Haftanın Özeti: 36

29 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.

Genel Gündem

  • Üstündeki gizem perdesi hala tam olarak aralanmayan Wikileaks sitesi ele geçirip sızdırdığı bilgilerle dünyanın yönünü değiştirdi. Neden sadece bazı bilgilerin sadece bir kısmını ve sadece kendi istediği sırada ve istediği mecralarda yayınlattığı tartışma konusu olsa da sonuçta tek bir gerçek mağdur yarattı: Kurucu ve Sözcüsü Julian Assange. 2012’den bu yana sığındığı İngiltere’nin Başkenti Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde adı konmamış bir hapis hayatı yaşıyor. Assange bu hafta Fransa Başkanı François Hollande’a yazdığı bir mektupla sığınma istedi (gibi). Hollande ise “bu iş böyle olmaz, sığınma gerektiren acil bir durumun da yok” diyerek reddetti. Bunun üzerine Assange “ben zaten sığınma istememiştim” dedi.
  • Lafını etmişken bilgileri tazeleme adına Wikileaks’in amacı ve çalışma yöntemleri hakkında önemli bilgiler içeren -bizzat Assange tarafından aktarılan- aşağıdaki TED sunumunu izlemenizi tavsiye ederim (Türkçe altyazılı).

  • Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu hafta düzenlediği basın toplantısında ‘yerli’ üretimi desteklemek adına eşdeğeri bulunan ithal elektronik ürünlere yüzde 30‘a varan ek vergi konulacağını açıkladı. Yani mesela ‘yerli’ bir tablet üreticisi varsa iPad’e ek vergi konacak. Ama iOS yüklü yerli tablet ihtiyacımızı kim karşılayacak orası muamma. Yerli adı altında üretim yapan firmaların neyi ne kadar yerli yaptığı da öyle. Çoğunuzun tahmin ettiği gibi burada amaç üreticiyi korumak değil, devlete ek gelir yaratmak. Türkiye gibi gelirini ancak dolaylı vergilerden toplayabilen devletlerin direnemeyeceği kadar büyük bir pazar. MOBİSAD pazarın yüzde 20 daralacağını iddia ediyor ama bence hiçbir şey değişmez. 5 bin lira da olsa bir öğün az yemek yer yine de alırız ;) Bu memleket neler gördü. Göbek atana kadar devam.
  • Bikini sezonu haberi: düzenli egzersiz yapıp günde 8-10 bardak arası yeşil çay tüketmenin göbek yağı başta olmak üzere vücut kitle endeksi üzerinde ciddi düzelmelere sebep olduğu ortaya çıktı. Fareler üstünde yürütülen deneyde 4 ayın sonunda vücut kütle endeksinde (BMI) yüzde 27,1 karın bölgesindeki yağlanmada yüzde 36,6 azalma gözlendi. Yeşil çay vücudun metabolik düzenini dengeleyerek trigliserid, kolesterol, yüksek tansiyon ve kan şekerini yola sokuyormuş. Haydi afiyet olsun.

green-tea

  • Ve bu vesileyle incelerken ayrıca öğrendim ki yeşil çay dediğimiz aslında bizim tükettiğimiz kara çay ile aynı bitki, aynı yaprakmış. Aşağıdaki alıntı Wikipedia’dan:

Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

  • Çayla zayıflamak yeterince keyifli gelmediyse bir de bilgisayar oyunu oynayarak kilo vermeyi deneyin.
  • Stanford Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarına göre günde 90 dakika doğada yürüyüş yapmak depresyonla mücadelenin en iyi yöntemleriden biriymiş. 90 dakikaya ve 90 dakika gezecek kadar geniş doğa parçasına sahip olanlara duyrulur.

https://www.youtube.com/watch?v=ozBmOatFpjg

  • Bu hafta Çin’deki Uygur Türklerine yönelik baskıları protesto etmek isteyen bir grup önce Yozgatlı bir vatandaşın bütün birikimini koyarak borçla açtığı ve aşçılığını Uygurlu bir Türkün yaptığı Çin lokantasını tahrip etti, ardından Sultanahmet’te Çinli sandığı Korelilere saldırdı. Cehalet her şeyden daha kötü, her şeyden daha tehlikeli.

201507011633_44

  • Spark Your City adlı kampanya isminden de anlaşılacağı gibi şehrini şenlendirmek isteyenlere yönelik fikirleri derleyen, birleştiren ve yansıtan bir küresel hareket. Londra’daki yansımalarından biri meşhur Londra Köprüsü’nü rengarenk boyamak oldu (yapmada da bozmada da bizim kadar çevik olamadılar yine de).

  • Dünya tek bir devlet olsaydı nasıl olurdu? Yeni dünyacıların bu ortak ülküsünü ezoterik formundan çıkarıp tamamen mantık, matematik ve olasılıklar üstünden inceleyen güzel cevaplarla bezeli bir Quora tartışması.
  • Sigarayı dünya ölçeğine yayan, zararlarından ilk etkilenen ve yasaklayarak mücadeleye ilk başlayan ülke ABD meğer Ticaret Odaları üstünden dünyanın diğer ülkelerindeki sigara yasaklarına karşı mücadele yürütüyormuş. Ele verir talkımı, kendi yutar salkımı.

sigara-tuketimi

30 Yorum

  • Maze Runner’ın yeni bölümü değil de yeni filmi olması gerekmez mi amirim?

    • Sequel için kafama yatan bir karşılık bulamıyorum senelerdir. Bölüm de karşılamıyor ama örneğin ‘ardıl’ da çok zorlama geliyor. Film olduğuna şüphe yok da sıfatı ne olmalı muamma. Belki devam filmi desek en rahatı.

  • ‘Silikon vadisi bir sebep değil bir sürecin sonucu’ cümleniz mükemmel özetliyor aslında. Ortada doğru düzgün okul yok, bırakın argeyi doğru düzgün ne okuduğunun farkında olan insan yok, kollektif kültür yok :D

    Silikon vadisi oluşmadan önce artık üniversiteler, şirketler öyle paslaşıyordu ki girişimler konusunda bu paslaşma öyle büyüdü ki bunu bir merkezde toplama fikri öyle oluştu. yani merkezi kurunca paslaşma başlamadı.

  • İyi de o müzelerdeki eserler IŞİD vs daha ortada yokken götürüldü. Hem Türkiye’nin onları koruyamayacak olmasını düşünmeniz de komedi.

    • Linki tıklayıp okusaydınız konunun Türkiye ile hiçbir ilgisi olmadığını görürdünüz. Ben de öyle bir şey ima etmedim. Ama örneğin Yunanistan’daki bahsettiğim müze bu tartışmayı yerleştirdiği bilgi levhalarıyla ziyaretçilerine açmıştı. İngiltere için bir şey ifade etmedi ama yine de bir adım sayılır.

  • Ellerinize sağlık cok tesekkurler. Merak ettigim birsey var, notification ‘ı nasil sağladıniz? Cok şaşırdım açıkçası…

  • Sinema seyircisinin artmasını AVM’lerin artması ve gelmişken şu filme de girelim hadi diyen güruha,öğrenciyken de az çok sinemaya gidenlerin 30lu yaşlara varıp para da kazanır hale geldiği için daha çok sinemaya gitmesine ve 2000den sonra doğan neslin 3D’ye ilgisinin fazla olmasına bağlıyorum.Bilmem katılır mısınız?Salonların görüntü ve ses kalitesinin iyi olmasını da yabana atmamak lazım.

  • Pazar günlerimin vazgeçilmez hatta rahatsız edilmemem gereken saatleri, sayfanızı okurken yaşadığım saatler oldu, epey zamandır. Emeğinize ve ellerinize sağlık. Teşekkür ederim.

    • Bu özetteki linkleri okumak, videoları izlemek ortalama bir ekran okuyucusunun 2-3 gününü alır. Bir blog ziyaretçisinden daha fazla zaman talep etmek haksızlık olurdu.

  • bir ekleme: dslr veya slr (single lens reflex) kameralar cekim esnasinda kapanan ayna yardimiyla vizore goruntu veren yani tek lensli (ayri bir vizor lensi olmayan) kameralardir. bu urunde artik aynali yansitma (reflex) falan kalmamis olay tamamen kopmus. “digital single lens wireless” dslw gibi bir isim olabilir.

  • sanki amerikanlar kendi ulkesinde istemiyor ama disarida tam tersini yapiyor gibi olmus ama ortada tek bir topluluk/kurum yok. amerikalilarin amerikan sigara endustrisi ile daha once savasip kazandigini, bu savasi sadece kendi ulkesinde verebildigini/verebilecegini dusunmek de lazim.

    Japonlarin nukleer santrallerini kapatip bizde acmasi gibi. Neden bizde yapimini engellesinler?

    Biz de cirkin tokilerden vazgecsek birgun yeter artik diye bu muteaahitlerimizin cezayirde toplu konut yapmasini engellemez. engellemeyiz. engelleyemeyiz. bu bizim ikiyuzlulugumuz olamaz. insaat endustrisi turkiyeyi temsil etmez.

    Ortada sirketler var herseyi yapabilecek ve buna karsi vatandasini koruyan devletler var. Sirketlerin mensei pek onemli degil.

  • Arada tekrarlamak lazım, teşekkürler tüm bu çalışma için. Şahsen ben çok faydalanıyorum, elinize klavyenize evernoteunuza sağlık :)

  • Bilşim Vadisi linkine tıkladığım anda bu proje ile ilgili hayal kırıklığını hissettim resmen. 40 gün önce açılışı yapılmış ama hala girişte 26 Mayıs’ta açılış videosu dönüyor. İsim zaten sizin de söylediğiniz gibi çakma, şahsen kendi üniversitemde gördüğüm çirkin binalardan oluşan teknoparklardan bir farkı olmadığını/olmayacağını düşünüyorum.

  • Ben verilen her bilginin altına konabilecek yorum sekmesiyle, (her zaman açık durmamalı facebooktaki gibi) sadece isteyenler için aşağı doğru olan küçük bir işaret ile gözükecek ve genel anlamda blogdaki gönderileri daha işlevsel hale getirebileceği kanısındayım. Daha önce böyle bir tavsiye gelmiş olabilir. Gene değerlendirilsin istedim.

    Ayrıca bilişim vadisiyle alakalı olarak bu tarz girişimleri devlet kimlerden akıl alarak yapıyor merak ediyorum. Müsteşarlar ne işe yarıyor? ya da madem gereksiz neden hiçbir özel kurum saçmalamayın arkadaşlar bu nedir demiyor. Cumhurbaşkanlığı sarayına olan tepkiler neden bu tarz inşaatlarda olmuyor? Bu inşaatların ihalesini kim alıyor? Siyasetten uzak bir profil çizdiğinizin farkındayım ama madem öyle neden eleştirmekten başka şeyler yapmıyoruz? çünkü ben artık eleştirmekten bıktım, birşeyler yapmak istiyorum.

    Yazı her zamanki gibi harikulade.teşekkürler.

  • Bu özet işi her şeyden azıcık veriyor tek bir konu hakkında detaylı bilgi verdiğiniz yazıları özlüyorum. Bir de şöyle bir sorunum var. Bir çok video var ve ben bunların neredeyse hiç birini izleyemiyorum. (kota, internet hızı, iş, güç vb.) Bu yüzden artık bu blogu okuyamıyorum anca izliyorum. Neyse ki eski yazılarınız tamamını daha bitirmedim. Kolay gelsin.

  • Teşekkürler Amirim yine dolu bir hafta olmuş. Emeğinize sağlık.

    Fikrimce Julian Assange sistemin, kendi gazını almak için kullandığı güzel bir araç oldu. Sonrası popülerleştir, zirveye çıkar; itibarsızlaştır, çöpe at.

  • ithal teknolojiden ek vergi almak mı? Ortalama bir ülkede belki normal karşılayabileceğimiz bir şey olabilirdi ama bizim gibi teknoloji namına çok geride olan bir ülke için bence felaket olur. Ayrıca koyduğu vergiler ile hayatımıza ortak olan devlet daha neyimizi istiyor acaba?

  • Yazılardaki linkleri tılayıp izleyerek ve biraz inceleyerek bile yaklaşık 4-5 saat süre alıyor. Sadece linklerden önceki yorumlar belki kısalmış olabilir. Ama bunca emeği bize ulaştımanız bile açıkçası benim için değer biçilemez. Teşekkürler. Emeğinize sağlık.

  • Devletin canı sıkıldıkça vergi koymasına bu ülkenin insanları bir sıkı duruş gösteremeden sanırım göçeceğim bu dünyadan. Ya hükümete yakın olanların istedikleri gerçekleşiyor ya da para yetişmiyor diye para lazım diye ek vergi konuyor. Bu nasıl bir ülkedir? Madem o kadar yerli üretimi desteklemek istiyorlar neden araçlarda buna el atmıyorlar? Ülkede üretilen araçlara vergiyi %5 yapın o zaman…

    • bahsettiğiniz %5 lik vergi ,dünya ticaret örgütü kanunlarından dolayı yapılamaz.
      ülkelerin bağımsızlığı lafta maalesef.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği