Google hastalıkları elektrikle tedavi edecek

Google'ın ana şirketi Alphabet ve GSK'nın iş birliği ile kurulan Galvani Bioelectronics, hastalıkları elektrik şoku ile tedavi edebilen cihaz geliştirecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz hafta Alphabet’in Verily şirketi ile ilaç üreticisi GSK‘nın geleceğin tedavi teknolojilerini üretmek üzere iş birliği anlaşması yaptığını duyurmuştuk. Bu anlaşmanın sonucunda kurulan Galvani Bioelectronics şirketinin hedeflerine dair yeni açıklamalar yapıldı. Şirket elektrik sinyallerini kullanarak yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Yeni tıp dalı: elektrosötik

Elektrik ve farmasötik kelimelerinin birleşimi ile elektrosötik adı verilen sistem, sinir hücrelerine mikroskobik bir cihaz yerleştirilerek sinir sisteminin sürekli kontrol altında tutulmasına dayanıyor. Sinir sisteminde rutin dışı bir hareket gözlendiğinde ise bu cihaz elektrik sinyalleri ile sinir sistemini düzenlemeyi amaçlıyor. Böylece vücutta oluşabilecek rahatsızlıklar daha başlangıç aşamasında tespit edilebilecek ve ilaç kullanmadan tedavi edilebilecek.

Galvani şirketinin başkanı Kristoffer Famm ilk ürünlerinin 2023’e kadar pazara çıkmış olacağını söylüyor. İlk etapta sadece gözlemleme işlemi yapabilen, hap boyutunda bir cihazın üretilmesi bekleniyor. Daha sonra bu cihazın boyutunun bir pirinç tanesinden daha küçük hale getirilmesi ve elektrik şoku ile sinir sisteminde düzeltmeler yapabilmesi hedefleniyor.

Elektrikle tedavi devri

Elektrik ile tedavi kulağa yenilikçi gelse de kalbi duran hastalara elektrik şoku vererek kalbin yeniden çalışmasını sağlamak çok uzun süredir uygulanan bir yöntem. Yine de elektrik kullanarak doğrudan sinir sistemine müdahale etmek çok daha detaylı bilgi ve üstün mühendislik becerileri gerektiren bir durum. Yapılacak bir hata, tedavi edilmek istenen hastada başka kalıcı sorunlara yol açabilir.

Bu sebeple Verily ve GSK 7 yıl boyunca Galvani’ye yatırım yaparak gerekli teknolojinin geliştirilmesini sağlayacak. Bilimciler öncelikle vücuda yerleştirilecek olan cihazın, sinir sisteminin normal hareketlerini algılayıp, hangi hareketin ne anlama geldiğini tespit edecek yeteneğe erişmesini sağlayacak. Böylece cihaz tanımlı hareketler dışındaki bir hareketliliği tespit edebilecek.

Vücudun içinde durmadan çalışacak olan bu cihazın çok küçük olması, çok az enerji harcaması ve kablosuz olarak şarj edilebiliyor olması gerekiyor. Ayrıca bir kez yerleştirildikten sonra cihazın onlarca yıl boyunca dayanabilmesi gerekiyor. Mühendisler de bu özelliklere sahip cihazı geliştirmek için çalışıyor olacak.

Elektrosötik alanındaki gelişmeler hedeflendiği şekilde gerçekleşirse, gelecekte hap kullanmak ya da iğne yaptırmak tarihe karışabilir.

Kaynak: Singularity Hub

Google'ın kardeş şirketi Verily ve GSK'nın önümüzdeki yedi yıl boyunca yatırım yapacağını açıkladığı Galvani Bioelectronics şirketi, vücudun sinir sistemini sürekli kontrol ederek olağan dışı durumlarda tepki verebilen bir cihaz geliştirmeyi amaçlıyor. Hap büyüklüğünde olması beklenen cihazın, kişinin sinir sistemindeki bozuklukları fark edip elektrik şokları ile bu bozuklukları tedavi etmesi hedefleniyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği