Haftanın Özeti: 33

8 -14 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • D-Idea Media tarafından Dubai’ye yerleştirilen akıllı palmiyeler gün boyu güneşten aldığı enerjiyi geceleri aydınlatma için kullanıyor. Biriktirdiği enerjiyi aynı zamanda önündeki bilgi panelleri ve cihazlarını şarj etmek isteyenler için de kullandırıyor. Yetmez gibi bir de etrafına kablosuz internet yayıyor. Yeni dünyayı da sev, elektronik ağaçları da koru.

  • New York’ta bir başka grup Lowline adlı projeleriyle güneşi daha da çılgın bir proje için kullanmak için destek arıyor. Hedefleri yeryüzündeki huni formlu nesnelerle güneş ışığını toplayarak yeraltında ve artık kullanmayan bir metro durağına dünyanın ilk yeraltı parkı olarak yeniden işlev kazandırmak. Bir kısmınız Lowline’ı geçen yılki bir TED sunumundan hatırlıyor olabilir (isminin ilhamını Highline‘dan alıyor).

  • Japonya’da geliştirilen Exii Hackberry adlı yapay kol (ve el) engellilere çok düşük maliyetli bir çözümle daha konforlu bir yaşam vaat ediyor. Neredeyse tamamı 3D yazıcılarla üretilebilen ve sadece 200 dolar maliyete sahip Hackberry açık kaynaklı olarak geliştiriliyor. Bedenin kaslarıyla senkronize çalışan (programlanabilen) Aurdino setiyle kontrol edilen 3 motorlu mekanizma gücünü bir fotoğraf makinesi pilinden alıyor. İzleyip kararı kendiniz verin.

  • 1897 yılından bu yana motorlu araçların verimliliğini arttırma üstüne çalışan RAC ve Alman otomotiv markası Audi ortak bir girişimle Guinness Rekorlar Kitabı’nı hedefledi. Deneyde Audi A6 TDI Ultra modeli kullanıldı. 1 litre ile 28,6km yapabilen araç tek bir depo yakıtla Belçika’dan çıkıp saatte 90km hızı aşmadan sırasıyla Lüksemburg, Fransa, İsviçre, Lihtenştayn, Avusturya, Almanya gibi 14 ülkeyi geçerek İtalya’ya vardı.

top-cars-vw-t5-and-final-livery

  • Grip Cup: Bardakları daha kolay tutmamızı sağlayacak inovatif bir tasarım. Tamamına yakını doğaya dönen maddelerden mamul. #iyifikir!

  • Ayağınızdaki pabuç cep telefonunuzdaki bir paletten seçtiğiniz renge tek tıklamayla bürünebilseydi? Güzel olurdu (ve ayakkabı satışları düşerdi). Çok yakında mümkün olacak. Shift Sneaker sayesinde.

Shift Sneaker

  • Çoğumuz unuttu ancak ITU’nun öncülüğüyle USB portuna dönülmeden önce neredeyse her telefonun ayrı bir şarj kablosu vardı (Apple bu kadim geleneği hala sürdürüyor gerçi). Bir sonraki fazda kablolardan tamamen kurtulacağız gibi görünüyor. Wifi üstünden şarj kulağa hiç de fena gelmiyor.
  • Çin tamamen sanal gerçeklik teknolojisi üstüne kurulu bir hayvanat bahçesi inşa ediyor. 200 milyon dolara mal olacak girişim en çok hayvan hakları savunucusu PETA‘yı sevindirdi. Hayvanat bahçesi ve sirklerin hayvanlar için aslında bir hapis ve işkence merkezi olduğunu tam anlayamadık. Hiçbirinin bizim kadar garip, sapkın zevkleri yok üstelik.

vr-zoo

  • Uzay görevlerinde yeniden kullanılabilir araç geliştirme adına bir dizi firma milyarlarca dolarlık yatırım ve ARGE ile deneyler yapıyor. ABD’deki çalışmaları bizzat devlet destekliyor. Büyük bir tasarruf sağlayacak bu tip yeniden kullanılabilir araçlara yönelik çok ilginç bir tasarım fikri Avrupa ortak girişimi Airbus’tan geldi. 2010 yılından bu yana üstünde çalışılan Adeline adlı konsept maliyetlerde yüzde 30 tasarruf vaad ediyor. Kullanıma girme hedefi 2025 senesi.

  • Perde sizin için dekoratif bir unsur değil de mahremiyet ve gün ışığını kontrol etmek için işlevsel bir araçsa Cincinnati Üniversitesi tarafından geliştirilen şeffaflığı ve geçirgenliği ayarlanabilen pencere sistemini incelemeniz gerek.

  • Aşağıdaki karavan tarzı yapının adı Toy Box Tiny Home. İçini tahmin bile edemezsiniz (bir başka mikro yaşam mucizesi için de Nest marka karavana bakmanızı tavsiye ederim).

toybox

  • Her hafta şehir ve kır yaşamına yönelik yeni arayışlara örnekler veriyorum. Her hafta da onlarca yeni fikir çıkıyor. Öngörülere göre 2050 yılında 10 milyar nüfusa dayanacağız ve bu kitlenin en az yüzde 75’i şehirlerde yaşayacak. Bu yakın geleceğe kafa yoranların sayısının sürekli artması da bu yüzden. Bu hafta duyurduğu Sidewalk Labs adlı girişimiyle bu kervana Google da katıldı.
  • Londra, bisikletlilerin trafikte daha rahat ve güvenli ilerleyebilmesi için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Son girişimlerden biri trafik ışıklarının hizasında bisikletlilerin beklemesi için yaya geçidi benzeri özel bir alan yapmak oldu. Bu sayede kaç kişinin bisikletle yolda ilerlediğini anlayan sistem trafik ışıklarının kırmızı / yeşil sürelerini dinamik olarak ayarlıyor (Bizde hiç böyle bir şeye ihtiyaç yok çünkü ben kırmızıda duran bisikletli görmedim. Bu cehaletin faturası çok ağır olabilir oysa). 2018’e kadar şehrin trafik ışıklarının dörtte üçü bu sistemle donatılmış olacak (Londra gayet mantıklı bir kararla bisiklete herkesten çok önem veriyor. Yollardaki araçların dörtte biri bisikletlerden oluştuğu için değil yalnız; bu oranı daha da arttırmak için).

  • Bandit9 motosiklet tasarımına yönelik arayışlardaki en iddialı gruplardan biri. Tarz olarak birbirinden bu kadar farklı işleri ortaya çıkartmak her tasarımcının harcı değil.

  • Mad Max adlı bir yarış takımı var. Amaç ve araçları isimlerine -tabir yerindeyse- ‘cuk oturuyor’. Geliştirdikleri araçlardan biri Turbine Bike adlı dünyanın trafiğe çıkmaya uygun ilk jet türbinli motosikleti. Geleneksel motordan daha seksi bir ses olacağını tahmin etmezdim. Saatte 376km hız yapıyor. Seyretmesi bile ürpertici ama kesinlikle heyecan verici!

  • Project Avalanche, karda bisiklet binmeyi bambaşka bir yaklaşımla mümkün kılıyor.

  • Her yıl 2,5 milyon hacı adayını bünyesinde toplayan Mekke daha iyi hizmet verebilme adına yeniden tasarlanıyor. İlginç yaklaşımlar var (geçen haftaki uyarım baki).

mekke

  • Dini gereği başını örtmek isteyen kadınların şık olmak isteyebileceği girişimcilerin daha anca aklına geldi. Moda ve türbanın kesişimi böylece dev ve karlı bir pazar yarattı ancak işin başka bir boyutu da var. Özellikle bunaltıcı yaz aylarında sıcaklık algımıza yönelik birçok sinyali oluşturan kafa bölgesinin türban varken serin tutulması kolay değil. Veil Hijab adlı girişim özel bir kumaşla ısının yüzde 80’ini geri yansıtarak türban içindeki sıcaklığı 12 santigrat dereceye kadar düşürebildiğini iddia ediyor. Bu malzeme yağ ve yemek lekesi tutmama, yağmur geçirmeme gibi ek özelliklere de sahip. İlginç bir ayrıntı olarak yüzde 100 naylondan mamul. Sadece 17 dolarlık fiyatıyla da gayet ulaşılabilir.

  • Muhtemelen dünyanın en ilginç tasarımlı fotoğraf makinası bu hafta açık arttırmayla satışa çıktı. Leica Gewehr (Leica Silahı) adını taşıyan model 1930’da spor ve doğa fotoğrafları çekmek için geliştirilmiş. 350 bin euro’ya alıcı bulması bekleniyor.

Leica,Gewehr

  • Anahtarlığa dair belki yüzlerce farklı tasarıma denk geldik ama Keysmart olaya bambaşka bir noktadan yaklaşmış. İsviçre çakısından gelen ilhamla…

  • 3D yazılıcılarda yeni bir evre: Electroloom. Kumaş üretiyor. Yani başka bir deyişle evinizdeki tekstil atölyesi. Elbette ki kitle fonlaması ile hayata geçiyor. Sayfasındaki videoları incelemeyi ihmal etmeyin.

electroloom

  • Daha çok elektrikli süpürgeleriyle tanıdığımız Dyson, uydularda kullanılan soğutma tekniğini LED lambalara uyarladı. Günlük 12 saatlik kullanımla 37 sene çalışma garantisi veriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=MXlOSlM5VJ0

  • Her şey akıllanır da fırınlarımız eksik kalır mı? June dünyanın ilk akıllı fırını. İçine koyduğunuzun ne olduğunu seziyor ve nasıl pişireceğini belirliyor. Her adımı cep telefonumuzdaki uygulamasına rapor ediyor. Yine mobil uygulaması sayesinde kontrol etmek için yanında olmanız da gerekmiyor. Ama bütün bunlar için 3 bin dolar istiyor. Aklı olanın isteyeceği bir bedel mi bu? Bilemiyorum.

  • Land Rover’ın geliştirdiği ve yeni Evoque’ta yer alacak sistem girdiğiniz çukurları GPS koordinatlarıyla bir merkezde kaydedip diğer kullanıcılar için erken uyarı verisi olarak kullanacak. Gayet mantıklı. Fakat otomotiv üreticileri tarafında daha geniş katılımlı bir yapıya ulaşması daha anlamlı olurdu.

  • BMW bu hafta yeni 7 serisini tanıttı. Özelliklerini saymak epey satır yiyeceğinden girmiyorum. Ama aşağıdaki video neredeyse tamamını özetliyor. Anahtarlık üstünden uzaktan kumandayla hareket ettirmek ve parmak hareketleriyle fonksiyonlarına yönetmek kesinlikle harika fikir olmuş. Kablosuz telefon şarjı ve araç içini mobil uygulamayla yönetmek gibi ‘yeni çağ dertleri’ da çözümler var. Otomobil sahibi olmak trafiğin içinde saatlerce dur-kalk ile işkence çekmekse böyle bir şeyin içinde çekelim bari.

23 Yorum

  • Amirim, özetlerin sonuna bir iki film önerisi koysanız nasıl olur? Teşekkür ederim…

  • Muhteşem bir bitiriş, emeğinize sağlık Serdar Hocam. Aradığımız fikirleri bulmamızda yardımcı olduğunuz için gerçekten çok muazzam bir kamu hizmeti yürütüyorsunuz. Bizi eksik bırakmayın bundan sonra da lütfen.

  • Amirim ellerinize saglik, yine bilgisayar karsisinda kitlendim kaldim, cok ilginc bir gelecek bizleri bekliyor. Oxford’dan selamlar..

  • amirim,line.do çok güzel de feedly son 2 aydır türkçe içeriğini çekemiyor. Ek olarak Daha önceki yazılar da bayağı güzel linkler vermiştiniz bu siteden:)

  • Bugün cnnturk’te cem seymen2i izlerken hayatınızda size ilham veren hocanız oldu mu sorusunu öğrencilere sorduğunu anlattı.O sırada aklıma ilk siz geldiniz.

  • Amirim Ramazan ayı geldi. Masaüstü imsakiye, online hatim gibi konular da okuyucuların bir kısmının ilgisini çekebilir.

  • Apple öncelikle oyunlarda zırt pırt araya giren tüm ekranı kaplayan reklamların appstoru açtırmasını önlesin zorla yemeksepeti indirtilmez

  • Abi çok güzel olmuş yine eline sağlık. Saçma sapan yazıları okumaktansa senin tavsiyeleri direk okuyorum ve şimdiye kadar da “bunu geç” tarzında bir şeye rastlamadım. Bu emeği bize sunduğun için teşekkürler. Yani yazıların bu piyasada “pazarlıksız alınan kaliteli mallar” statüsünde :))

    Teknoloji ile alakalı bölümlerden mezun olan gençler var ve ne yapacaklarını nereden başlayacaklarını bilemiyorlar genelde. Bilenler kısmında zaten sorun yok. Bunlara da yol gösterme açısından “Nereden Başlamalı?” sorusuna cevap niteliğinde bir şeyler de olsa daha bir tadından yenmez yazınız. Ya da bazı kurs tavsiyeleri vs gibi.

    Ömrünüz bereketli olsun…

  • Sky City ile ilgili not bana iki önemli kitabı hatırlattı. İkisinin de adı aynı; “Gökdelen”. Birinin yazarı Tahsin Yücel, diğerininki ise J.G. Ballard. İkisini de tavsiye ederim. Gökdelenlerin içindeki ve dışındaki insanlara dair iki güzel edebiyat metnidir. Ballard, Sky City’i öngörmüş gibi yazmış 70’lerde. Bir gökdelen ahalisinin hikayesi ilginç yerlere doğru gidiyor. Yücel ise o gökdelenler her yeri kapladığında neler olabileceğini çok güzel anlatmış.

  • amirim, hemen hemen her özette bir TED videosu paylaşıyorsunuz. Benim merak ettiğim; “Amerika’da marketing ürünü diye dalga geçiliyor siz sırf yabancı diye baştacı ediyorsunuz” eleştirileri hakkında ne düşündüğünüz?

  • Elinize sağlık.

    Yalnız kategorileri sekmeli değil de yine düz yazı gibi yapsanız olmaz mı acaba? Bu şekilde Pocket diğer sekmeleri kaydedemiyor da.

  • Serdar bey, youtube videolarındaki “daha sonra izle” butonları çıkmıyor. İnsiyatifinizdeyse geri koyulmasını rica ederim. Saygılarımla,

  • amirim indiegogo ya da kickstarter kitle fonlama sitelerinde 75 dolar üstü ürünlerin elinize nasıl ulaştığı konusunda biraz bilgi verebilir misiniz, gümrük, vergi vs problemleri yaşanıyor mu?

  • Merhaba Serdar Bey,

    Özellikle “Haftanın Özeti” serilerinden sonra blog içi arama özelliğini daha etkin bir hale getirmeyi düşünüyor musunuz?

    Bazı konuları pocket, evernote ‘a atsam bile, bazı konuları burada okuduğumu hatırayıp, tekrar gözatmak istediğim sadece keyword ile bulmak imkansız hale geliyor.

    Bu konuda kısa vadede bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

    Yazılarınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

  • amirim uzun bir aradan beri foodspotiing e takılmıyorsun. Halbuki oradan kopya çekip hava yapıyordum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği