“Güzellik yedi çeşittir”

New York'taki Cooper Hewitt Tasarım Müzesi 'güzellik' teması ile açtığı sergide güzelliğin yedi türünü sergiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

New York Cooper Hewitt Tasarım Müzesi‘nin üç yılda bir düzenlediği serginin bu yılki konusu ‘güzellik’ olarak belirlendi. Yüzyıllardır tartışılan ve üzerinde bir mutabakata varılması imkansız gibi görünen bu konuya net bir cevap veren sergi toplamda yedi çeşit güzellik olduğunu savunuyor ve bunları örnekleriyle açıklıyor. Sergiye göre bu yedi çeşit güzellik şu şekilde sınıflandırılıyor:

Abartılı (Extravagant)

Saç tasarımcısı Guido Palau‘nun eserlerinin fotoğraflarının sergilendiği bu bölümde göz alıcı kıyafetler, mücevherler ve Palau’nun şekil verdiği sıra dışı saç tasarımları bulunuyor. Bu tasarımların sadece modaya yada kişinin karakterine göre düzenlenmediğini ifade eden müze küratörü Andrea Lipps, cinsiyet farklılıklarının git gide ortadan kalktığını ve bunun Palau’ya klasik modellerle yenilikçi tasarımları birlikte kullanma olanağı sağladığını ifade etti.

beauty 1

Sınır Tanımaz (Transgressive)

Los Angeleslı ikiz erkek kardeşler Nikolai ve Simon Haas yıllardır dekoratif ev ürünleri tasarlıyordu. Sergi için Güney Afrika’nın Khayelitsha kasabasından boncuk ustası kadınlarla çalışan Haas kardeşler, tasarımlar konusunda yerel kadınlardan tavsiyeler aldı. Sergide fantastik tasarımlarına yer verilen Haas kardeşlerin cinsel çağrışımlı işleri de bulunuyor.

beauty 2

Ortaya Çıkan (Emergent)

3 boyutlu yazıcı kullanarak yaptığı tasarımları modellerle birleştirerek melez bir yapı yakalayan Neri Oxman M.I.T. Medya Laboratuvarı’nda çalışıyor. Teknoloji ile birlikte insan vücudunun değişimini ve gelişimini sergileyen eserler insanların bir gün Dünya dışı gezegenlerde de hayatta kalabilecek şekilde değişeceğini öngörüyor.

beauty 3

Şekil Değiştiren (Transformative)

Lauren Bowker’ın ‘Görülmeyen’ (TheUnseen) adlı eseri tepkisel tasarıma sahip. Rüzgarla temas ettiğinde turuncu, mavi, mor gibi renklere bürünen ceket, durgun havada tekrar siyah oluyor.

Ruhani (Ethereal)

İsveçli Humans Since 1982 firmasının elektrik mühendisi David Cox ile çalışarak ürettiği 288 mini saatten oluşan ‘Milyon kere’ (A Million Times) adlı dijital saat her 60 saniyede tüm küçük saatlerin birlikte hareket etmesiyle birlikte saatin kaç olduğunu gösteriyor. Daha sonra yine kendi hareketlerine devam eden mini saatler bir sonraki 60 saniye boyunca yeni bir gösteri sunuyorlar. Bu eserin karşısında dururken kelimenin tam anlamıyla, zamanın geçişini izliyorsunuz.

Çapraşık (Intricate)

Studio Job‘ın Hollandalı şirket NLXL için tasarladığı duvar kağıtları yaklaşık 9 metre boyunca uzanan ve birbirini tekrar etmeyen görsellerden oluşuyor. Arşiv görsellerinin kullanıldığı eserde hayvan iskeletleri ya da solan çiçekler gibi alışılmadık ögeler sıkça kullanılarak bir uyum yakalanmış.

Screenshot_5

Saf (Elemental)

Ofis mobilyaları üreten Herman Miller firması için Industrial Facility tarafından tasarlanan Formwork adlı çalışma, bir çok temel ofis malzemesinin basit hatlarla yeniden düzenlenmesi ile ortaya çıkmış. Küratör Lipps Formwork ile ilgili olarak “Şöyle bir geri çekilip baktığınızda her bir objenin saflığı, sadeliği ve işlevselliği sizi etkiliyor” diye konuştu.

beauty 5

Bu eserlerin bazılarından ya da hepsinden etkilenmiş olabilirsiniz veya hiçbirini beğenmemiş olabilirsiniz. Ancak Cooper Hewitt Tasarım Müzesi’nin “Yedi çeşit güzellik vardır” gibi bir iddiada bulunmasının temel amacı bu konuda insanları provoke etmek ve farklı görüşlerin ifade edilmesini sağlamak. O yüzden beğendiyseniz ya da eleştirmek istiyorsanız fikirlerinizi ifade etmekten çekinmeyin.

Cooper Hewitt Tasarım Müzesi bu yılki temasını güzellik olarak belirledi. Sergi yedi çeşit güzellik olduğunu savunuyor. Bu yedi güzellik çeşidi: Abartılı, Sınır Tanımaz, Ortaya Çıkan, Şekil Değiştiren, Ruhani, Çapraşık ve Saf olarak isimlendirildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği