Dünyanın en zengin insanları hakkında aylarca süren araştırmalar, bulgular ve kendileriyle kurulan bağlantılar neticesinde hazırlanan Otuzuncu Yıllık Forbes Milyarderleri listesi açıklandı. Şu an için dünyada 67 ülkeden toplam 1.810 milyarder bulunuyor.
En fazla milyardere sahip olan ülke olan ABD 540 milyardere ev sahipliği yapıyor. İkinci sırada gelen Çin’de ise 251 milyarder mevcut. Bu rakam Almanya’nın 120 milyarderinin iki katından daha fazla. Çin’in ardından Hindistan’ın 84 milyarder ile ikinci sırayı aldığı Asya-Pasifik bölgesi diğer 14 ülkenin milyarderleri ile birlikte toplamda 590 ile bünyesinde en fazla milyarder barındıran bölge konumunda. Avrupa ise en fazla ülkesinde milyarder bulunduran bölge. Avrupa’nın 27 farklı ülkesinin her birinde en az 1 milyarder bulunuyor. Bu bölgede, Almanya’nın 120 milyarderi, kıtanın en geniş milyarder nüfusunu oluşturuyor.
İçinde en az milyarder bulunan bölge ise Ortadoğu ve Afrika. Bu bölgede Türkiye’nin 30 milyarderi bölgedeki milyarder sayısının üçte birini oluşturuyor.
İlk 10’da tanıdık isimler
Forbes, bölgelere göre milyarder sayılarıyla birlikte en zengin insanlar listesini de açıkladı. Listenin ilk sırasında bu listede görmeye alıştığımız Bill Gates bulunuyor. Microsoft’un CEO’su ve ünlü yardımsever Bill Gates’in net serveti 75 milyar dolar. Onun hemen ardından net serveti 67 milyar dolar olan, Zara ve Bershka gibi kıyafet mağazalarının sahibi Amancio Ortega geliyor. Üçüncü sırada ise Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO’su ve en büyük hissedarı Warren Buffet 60.8 milyar dolarla yerini alıyor.
4. sırada Meksikalı telekom devi Carlos Slim Helu ve 5. sırada Amazon’un kurucusu Jeff Bezos yer alıyor. Facebook’un kurucusu ABD’li Mark Zuckerberg 44.6 milyar dolarlık yıllık net geliri ile 6. sırada bulunurken, Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin 12. ve 13. sıralarda yer alıyorlar.
Bizde durumlar nasıl?
Forbes, Dünya Milyarderleri Listesi’nin yanı sıra Türkiye’nin En Zengin 100 İsmi için de bir liste yayınladı. Yıldız Holding’in sahibi Murat Ülker’in 2.9 milyar dolarla listenin ilk sırasında yer alıyor. 2015 yılında 4,4 milyar dolar net servete sahip olan Ülker’in servetinin 2016 yılında 2,9 milyar dolara düştüğü ancak birinciliği kaybetmediği görülüyor.
Fiba Holding Kurucusu Hüsnü Özyeğin’in 2,6 milyar dolarla ikinci sırayı aldığı listede Doğuş Holding sahibi Ferit Şahenk üçüncü sırada bulunuyor. Koç Holding’den Semahat Arsel, Rahmi Koç, Suna Kıraç gibi isimler listede sırasıyla 4, 5 ve 9. sırada kendilerine yer buldular.
Yorumunuz: