Haftanın Özeti: 36

29 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Teknoloji / Yazılım / Donanım

  • ABD Iowa Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmanın sonuçları 2 yaşındaki çocukların yüzde 90’ı büyüklerinden neredeyse hiç yardım almadan tablet kullanabildiğini ortaya koydu. 12-17 aylık çocuklardaki oran da yüzde 50 gibi azımsanacak bir düzeyde! (ben biliyordum gerçi).
  • California Üniversitesi mühendisleri fiberoptik kabloların iletim mesafesini 20 kat arttırarak 12 bin kilometre öteye yükseltici olmadan veri aktarmayı başardı.
  • Küp şeklindeki algılayıcılardan ibaret CubeSensors bulunduğunuz ortamdaki havanın kalitesini, nem oranını, ısıyı, gürültüyü, ışığı ve basıncı ölçerek sizi bilgilendiriyor / uyarıyor (ikili seti 300 dolar).

  • Düşündürücü bir fikir: Android Windows’un yerini mi aldı? Dünyada satılan yeni taşınabilir cihazların yüzde 75’inde Android yüklü. Cihaz kullanımının masaüstünden taşınabililr bilgisayarlara; oradan da hızla cep telefonu ve tabletlere taşındığı bir dönemde Android doğal olarak Microsoft Windows’tan çok daha önemli bir oyuncuya dönüşmüş durumda. Geçmişe yönelik ekosistemi desteklemeyi hedefleyen One Microsoft prensibinin Microsoft’un elini zayıflatırken Android’in ekmeğine yağ sürmesi de cabası.
  • Ana cihazımız haline gelen cep telefonlarımızın depoladığı bilgilerin hacmiye doğru orantılı olarak ‘devlet ilgisi’ de artıyor. Eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından ortaya çıkarılan PRISM skandalının ardından artan güvenli platform arayışına ilk cevap Blackphone ile gelmişti. Bu hafta Turing markalı yeni bir telefon daha aynı vaatle hayatımıza girdi. İşletim sistemi olarak Android kullanan 5,5 inç ekranlı cihaz 2,5GHz hızında 4 çekirdekli Snapdragon 801 işlemciye, 3GB belleğe,  8MP ön / 13MP arka kameraya sahip. 10 metre derinliğe kadar su geçirmeyen telefonun fiyatı 16, 64 ve 128GB şeklinde sıralanan kapasitesine göre 610, 740 ve 870 dolar.

turing

  • Dünyanın en büyük hacker etkinliği olarak kabul edilen DefCon önümüzdeki ay Las Vegas’ta düzenlenecek. Burada görücüye çıkacak açık kaynaklı ve 200 dolar maliyetli ProxyHam adlı donanım sizi meraklı gözlerden koruma adına ilginç bir hizmemt sunuyor. Uzak bir noktadan aldığı wifi erişimini size 900MHz frekansındaki radyo dalgalarıyla aktaran cihaz sizi bulunduğunuz noktadan 4 kilometre ötede gösterebiliyor. Böylece internet erişiminizi takip eden istihbarat servisleri gerçek adresinize asla ulaşamıyor. Donanım tabanlı bir proxy hizmeti özetle.

proxyham

  • Galiba dualar kabul oluyor ve iPhone6S ile pil ömrü biraz da olsa iyileştiriliyor.

9to5mac_6s3

  • Yeni Apple Macbook bilgisayarların arkasında artık Apple logosu ışıldamayacak. Peki size özel bir şeyler ister miydiniz? 400 euro karşılığında bu mümkün. Uncover Mac ile.

app

  • Kız arkadaşınız vırvır-dırdırıyla size hayatı zindan mı ediyor? There’s an app for that! BroApp yolladığı otomatik mesajlarla onu oyalıyor, gazını alıyor ve size zaman yaratıyor (sadece Android versiyonu var). Türkçesi de iş yapardı kesinlikle! #ModernZamanlar.

  • Bu hafta fonlanarak gerçeğe dönüşen Fove, yapay gerçeklik teknolojisini göz takip teknolojisiyle birleştirerek ilginç bir harman ortaya koyuyor. Videoda da göreceğiniz gibi beden hareketi zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için özellikle engelliler için yepyeni bir dünyanın habercisi durumunda. Merakla bekleyeceğim.

  • Minecraft dünyasını temel alan macera oyununun fragmanı yayınlandı.

  • Sleepace hayatınızın en iyi uykusunu çekmeyi vaat eden bir akıllı yatak aksesuarı.
  • Kan kaybını bir türlü durduramayan 76 yaşındaki HP, bireysel ve kurumsal hizmetlerini ayırmak için resmi başvurusunu yaptı.
  • Tamer Özmen’den boşalan Microsoft Türkiye Genel Müdür koltuğuna şirketin kıdemli isimlerinden Murat Kansu getirildi.

30 Yorum

  • Maze Runner’ın yeni bölümü değil de yeni filmi olması gerekmez mi amirim?

    • Sequel için kafama yatan bir karşılık bulamıyorum senelerdir. Bölüm de karşılamıyor ama örneğin ‘ardıl’ da çok zorlama geliyor. Film olduğuna şüphe yok da sıfatı ne olmalı muamma. Belki devam filmi desek en rahatı.

  • ‘Silikon vadisi bir sebep değil bir sürecin sonucu’ cümleniz mükemmel özetliyor aslında. Ortada doğru düzgün okul yok, bırakın argeyi doğru düzgün ne okuduğunun farkında olan insan yok, kollektif kültür yok :D

    Silikon vadisi oluşmadan önce artık üniversiteler, şirketler öyle paslaşıyordu ki girişimler konusunda bu paslaşma öyle büyüdü ki bunu bir merkezde toplama fikri öyle oluştu. yani merkezi kurunca paslaşma başlamadı.

  • İyi de o müzelerdeki eserler IŞİD vs daha ortada yokken götürüldü. Hem Türkiye’nin onları koruyamayacak olmasını düşünmeniz de komedi.

    • Linki tıklayıp okusaydınız konunun Türkiye ile hiçbir ilgisi olmadığını görürdünüz. Ben de öyle bir şey ima etmedim. Ama örneğin Yunanistan’daki bahsettiğim müze bu tartışmayı yerleştirdiği bilgi levhalarıyla ziyaretçilerine açmıştı. İngiltere için bir şey ifade etmedi ama yine de bir adım sayılır.

  • Ellerinize sağlık cok tesekkurler. Merak ettigim birsey var, notification ‘ı nasil sağladıniz? Cok şaşırdım açıkçası…

  • Sinema seyircisinin artmasını AVM’lerin artması ve gelmişken şu filme de girelim hadi diyen güruha,öğrenciyken de az çok sinemaya gidenlerin 30lu yaşlara varıp para da kazanır hale geldiği için daha çok sinemaya gitmesine ve 2000den sonra doğan neslin 3D’ye ilgisinin fazla olmasına bağlıyorum.Bilmem katılır mısınız?Salonların görüntü ve ses kalitesinin iyi olmasını da yabana atmamak lazım.

  • Pazar günlerimin vazgeçilmez hatta rahatsız edilmemem gereken saatleri, sayfanızı okurken yaşadığım saatler oldu, epey zamandır. Emeğinize ve ellerinize sağlık. Teşekkür ederim.

    • Bu özetteki linkleri okumak, videoları izlemek ortalama bir ekran okuyucusunun 2-3 gününü alır. Bir blog ziyaretçisinden daha fazla zaman talep etmek haksızlık olurdu.

  • bir ekleme: dslr veya slr (single lens reflex) kameralar cekim esnasinda kapanan ayna yardimiyla vizore goruntu veren yani tek lensli (ayri bir vizor lensi olmayan) kameralardir. bu urunde artik aynali yansitma (reflex) falan kalmamis olay tamamen kopmus. “digital single lens wireless” dslw gibi bir isim olabilir.

  • sanki amerikanlar kendi ulkesinde istemiyor ama disarida tam tersini yapiyor gibi olmus ama ortada tek bir topluluk/kurum yok. amerikalilarin amerikan sigara endustrisi ile daha once savasip kazandigini, bu savasi sadece kendi ulkesinde verebildigini/verebilecegini dusunmek de lazim.

    Japonlarin nukleer santrallerini kapatip bizde acmasi gibi. Neden bizde yapimini engellesinler?

    Biz de cirkin tokilerden vazgecsek birgun yeter artik diye bu muteaahitlerimizin cezayirde toplu konut yapmasini engellemez. engellemeyiz. engelleyemeyiz. bu bizim ikiyuzlulugumuz olamaz. insaat endustrisi turkiyeyi temsil etmez.

    Ortada sirketler var herseyi yapabilecek ve buna karsi vatandasini koruyan devletler var. Sirketlerin mensei pek onemli degil.

  • Arada tekrarlamak lazım, teşekkürler tüm bu çalışma için. Şahsen ben çok faydalanıyorum, elinize klavyenize evernoteunuza sağlık :)

  • Bilşim Vadisi linkine tıkladığım anda bu proje ile ilgili hayal kırıklığını hissettim resmen. 40 gün önce açılışı yapılmış ama hala girişte 26 Mayıs’ta açılış videosu dönüyor. İsim zaten sizin de söylediğiniz gibi çakma, şahsen kendi üniversitemde gördüğüm çirkin binalardan oluşan teknoparklardan bir farkı olmadığını/olmayacağını düşünüyorum.

  • Ben verilen her bilginin altına konabilecek yorum sekmesiyle, (her zaman açık durmamalı facebooktaki gibi) sadece isteyenler için aşağı doğru olan küçük bir işaret ile gözükecek ve genel anlamda blogdaki gönderileri daha işlevsel hale getirebileceği kanısındayım. Daha önce böyle bir tavsiye gelmiş olabilir. Gene değerlendirilsin istedim.

    Ayrıca bilişim vadisiyle alakalı olarak bu tarz girişimleri devlet kimlerden akıl alarak yapıyor merak ediyorum. Müsteşarlar ne işe yarıyor? ya da madem gereksiz neden hiçbir özel kurum saçmalamayın arkadaşlar bu nedir demiyor. Cumhurbaşkanlığı sarayına olan tepkiler neden bu tarz inşaatlarda olmuyor? Bu inşaatların ihalesini kim alıyor? Siyasetten uzak bir profil çizdiğinizin farkındayım ama madem öyle neden eleştirmekten başka şeyler yapmıyoruz? çünkü ben artık eleştirmekten bıktım, birşeyler yapmak istiyorum.

    Yazı her zamanki gibi harikulade.teşekkürler.

  • Bu özet işi her şeyden azıcık veriyor tek bir konu hakkında detaylı bilgi verdiğiniz yazıları özlüyorum. Bir de şöyle bir sorunum var. Bir çok video var ve ben bunların neredeyse hiç birini izleyemiyorum. (kota, internet hızı, iş, güç vb.) Bu yüzden artık bu blogu okuyamıyorum anca izliyorum. Neyse ki eski yazılarınız tamamını daha bitirmedim. Kolay gelsin.

  • Teşekkürler Amirim yine dolu bir hafta olmuş. Emeğinize sağlık.

    Fikrimce Julian Assange sistemin, kendi gazını almak için kullandığı güzel bir araç oldu. Sonrası popülerleştir, zirveye çıkar; itibarsızlaştır, çöpe at.

  • ithal teknolojiden ek vergi almak mı? Ortalama bir ülkede belki normal karşılayabileceğimiz bir şey olabilirdi ama bizim gibi teknoloji namına çok geride olan bir ülke için bence felaket olur. Ayrıca koyduğu vergiler ile hayatımıza ortak olan devlet daha neyimizi istiyor acaba?

  • Yazılardaki linkleri tılayıp izleyerek ve biraz inceleyerek bile yaklaşık 4-5 saat süre alıyor. Sadece linklerden önceki yorumlar belki kısalmış olabilir. Ama bunca emeği bize ulaştımanız bile açıkçası benim için değer biçilemez. Teşekkürler. Emeğinize sağlık.

  • Devletin canı sıkıldıkça vergi koymasına bu ülkenin insanları bir sıkı duruş gösteremeden sanırım göçeceğim bu dünyadan. Ya hükümete yakın olanların istedikleri gerçekleşiyor ya da para yetişmiyor diye para lazım diye ek vergi konuyor. Bu nasıl bir ülkedir? Madem o kadar yerli üretimi desteklemek istiyorlar neden araçlarda buna el atmıyorlar? Ülkede üretilen araçlara vergiyi %5 yapın o zaman…

    • bahsettiğiniz %5 lik vergi ,dünya ticaret örgütü kanunlarından dolayı yapılamaz.
      ülkelerin bağımsızlığı lafta maalesef.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği