Facebook haber editörlerini işten çıkardı

Facebook geçtiğimiz dönemde büyük tartışmalara sebep olan trend haberler bölümünü düzenleyen editörlerinin tamamını işten çıkardı.

Mayıs ayında eski bir Facebook çalışanının ortaya attığı, Facebook’ta siyasi tarafsızlık olmadığı iddiaları medyada geniş yankı uyandırmıştı. Sosyal medya sitesinin ‘Trendler’ bölümünde yer alan haberlere editörlerin müdahale ettiği ve çok popüler olmasa bile bazı görüşleri savunan haberlerin ‘Trendler’ bölümüne alındığı iddia edilmişti. Facebook yaptığı açıklamada olayın incelendiği, editörler tarafından yapılan müdahalelerin sistematik olarak belirli bir görüşü savunmak amacıyla gerçekleştirilmediği ifade edildi.

Özellikle ABD’de başkanlık seçimleri öncesinde böyle bir tartışmanın ortaya çıkması Facebook’un tarafsızlığının tartışmaya açılmasına sebep oldu. Facebook, şirketin tarafsızlığına yönelik açıklamalar yapmış olmasına rağmen, geçtiğimiz günlerde şirketten radikal bir hamle geldi. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Facebook 18 kişilik editör kadrosunun tamamını işten çıkardı.[/inlinetweet]

Trendlere müdahale edilmeyecek

Bugüne kadar algoritma tarafından seçilen haberlere kısa açıklamalar yazan ve bu haberlere bazen müdahalede bulunan editör ekibi artık yok. Onun yerine sadece algoritmanın haber seçeceği, şirketin mühendislerinin ise aynı haberin iki kez yayınlanmaması ya da çok sıradan haberlerin gündeme gelmemesi için müdahalelerde bulunacağı belirtildi. Haber açıklamaları ise haber sitelerinden direkt olarak alınacak.

Facebook’un haber sitelerinin içeriğini kendi sitesi üzerinde kullanması, haber sitelerine bir telif ödenmesine sebep olabilir. Özellikle AB’nin bu konuda oldukça katı kuralları olduğu biliniyor. Ancak Facebook’un Trending bölümüne çıkmanın bir haber sitesine sağladığı okunma sayısı göz önünde bulundurulduğunda haber sitelerinin Facebook’la bu konuda ters düşmek istemeyeceği de düşünülebilir.

Algoritma da taraflı olabilir

Editör ekibi tamamen dağıtılmış olsa da bu sistemde hiçbir şekilde taraflı olunmayacağı anlamına gelmiyor. Bir algoritmanın yazılma şekli de makinelerin taraflı kararlar almasına sebep olabilir. Uzmanlar dilimizi kullanma şeklimizin, seçtiğimiz ifadelerin bile geçmişteki tecrübelerimizden etkilenerek taraflı bir hal aldığını söylüyor. Haber metinlerinin de bu taraflılıktan nasibini aldığını unutmamak gerek. Bu sebeple haber metinleri taraflıyken Facebook’un tarafsız olmasını beklemek çok da gerçekçi olmayabilir.

Kaynak: QZ, Facebook


Yorumunuz: