Endonezya, internet devlerinin ülkede ofis açmasını ver vergi ödemesini istiyor. İnternet üzerinden kazanılan paraların vergi hesabının farklı şekilde yapıldığını ve bunun Endonezya ekonomisine zarar verdiğini düşünen yetkililer, Endonezya’da ofis açmayan internet şirketlerine erişimin engellenebileceğini söyledi.
Hem vergi hem de içerik konusunda daha fazla söz sahibi olmak isteyen Endonezya hükumeti adına konuşan İletişim Bakanı Rudiantara, “Google’ın Endonezya’da bir ofisi var ancak dijital para alışverişleri o ofis üzerinden ilerlemiyor. Bu konuyu düzenlemek istiyoruz” diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Bambang Brodjonegoro ise tüm yabancı şirketlerin ofis açarak ülkede fiziksel varlık göstermesi gerektiğini ifade etti. Endonezya yönetimi bu şekilde sitelerin içerikleri üzerine de yaptırım uygulayabilecek.
Yabancı şirketler konusunda hangi şirketlerin kastedildiği net bir şekilde ifade edilmedi ancak Google, Facebook ve Twitter’ın Jakarta’da ofisleri bulunuyor. Özellikle Twitter’ın Endonezya’da 30 milyonun üzerinde kullanıcısı olduğu düşünülürse bu ülkede kapatılmayı göze almayacaklarını düşünebiliriz.
Endonezya’daki ofisine geçen sene kilit vuran Tumblr ise geçtiğimiz günlerde pornografik görseller içerdiği gerekçesiyle birkaç gün kapatılmıştı. Mesajlaşma uygulaması Line da Endonezya hükumetinden nasibini alanlar arasında. Kullanıma sunduğu sticker’larda eşcinsel çiftlere yer veren uygulama hükumetin ve muhafazakar kesimin tepkisini çekmişti. Line bu tepkilerin ardından bir özür yazısı yayınlayarak bu sticker’ları Endonezya’da kullanımdan kaldırmıştı. Japonya dışında Line’ın en çok kullanıldığı ülke Endonezya. Ülkede uygulamanın 30 milyon kullanıcısı bulunuyor.
250 milyonun üzerindeki nüfusuyla dünyanın kalabalık 4. ülkesi olan Endonezya, geniş kitlelere hitap eden herhangi bir internet sitesinin kolayca gözden çıkarabileceği bir ülke değil. Türkiye için fazlasıyla tanıdık bu durum, talep ve süreci takip etmeye devam edeceğiz.
Yorumunuz: