Haftanın Özeti: 28

4 - 10 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

esesci

  • 14 yıl önce (2001 yılında) 150 bin dolar maliyetle Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş tarafından kurulan Türk internetinin en önemli girişimlerinden Yemek Sepeti bu hafta Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satıldı. Aklınıza gelen esas sorunun cevabını ise Webrazzi vermiş. Bakalım bu satıştan kim, kaç para kazanmış?

yemeksepeti-satis-sonrasi-pay

  • Yerel bir Silikon Vadisi kurma hayali sadece Türkiye’ye ait değil. Rusya da 2009 yılında aynı hevesle bir şeyler yapmaya başlamıştı. Sonrası hüsran. Öyküsüyse ilginç.
  • Henüz sadece 18 ülkede hizmet veren videolu Facebook Messenger ilk 2 günde 1 milyondan fazla görüşme yaptırmış (aktif kullanıcı sayısı 600 milyon).
  • Meerkat ve Periscope sayesinde cep telefonlarından canlı yayın yapma meselesi yeniden harlandı. Bu hafta duyrulan Lopeca olayı biraz daha dar çerçeveli tutarak daha işlevsel bir kullanım vaat ediyor. Siteye keşfetmek istediğiniz bir şehri / bölgeyi tanımlıyorsunuz ve sizin için uygun zamanları belirliyorsunuz. Lopeca’nın oradaki uzman rehberleri cep telefonunun kamerasından kendi anlatımıyla size orayı gezdiriyor. Zorlu bir girişim olduğu kesin ama eminim keyif verir.

lopeca

  • Gezentiler için geçen yıl hizmete giren MountPicks adlı mobil uygulamayı da anmış olalım (sadece iOS için var). Seyahatlerinize ait fotoğraf, video ve notlarınızı diğer heveslilere rehberlik edecek şekilde derliyor.
  • Seyahat ve özellikle keşif meraklılarının hoşlanacağı yeni girişimlerden biri de Meeple adını taşıyor. Gideceğiniz yeri yazıyorsunuz ve sizi orada yaşayanlarla iletişime geçiriyor. Güncel etkinlikler, görülmesi gereken ilginç yerler ve dahası. Bunun kesinlikle fark yaratacağına inanıyorum. Neredeyse her şehrin turist rehberleri ziyaretçileri alabildiğine klasik destinasyonlara hapsediyor. Meeple’ı aklınızın bir kenarına yazın (kendi şehrinizi temsil de edebilirsiniz elbette).
  • Über, aldığı son yatırımda 50 milyar dolar üstünden değerlendirildi. Makas açıldıkça açılıyor.

bii-sai-cotd-fb-uber-early-1

  • Lafı geçmişken; Über’in literatüre kattığı ‘überizasyon’ terimi, yani hizmet sunanla müşteri arasındaki mesafenin alabildiğine kısalması konusu hemen her alanda kendine bir karşılık bulmuş durumda.
  • GlobalWebIndex’in hakara-makara uygulaması Tinder üstüne yürüttüğü bir çalışmanın sonucunda kullanıcılarının yüzde 42’si evli çıktı.
  • 15 milyonu ücretli 60 milyon üyeye sahip online müzik hizmeti Spotify geçen sene 1,3 milyar dolar ciro yaptı. Fakat ne yazık ki bunu kara çeviremedi. Aksine 2 yılda zararını 3 katına (197 milyon dolar) çıkardı. Mashable da haklı olarak soruyor: bu iş nereye gidiyor?
Online müzik dünyasının en taze girişimi ünlü Rap Şarkıcısı JayZ'nin öncülüğünde geliştirilen Tidal. Ancak o tarafta da işler hiç iyi görünmüyor.
Online müzik dünyasının en taze girişimi ünlü Rap Şarkıcısı JayZ’nin öncülüğünde geliştirilen Tidal. Ancak o tarafta da işler hiç iyi görünmüyor.
  • Facebook, internet.org girişimini Zuckerberg’in ağzından tanıttı.
  • En sağlam Periscope yayınlarını tarayıp haber veren uygulama: Dextro Stream.
  • Instagram fotoğraflarınızın parayla satın alınacak kadar iddialı olduğunu düşünüyorsanız Twenty20 sitesine bakmanızda fayda var.

13 Yorum

  • Amirim yine faydalı içerikleri derlemişsiniz. Sağlıklı, huzurlu ve üretken olduğunuz yıllar daim olsun. Reklam Sms’leri ve mailleriyle ilgili şikayet edilebilecek bir adresimiz yok mu? Çünkü bu yasa da delindi ve gönderenlere ceza gittiğini sanmıyorum…

    • Çok ilginç; cümlede öyle bir şey yok. Aynen şöyle diyor ‘Bu hafta Türkiye’nin bir diğer kaybıysa Oyuncu ve Yönetmen Zeki Alasya oldu.’. Demek ki gözün yazıyı aklın isteği doğrultusunda yanıltması gerçekmiş.

      • Ben de ilk önce öyle okudum. Sonra yazının girişiyle çelişeceğini düşünüp tekrar dikkatli okudum, yanlış anladığımı farkettim.

  • Hocam bookmark sitesi diye geçinenlerden iyi içerik üretmişsiniz bu hafta, keşke yapılmış yada yapılan projelerle ilgili de analizler sunsanız ve bunları genç girişimciler olarak gelecek klavuzu olarak kullansak. Takdir edersiniz ki bilişim diğer sektörlerden farklı olarak geçmişi özümseme konusunda diğer sektörlerden farklı ve teknoloji geçmişini o günün şartlarında düşünerek günümüzü ve gelecek uygulamaları üretirken fikir yada inovasyon çukurlarında takılabiliyoruz. Çalışmalarınızda başarılar ve devamlılık dilerim.

    • Bence de sektördeki çalışmaların değerlendirmeleri ilgi çekici olabilir. Geleceğe dönük hedeflerle üretilen projelerde bazen teknoloji ilerleyişi net bir biçimde okunamıyor bu durumun aşılması için deneyimli internet duayenlerinin fikirlerine ihtiyaç var

  • En son bu denli yoğun bir biçimde bir sanatçının vefat etmesine üzüldüğüm an Kemal Sunal’ın vefatı olmuştu. Zeki Alasya bu kadar yoğun üzüntüyü bana yaşatan ikinci sanatçı oldu. Diğer tüm sanatçıların, içtenlikle bizleri güldüren, sevindiren ve hüzünlendiren hepsinin vefatına üzülmüştüm ancak bu iki insanın yeri ayrıydı.

    Reklam mesajları konusunda sizin kadar memnun oldum diyemem. Evet, mesajlar kesildi veya azaldı buna katılıyorum ama kişisel bilgilerimiz hala o firmanın elinden ötekine doğru dolanıp duruyor. Buna artık bir dur demeleri lazım.

  • UCLA’da geliştirilen projenin sahibinin medar-ı iftiharımız Aydoğan Özcan olduğunu ekleyebilir misiniz?
    Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği