabilirdi ama bizim gibi teknoloji namına çok geride olan bir ülke için bence felaket olur. Ayrıca koyduğu vergiler ile hayatımıza ortak olan devlet daha neyimizi istiyor acaba?

  • Yazılardaki linkleri tılayıp izleyerek ve biraz inceleyerek bile yaklaşık 4-5 saat süre alıyor. Sadece linklerden önceki yorumlar belki kısalmış olabilir. Ama bunca emeği bize ulaştımanız bile açıkçası benim için değer biçilemez. Teşekkürler. Emeğinize sağlık.

  • Devletin canı sıkıldıkça vergi koymasına bu ülkenin insanları bir sıkı duruş gösteremeden sanırım göçeceğim bu dünyadan. Ya hükümete yakın olanların istedikleri gerçekleşiyor ya da para yetişmiyor diye para lazım diye ek vergi konuyor. Bu nasıl bir ülkedir? Madem o kadar yerli üretimi desteklemek istiyorlar neden araçlarda buna el atmıyorlar? Ülkede üretilen araçlara vergiyi %5 yapın o zaman…

    • bahsettiğiniz %5 lik vergi ,dünya ticaret örgütü kanunlarından dolayı yapılamaz.
      ülkelerin bağımsızlığı lafta maalesef.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği