Haftanın Özeti: 33

8 -14 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Birçok yapımda rol alan 1948 doğumlu Oyuncu Sümer Tilmaç geçirdiği kalp krizi sonucu 12 Haziran’da hayata gözlerini yumdu.
  • İzlandalı Şarkıcı Björk’ün Stonemilker adlı şarkısına çetiği video klibi 360 derece sanal gerçeklik üstüne kurulu. Videonun sol üst tarafındaki oklarla istediğiniz açıdan deneyimleyebilirsiniz.

  • Sanatseverlere özel bir sosyal ağ: Artist Bande.
  • Kağıt ile sanat katlamadan da oluyor. Sena Runa’nın Instagram ve Etsy profilinden ilginç örneklere bakabilirsiniz.

  • Çizgi-roman severlere müjde: Captain America: White, Eylül ayında yayına başlıyor.
  • Photoshop benzeri bir araçla kendi müzik klibinizi yapın. Epey eğlenceli!
  • Yukarıdaki linki beğenen şuna da baksın derim.
  • Nirvana’nın davulcusuyken tanınan Foo Fighters grubunun lideri Dave Grohl bu hafta İsveç’teki konserinde sahne arkasında ayağını kırdı. Ve ayağını alçıya aldırıp konsere devam etti. Efsaneler doğmaz. Ama ‘üretilir’.

  • Grafik Tasarımcı Flore Maquin sinema tarihine geçmiş filmlere alternatif, illüstrasyonlar çiziyor.

  • Star Wars başta olmak üzere pek çok filmin görsel efektlerini yapan; dolayısıyla hayal gücümüzü esneten Industrial Light & Magic şirketinin yeni girişimi ILMxLAB. Yapay gerçeklik ve sinema büyüsünü birleştirerek yepyeni bir tecrübe sunmaya çalışıyor. Elbetet Star Wars ile başlayarak.

  • Sinema tarihinin en unutulmaz, etkileyici 100 sahnesi.

İşte bir haftanın bende kalan tortusu böyleydi. Ama paylaşmak istediğim bir şey daha var.

Nice örneklerle gördük ki her şey ve herkes bu dünyadan gelip-geçiyor. Çoğunun adı bile hatırlanmıyor. Ama doğa yitirildi mi neredeyse hiç geri dönemüyor. Doğayı koruyarak gelişmenin mümkün olmadığı şeklinde bir yanılgıya inandırıldık. Bunun gayet mümkün olduğunu görmek için Avrupa ya da Uzakdoğu’ya bakmak yeterli oysa.

Bu hafta bize bunu hatırlatmak isteyen bir belgesel girişimine denk geldim. Hayata geçmek için fon topluyorlar. Kitle fonlama mantığında konumlamaları, zamanlamaları, tanıtımları ve bilançoları hatalı. Muhtemelen hedeflerine ulaşamayacaklar. Ama tanıtım filminde dahi kıyımın ulaştığı noktayı yeterince özetlemişler.

Pazar gününün sakinliğinde, seçimleri atlatmış olmanın verdiği zihni rahatlıkta, partizanlıktan uzak, sakin kafaya düşünmek için izleyelim (Sesi kapatıp görüntüleri izlemek bile yeterli -hatta çok daha etkili- oluyor. Ki ben olsam öyle yapardım). Paranın partisi, muhafazakarı, liberali olmaz. Hayatının merkezine parayı koyanlar için din, Allah, devlet, millet, namus, haysiyet teferruattır. Yaşadığımız gezegeni sevmeyi, saygı duymayı ve elimizden geldiğince korumayı öğrenmek zorundayız.

“Beşinci günün şafağında doğuya bakın”.

Hepinize sağlıklı, mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

Derleme hoşunuza gittiyse aşağıda yer alan düğmelerle sosyal medyada paylaşarak ilgilenebilecek diğer arkadaşlarınızı haberdar edebilirsiniz. Yeni yazılardan öncelikli haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı ise yorumlarda beklerim. Son derece yol gösterici ve fikir verici olduklarını bilmelisiniz.

23 Yorum

  • Amirim, özetlerin sonuna bir iki film önerisi koysanız nasıl olur? Teşekkür ederim…

  • Muhteşem bir bitiriş, emeğinize sağlık Serdar Hocam. Aradığımız fikirleri bulmamızda yardımcı olduğunuz için gerçekten çok muazzam bir kamu hizmeti yürütüyorsunuz. Bizi eksik bırakmayın bundan sonra da lütfen.

  • Amirim ellerinize saglik, yine bilgisayar karsisinda kitlendim kaldim, cok ilginc bir gelecek bizleri bekliyor. Oxford’dan selamlar..

  • amirim,line.do çok güzel de feedly son 2 aydır türkçe içeriğini çekemiyor. Ek olarak Daha önceki yazılar da bayağı güzel linkler vermiştiniz bu siteden:)

  • Bugün cnnturk’te cem seymen2i izlerken hayatınızda size ilham veren hocanız oldu mu sorusunu öğrencilere sorduğunu anlattı.O sırada aklıma ilk siz geldiniz.

  • Amirim Ramazan ayı geldi. Masaüstü imsakiye, online hatim gibi konular da okuyucuların bir kısmının ilgisini çekebilir.

  • Apple öncelikle oyunlarda zırt pırt araya giren tüm ekranı kaplayan reklamların appstoru açtırmasını önlesin zorla yemeksepeti indirtilmez

  • Abi çok güzel olmuş yine eline sağlık. Saçma sapan yazıları okumaktansa senin tavsiyeleri direk okuyorum ve şimdiye kadar da “bunu geç” tarzında bir şeye rastlamadım. Bu emeği bize sunduğun için teşekkürler. Yani yazıların bu piyasada “pazarlıksız alınan kaliteli mallar” statüsünde :))

    Teknoloji ile alakalı bölümlerden mezun olan gençler var ve ne yapacaklarını nereden başlayacaklarını bilemiyorlar genelde. Bilenler kısmında zaten sorun yok. Bunlara da yol gösterme açısından “Nereden Başlamalı?” sorusuna cevap niteliğinde bir şeyler de olsa daha bir tadından yenmez yazınız. Ya da bazı kurs tavsiyeleri vs gibi.

    Ömrünüz bereketli olsun…

  • Sky City ile ilgili not bana iki önemli kitabı hatırlattı. İkisinin de adı aynı; “Gökdelen”. Birinin yazarı Tahsin Yücel, diğerininki ise J.G. Ballard. İkisini de tavsiye ederim. Gökdelenlerin içindeki ve dışındaki insanlara dair iki güzel edebiyat metnidir. Ballard, Sky City’i öngörmüş gibi yazmış 70’lerde. Bir gökdelen ahalisinin hikayesi ilginç yerlere doğru gidiyor. Yücel ise o gökdelenler her yeri kapladığında neler olabileceğini çok güzel anlatmış.

  • amirim, hemen hemen her özette bir TED videosu paylaşıyorsunuz. Benim merak ettiğim; “Amerika’da marketing ürünü diye dalga geçiliyor siz sırf yabancı diye baştacı ediyorsunuz” eleştirileri hakkında ne düşündüğünüz?

  • Elinize sağlık.

    Yalnız kategorileri sekmeli değil de yine düz yazı gibi yapsanız olmaz mı acaba? Bu şekilde Pocket diğer sekmeleri kaydedemiyor da.

  • Serdar bey, youtube videolarındaki “daha sonra izle” butonları çıkmıyor. İnsiyatifinizdeyse geri koyulmasını rica ederim. Saygılarımla,

  • amirim indiegogo ya da kickstarter kitle fonlama sitelerinde 75 dolar üstü ürünlerin elinize nasıl ulaştığı konusunda biraz bilgi verebilir misiniz, gümrük, vergi vs problemleri yaşanıyor mu?

  • Merhaba Serdar Bey,

    Özellikle “Haftanın Özeti” serilerinden sonra blog içi arama özelliğini daha etkin bir hale getirmeyi düşünüyor musunuz?

    Bazı konuları pocket, evernote ‘a atsam bile, bazı konuları burada okuduğumu hatırayıp, tekrar gözatmak istediğim sadece keyword ile bulmak imkansız hale geliyor.

    Bu konuda kısa vadede bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

    Yazılarınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

  • amirim uzun bir aradan beri foodspotiing e takılmıyorsun. Halbuki oradan kopya çekip hava yapıyordum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği