Google Glass yapay zekayla döndü

İsrailli yazılım şirketi Plataine, Google Glass için geliştirdiği doğal konuşma algılama teknolojisine sahip uygulamayı tanıttı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google Glass ölmedi ve gün geçtikçe akıllanıyor. Salı günü İsrailli yazılım şirketi Plataine, bu akıllı gözlük için yeni bir uygulama tanıttı. Üretimde çalışan işçilere yönelik uygulama konuşma dilini algılayabiliyor ve kullanıcıya sesli yanıt verebiliyor. Tıpkı Amazon’un Alexa sesli asistanı gibi ama fabrika çalışanları için.

Plataine’in uygulaması, Google Glass’ın yapay zeka ile geliştirildiği bir geleceğe işaret ediyor. Böylece ürün daha işlevsel ve kullanımı kolay bir hale gelecek. General Electric, Boeing ve Airbus gibi müşterilerle çalışan Plataine uygulamaya görsel tanıma yeteneği de eklemek istiyor.

Uygulama Google’ın San Francisco’daki bulut bilişim konferansında tanıtıldı. Google bu gibi teknolojilerle kurumsal müşterilerini Amazın ya da Microsoft ürünlerinden uzaklaştırıp kendi ürünlerini kullanmaya davet etmek istiyor. Google daha önce bireysel kullanım için piyasaya sürdüğü akıllı gözlüğünü gelen tepkiler üzerine piyasadan çekmişti. Geçtiğimiz yıl ürün sadece kurumsal müşterilere satılmak üzere yeniden satışa sunuldu.

İşçilere yardımcı oluyor

Plataine Ürün Müdürü Anat Karni Salı günü sahnede ürünü tanıttı. Uygulama bir işçinin acil müdahalesini gerektiren üretim sorunları ile ilgili zamanlamayı ve sorunların çözülmesi için gerekli bilgileri cihazın ekranında gösteriyor. İşçiler Plataine’in uygulamasını yardım almak için de kullanabiliyor. Karni bir işçinin depoya girip “Malzemeleri seçmeme yardım et” demesiyle uygulamanın sesli ve görsel olarak hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğunu ve bunları nerede bulunacağını anlattığını gösterdi. Tüm bu işlemler sırasında işçinin tüm hareketleri patronlar tarafından da takip edilebiliyor.

Plataine bu uygulamayı, Google’ın sesli arayüz hizmeti Dialogflow’u kendi sohbet botu benzeri asistanlarına entegre ederek üretti. Karni, uygulamayı geliştirirken Google’ın teknolojisinin kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade etti.

Görüntü algılama ile daha işlevsel olacak

Bir sonraki hedef Google Glass’a görsel algılama teknolojisini de entegre etmek. Böylece cihaz barkod okuyabilir ya da işçilerin kullandığı aletleri tanıyabilir. Google, üretim alanındaki şirketlere yardımcı olma konusunda 2022’ye kadar pazar liderliğini Amazon’dan almayı hedefliyor.

Irvine Kaliforniya Üniversitesinde insan bilgisayar etkileşimi üzerine çalışan Prof. Gillian Hayes bu teknolojinin otistik kişilere sosyal ortamlarda yol gösterici olarak kullanılması için bazı testlerde bulunmuştu. Hayes “Üretim alanı gibi, bu tarz cihazları kullanmanın sosyal normlara uymadığına dair bir düşünce olmayan ortamlar Google Glass’ın en başarılı olduğu alanlar olacaktır.” diyor.

Sesli arayüzler ve görüntü algılama sistemleri, Google Glass ilk üretildiği günden beri geliştiriliyor. Bu sistemler cihaza yeni bir rüzgar kazandırabilir. Hayes “Görüntü ve ses algılama teknolojisi her geçen gün daha da gelişiyor ve bu durum giyilebilir cihazları daha işlevsel hale getirecek.” diyor.

Kaynak: Wired

Salı günü İsrailli yazılım şirketi Plataine, Google Glass için yeni bir uygulama tanıttı. Üretimde çalışan işçilere yönelik uygulama konuşma dilini algılayabiliyor ve kullanıcıya sesli yanıt verebiliyor. Tıpkı Amazon'un Alexa sesli asistanı gibi ama fabrika çalışanları için. Plataine'in uygulaması, Google Glass'ın yapay zeka ile geliştirildiği bir geleceğe işaret ediyor. Böylece ürün daha işlevsel ve kullanımı kolay bir hale gelecek. General Electric, Boeing ve Airbus gibi müşterilerle çalışan Plataine uygulamaya görsel tanıma yeteneği de eklemek istiyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği