Haftanın Özeti: 28

4 - 10 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • Her ne kadar mobil kullanım yükselişteyse de ekranlara bağlı modern yaşam insan ırkının boynunu, belini büktü. Sürekli kambur duruyoruz ve bu vücudumuza inanılmaz bir yük bindiriyor. Bu sorunu aşmaya niyetlenen girişimlerden biri BetterBack. İlginç bir kemer ve akıllı algılayıcılarla donanmış. İzleyelim.

  • Bu hafta en ilgimi çeken yeniliklerden biri add-e oldu. Küçücük bir motor ve pilden oluşan sadece 2kg ağırlığındaki bu sistem bütün bisikletleri elektrikli hale getiriyor. Bunu da (aynen dinamolarda olduğu gibi) tekerleğinize yapışan bir silindirle gerçekleştiriyor. Aklımı kurcalayan şey sürekli dişlilere sürtünen bir yüzeyin kısa sürede lastiği aşındırma yapıp yapmayacağı. 750 euroluk fiyatını daha sonra düşünürüz. Bir de siz izleyin bakalım.

  • Telefonunuzu şarj etmek için en dolambaçsız, sade ve şık seçeneklerden biri: Ora.

  • Bitkilerinizi şarj etmek için en akıllı çözümse Tableau. Ne zaman ve ne kadar suya ihtiyacı varsa ona göre suluyor. 195 euro.

  • ‘Şehir arabası’ kavramı daha çok İstanbul, Moskova, Paris, New York gibi kaotik, itiş-kakışlı, çileli şehirler için. Bitmeyen dur-kalklar, define kadar nadir park yerleri gibi kendine has dertleri olan bu tip şehirlere özel tasarımlardan biri de EO 2 adı altında geliştiriliyor. 750 kilo ağırlığında ve maksimum hızı 65 (ki bu bahsi geçen şehirlerde yapabileceğiniz ortalama hızın en az 3 katına denk geliyor). Tasarımı alabildiğine aykırı. En hoşuma giden ayrıntısı 90 derece dönebilen ön ve arka tekerlekleri ve 1,5 ile 2,5 metre arasında -esneyerek- değişebilen boyutları. Tutar mı bilmem ama gelecekte emsallerini çok göreceğimize eminim.

  • Bir tür cilt kanseri olan melanoma dünyada en sık görülen vakalar arasında. Üstelik kansere bağlı genç yaştaki ölümlerinin birinci sebebi. En önemli korunma yöntemi güneşten uzak durmak (yaz sezonuna doğru uyarmış olayım). Şimdiye kadar birçok kampanyaya konu olan; hatta son Cannes Lions’ta yaratıcı bir çalışmayla ödül kazanan karşı mücadeleye bu hafta bir yenisi eklendi. Belçikalı reklam ajansı Happiness Brussels sahilde sadece gölgede duranların kullanabileceği bedava wi-fi hizmeti geliştirdi. Shadow Wifi Kesinlikle harika bir fikir ve uygulama!

  • Bir LEGO tutkununa kulak verelim. Ama ne tutkun! Mimar Jeffrey Pelletier bodrumunda 250 bin parçalık bir depoya sahip!

  • Sürücüsüz otomobillere dair neredeyse her hafta bir model tanıtıyorum. Sırada kamyonlar var (denizlerdeki çalışma başlayalı çok olmuştu). Daimler tarafından bu hafta tanıtılan Freightliner Inspiration kodlu kamyon kesinlikle otomobilden daha büyük ihtiyaç gibi görünüyor. İlginç ayrıntılardan biri bu akıllı kamyonların birbiriyle iletişim kurarak daha da akıllı hale gelmesi. İzleyelim.

  • Favori saat markam IWC de akıllı saat trenine binmeye hazırlanıyor. Birkaç küçük farkla. İpucu: kayış. İzleyelim.

  • Çok yediğin zaman seni uyaran, vicdan azabı akıllı tabak: SmartPlate.

  • Ünlü Bilimci Albert Einstein kadar zeki, bilgili, yaratıcı ya da popüler olamayabilirsiniz. Ama en azından el yazınız ona benzeyebilir. Harald Geisler ve Elizabeth Waterhouse not defterlerindeki elyazısı örneklerinden yola çıkarak Albert Einstein Font adlı yazı karakterini yaratıyor. 15 dolarlık bir heves (fakat diğer projelerini mutlaka inceleyin derim).

13 Yorum

  • Amirim yine faydalı içerikleri derlemişsiniz. Sağlıklı, huzurlu ve üretken olduğunuz yıllar daim olsun. Reklam Sms’leri ve mailleriyle ilgili şikayet edilebilecek bir adresimiz yok mu? Çünkü bu yasa da delindi ve gönderenlere ceza gittiğini sanmıyorum…

    • Çok ilginç; cümlede öyle bir şey yok. Aynen şöyle diyor ‘Bu hafta Türkiye’nin bir diğer kaybıysa Oyuncu ve Yönetmen Zeki Alasya oldu.’. Demek ki gözün yazıyı aklın isteği doğrultusunda yanıltması gerçekmiş.

      • Ben de ilk önce öyle okudum. Sonra yazının girişiyle çelişeceğini düşünüp tekrar dikkatli okudum, yanlış anladığımı farkettim.

  • Hocam bookmark sitesi diye geçinenlerden iyi içerik üretmişsiniz bu hafta, keşke yapılmış yada yapılan projelerle ilgili de analizler sunsanız ve bunları genç girişimciler olarak gelecek klavuzu olarak kullansak. Takdir edersiniz ki bilişim diğer sektörlerden farklı olarak geçmişi özümseme konusunda diğer sektörlerden farklı ve teknoloji geçmişini o günün şartlarında düşünerek günümüzü ve gelecek uygulamaları üretirken fikir yada inovasyon çukurlarında takılabiliyoruz. Çalışmalarınızda başarılar ve devamlılık dilerim.

    • Bence de sektördeki çalışmaların değerlendirmeleri ilgi çekici olabilir. Geleceğe dönük hedeflerle üretilen projelerde bazen teknoloji ilerleyişi net bir biçimde okunamıyor bu durumun aşılması için deneyimli internet duayenlerinin fikirlerine ihtiyaç var

  • En son bu denli yoğun bir biçimde bir sanatçının vefat etmesine üzüldüğüm an Kemal Sunal’ın vefatı olmuştu. Zeki Alasya bu kadar yoğun üzüntüyü bana yaşatan ikinci sanatçı oldu. Diğer tüm sanatçıların, içtenlikle bizleri güldüren, sevindiren ve hüzünlendiren hepsinin vefatına üzülmüştüm ancak bu iki insanın yeri ayrıydı.

    Reklam mesajları konusunda sizin kadar memnun oldum diyemem. Evet, mesajlar kesildi veya azaldı buna katılıyorum ama kişisel bilgilerimiz hala o firmanın elinden ötekine doğru dolanıp duruyor. Buna artık bir dur demeleri lazım.

  • UCLA’da geliştirilen projenin sahibinin medar-ı iftiharımız Aydoğan Özcan olduğunu ekleyebilir misiniz?
    Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği