“Evrensel Vatandaşlık Maaşı insanları işten uzaklaştırmaz”

1982 yılında başlatılan Alaska Daimi Fonu'nu inceleyen araştırmacılar, evrensel vatandaşlık maaşının insanları çalışmaktan caydırmadığı sonucuna ulaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Chicago Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, evresel vatandaşlık maaşının insanların iş gücünden ayrılmasına neden olmayacağını öne sürüyor.

2016 yılında başkanlık kampanyası sırasında Hillary Clinton’ın da düşündüğü gibi bu tür vatandaşlık maaşı teklifleri, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her birine temel bir gelir sağlanması anlamına geliyor. Daha önce yapılan araştırmalar bu koşulsuz para transferlerinin mikro seviyedeki etkilerine odaklandıysa da (mesela piyango kazanmak) Chicago Üniversitesi’nin yaptığı araştırma son 25 yılda Alaska vatandaşlarını desteklemek için gerçekleştirilen bir hükümet programını inceleyerek vatandaşlık maaşı uygulamasının büyük ölçeli etkisini araştırdı.

Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu tarafından 12 Şubat’ta yayımlanan ön makalede, Doçent Doktor Damon Jones ile Doçent Doktor Ioana Marinescu, 1982 yılında kurulan, petrol rezervlerinin geliştirilmesiyle elde edilen Alaska Daimi Fonu’nu inceleyerek koşulsuz para transferinin iş piyasalarındaki etkisini inceledi. Araştırmacılar koşulsuz para transferinin istihdam üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ancak yarı zamanlı çalışma oranını artırdığını ortaya koydu.

Jones “Vatandaşlık maaşı gibi karşılıksız bir para kaynağının istihdamı azaltmasını beklemek normal. Söz konusu vatandaşlık maaşı olduğunda en büyük endişelerden biri insanları çalışmaktan caydırıp caydırmayacağı oluyor ancak yaptığımız araştırma istihdamdaki muhtemel azalmaların harcamadaki artış ile dengelendiğini, bunun da daha fazla çalışana ihtiyaç duyulmasına neden olduğunu gösteriyor.” dedi.

Birkaç istisna dışında, en az 12 aydır Alaska’da yaşayan herkes 2017’nin Ağustos ayı itibariyle yaklaşık 61 milyar Dolar değerinde olan Alaska Daimi Fonu’ndan pay alma hakkına sahip. Son yıllarda, vatandaşların doğrudan mevduat ile aldığı ödeme, yılda ortalama 2 bin Dolar’ı buldu. Bu kişi başına düşen miktar olduğu için dört kişinin yaşadığı bir eve yılda 8 bin Dolar’dan fazla para girdiğini söylemekte fayda var.

Jones ve Marinescu vatandaşlık maaşı alan çok sayıda vatandaşı inceledi ve şu sonuçlara vardı;

  • Koşulsuz para transferinin istihdam üzerinde çok büyük olumlu ya da olumsuz etkileri yok. Ancak yarı zamanlı çalışma oranı yüzde 17 oranında artmış durumda.
  • Alaska dışına ticaret yapılabilen ve yapılamayan hizmet veya malların üretildiği sektörlerde koşulsuz para transferinin etkileri farklılık gösteriyor. Dışarı ticaret yapılabilen sektörlerdeki yarı zamanlı çalışma oranı artarken istihdam oranı azaldı ancak koşulsuz para transferinin ticaret yapılamayan sektörler için etkisi önemsiz.
  • Ticaret yapılamayan sektördeki herhangi bir olumsuz etki ise olumlu makro etkilerle dengeleniyor.

Evrensel vatandaşlık maaşı teklifleriyle ilgili (sunulan fon modelleri ve yerel ürünlerin fiyatı üzerindeki muhtemel etkisi de dahil olmak üzere) daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirten Jones ve Marinescu, vatandaşlık maaşının önemli bir parçasını oluşturan koşulsuz para transferinin istihdam üzerinde kayda değer bir etkisi olmadığı sonucuna ulaştı.

Kaynak: UChicago News

İki araştırmacı 1982 yılında kurulan, petrol rezervlerinin geliştirilmesiyle elde edilen Alaska Daimi Fonu'nu inceleyerek koşulsuz para transferinin iş piyasalarındaki etkisini inceledi. Birkaç istisna dışında, en az 12 aydır Alaska'da yaşayan herkes 2017'nin Ağustos ayı itibariyle yaklaşık 61 milyar Dolar değerinde olan Alaska Daimi Fonu'ndan pay alma hakkına sahip. Son yıllarda, vatandaşların doğrudan mevduat ile aldığı ödeme, yılda ortalama 2 bin Dolar'ı buldu. Araştırma sonunda vatandaşlık maaşının önemli bir parçasını oluşturan koşulsuz para transferinin istihdam üzerinde önemli bir etkisi olmadığı ancak yarı zamanlı çalışma oranını artırdığı görüldü.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği