Endonezya su altına batmakta olan başkentini taşıma kararı aldı

Endonezya'nın başkenti Jakarta dünyanın en hızlı batan şehri konumunda. Ülke bu yüzden başkenti başka bir şehre taşıma kararı aldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Endonezya başkentini; kirlilik, trafik ve sular altında kalma gibi olumsuzluklarla mücadele eden Jakarta’dan taşımaya karar verdiğini açıkladı. Pazartesi günü yapılan kabine toplantısının ardından Planlama Bakanı Bambang Brodjonegoro, Başkan Joko Widodo’nun başkenti Java adasından taşıma kararı aldığını açıkladı.

Bu işlemin ne zaman gerçekleşeceği ya da yeni başkentin neresi olacağı henüz bilinmiyor. Bu fikir onlarca yıldır gündemdeydi ama önceki liderler bu büyük görevi gerçekleştirememişti. Bağımsız anket kuruluşlarına göre bu ayın başında yapılan seçimlerin ardından Widodo bir dönem daha başkanlık yapma hakkı elde etti. Ancak Widodo’nun rakibi de seçimleri kazandığını ilan etti. Resmi sonuçlar hala açıklanmadı.

Widodo, toplantı öncesinde Associated Press’e yaptığı açıklamada “Başkenti taşıma fikri çok önceden ortaya atılmıştı ama planlı ve olgunlaşmış bir şekilde hiç tartışılmadı.” diye konuştu. Jakarta birçok büyük problemle karşı karşıya. BBC’ye göre şehir, dünyada en hızlı batan şehir konumunda. Şu anda şehrin kapladığı alanın neredeyse yarısı sular altında kalmış durumda. Küresel ısınma ile birlikte yükselen okyanus suları birçok kıyı şehrini aynı şekilde tehdit ediyor. Bandung Teknoloji Enstitüsü’nden Heri Andreas “Modellerimiz, 2050’ye kadar Kuzey Jakarta’nın yüzde 95’inin sular altında kalacağını gösteriyor.” dedi.

Üç plan arasından seçildi

Başkan, Endonezya’nın başkenti için üç muhtemel plan ortaya koydu. İlk senaryoda devlet daireleri Başkanlık Sarayı’nın yakınında bir alana taşınarak memurların toplantılar arasındaki geçişi kolaylaştırılacaktı. İkinci senaryoda ise başkent yine Java adasında, mevcut başkentin yakınında başka bir bölgeye taşınacaktı. Java adası ülkenin en kalabalık adası konumunda. Brodjonegoro neticede üçüncü planda karar kılarak başkenti Java dışında başka bir yere taşımaya karar verdiklerini açıkladı.

Yeni başkentin konumu henüz belli değil ama Planlama Bakanı ülkenin doğusunda bir nokta aradıklarını söyledi. Merkezdeki Borneo adasının Palangkaraya bölgesinin de başkent olma ihtimali bulunduğu iddia ediliyor. Bölge halkı, küçük şehirlerinin başkent olması durumunda yaşanacak değişimleri düşünüyor. Bir lise öğrencisi BBC’ye “Umarım şehrimiz kalkınır ve eğitim seviyesi Jakarta’daki kadar iyi olur. Ama şu anda kullanılmayan birçok ormanlık alan kullanılmaya başlanacak. Buradaki ormanlar dünyanın akciğerleri ve ben elimizde kalan ormanları da kaybedeceğimizden endişe ediyorum” dedi. Küresel ısınma sebebiyle batan eski başkenti taşımak için orman kesmek, sunduğu çözümden daha fazla soruna sebep olabilir.

Jakarta’nın sorunları bitmek bilmiyor

Planlama bakanı bu işin bir yılda tamamlanamayacağını, belki de 10 yıl sürecek büyük bir iş olduğunu belirtti. Jakarta’nın insan kaynaklı bir çok problemi var. Bölgenin geniş nüfusu için o kadar fazla yer altı suyu çekildi ki bazı bölgelerde yer seviyesi bu durumdan etkilendi. Üstelik birçok yer üstü su kaynağı da kirlenmiş durumda. Şehrin trafiği de bir başka önemli sorun. Jakarta’daki trafik sıkışıklıklarının ülkeye her yıl 6,8 milyar Dolar’a mal olduğu belirtiliyor.

Başkent taşıma işlemi daha önce başka ülkeler tarafından da yapılmıştı. Nijerya başkentini Lagos’tan Abuja’ya, Pakistan Karaçi’den İslamabad’a, Brezilya da Rio de Jenerio’dan Brasilia’ya taşımıştı. Mısır ise şu sıralar çölde yeni bir başken inşa ediyor.

Kaynak: NPR

Endonezya başkentini; kirlilik, trafik ve sular altında kalma gibi olumsuzluklarla mücadele eden Jakarta'dan taşımaya karar verdiğini açıkladı. Pazartesi günü yapılan kabine toplantısının ardından Planlama Bakanı Bambang Brodjonegoro, Başkan Joko Widodo'nun başkenti Java adasından taşıma kararı aldığını açıkladı. Bu işlemin ne zaman gerçekleşeceği ya da yeni başkentin neresi olacağı henüz bilinmiyor. Ülkenin doğusundaki bir başka adada başka bir şehrin başkent seçilmesi planlanıyor. Borneo adasındaki Palangkaraya bölgesi de başkent adayları arasında ama burası başkent olursa ormanlık alanların tahrip edilmesinden endişe ediliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği