Elon Musk’tan yapay zeka çağı için kitap tavsiyesi

Elon Musk’ın Twitter’da önerdiği, MIT Profesörü Max Tegmark’ın Life 3.0 adlı kitabı, yapay zekanın toplumun her alanını nasıl değiştireceğini anlatıyor.

Elon Musk bizi en kötü sonuçlara hazırlamak istiyor. Teknoloji girişimcisi, salı günü piyasaya çıkan bir kitabı önerdi. Life 3.0 adlı kitap MIT Profesörü Max Tegmark tarafından yazıldı ve yapay zekanın toplumun her alanını nasıl değiştireceğini anlatıyor.

Elon Musk Twitter hesabından “@Tegmark’ın Life 3.0 kitabı okunmaya değer. Yapay zeka ya insanlığın başına gelen en iyi şey ya da en kötü şey olacak bu yüzden konuyu doğru anlamak gerek.” yorumunda bulundu.

Beyin bilgisayar arayüzü girişimi Neuralink’i kuran Elon Musk için bu konu önemli bir odak noktası. Musk bir röportajda biyoloji ve makine zekasını bir araya getirmenin, makinelerin insanları yönettiği bir gelecekten kurtulmak için önemli bir gelişme olacağını belirtmişti.

Haliyle Musk’ın Tegmark’ın kitabıyla ilgilenmesi beklenmedik bir durum değil. Teknolojinin toplumu nasıl değiştireceği konusunda konuşmalar yapan Tegmark, bu alanda araştırmalar yürütmek için Yaşamın Geleceği Enstitüsü (Future of Life Institute) adlı bir organizasyonun kurucularından biriydi. Musk da bu organizasyona 2015 yılında 10 milyon Dolar bağışta bulundu.

Life 3.0’nun arka kapağında şu açıklama yer alıyor:

Otomasyonu kullanarak refah seviyemizi artırırken bir yandan da insanların gelirsiz ve amaçsız kalmasını nasıl engelleriz? Bugünün çocuklarına ne gibi kariyer tavsiyeleri sunmalıyız? Geleceğin yapay zeka sistemlerini, bozulmadan, hata vermeden ya da hacklenmeden bizim isteklerimizi yerine getirecek şekilde nasıl geliştirebiliriz? Makineler eninde sonunda tüm görevleri bizden daha iyi yapacak hale gelerek tüm iş kollarında insanların yerini alacak mı? Ölümcül otonom silahlar konusunda bir silahlanma yarışından korkmalı mıyız? Yapay zeka yaşamın daha önce hiç olmadığı gibi gelişmesini mi sağlayacak yoksa bize kontrol edebileceğimizden daha fazla güç mü verecek? Nasıl bir gelecek istiyoruz?

Bu kitap sizi, zamanımızın en önemli tartışmasında yer almaya davet ediyor. En tartışmalı konularda, tüm görüşlere yer vermekten çekinmiyor. Süper zekadan, yaşamın anlamına; bilinçten, kozmosta yaşamın en uç fiziksel sınırlarına kadar her konu tartışılıyor.

Aslında Elon Musk’ın tweet’i ünlü iş adamının bu kitabı ilk önerişi değildi. Kitapta da Musk’ın kaleme aldığı bir öneri yazısı bulunuyor. Yazıda Musk şu ifadelere yer veriyor: “Bu kitap; yaşam, zeka ve bilinç konusunda Dünya’da ve ötesinde oluşturmaya çalıştığımız daha büyük bir gelecek görevinde karşımıza çıkacak zorluklar ve tercihler için iyi bir rehber.”

Bazı araştırmacılar ise Musk’ın sürekli yapay zeka hakkında uyarılarda bulunmasından sıkılmış gibi duruyor. Google’da derin öğrenme araştırmacısı olarak görev alan François Chollet, Musk’ın görüşleriyle ilgili olarak Twitter’da ‘makine öğreniminin bazı sorunları daha kötü hale getirebileceğini ancak yeni sorunlar yaratacağı konusunun çok da net olmadığını’ söyledi. Musk geçtiğimiz ay “Teknoloji insan uygarlığının varlığına dair temel bir risk oluşturuyor” ifadesini kullandığında Washington Üniversitesi Araştırmacısı Pedro Domingos’un tepkisi ise kısa ve netti: “öff.”

Kaynak: Inverse


5 yanıt

  1. Ak8 avatarı
    Ak8

    Gelecekten kaçamazsınız, var olabilecek bir tehlike karşısında sürekli kamuoyu yoklaması yapmak insanların herhangi bir olumsuzluk durumunda zihinlerinin açık olmasını sağlar. Geleceğe hazır olmak bunu gerektirir. Kimse adamı suçlamasın, yoksa hisseleri düşer, birde bu yönden bakmak lazım:)

  2. Ayyüce avatarı
    Ayyüce

    Gelecek konusunda endişeli olunması normal ama adamın derdi insanla uyumlu bi yapay zeka

  3. burak güvendik avatarı
    burak güvendik

    kitabın Türkçesi ne zaman çıkar :) gerçekten güzel yerlere değinmişler insanlığı gecen bir insanlık ürünü olabilir mi sorusunun cevabını arıyorlar belkide şimdi kendi insanlığımızı arayarak bulabiliriz bu cevabı kim bilir? :)

  4. İsmail gültekin avatarı
    İsmail gültekin

    Sayın Elon Musk yapay zekaya takmış bir defa. Şimdi saygımızı belirtmekle beraber soralım: Sayın değerli iş adamı sizde uzay teknolojisiyle ilgileniyorsunuz. 4 ışık yılı uzaklığındaki bir gezegende organik yaşamın olduğunu öğrendiniz ve oraya araç göndermeye karar verdiniz. Kimi göndereceksiniz? Islak beyine sahip organik varlık (insan)ları mı? İnsan beyni kopyalanmış inorganik varlıkları mı? Islak beyinlilerin ömrü oraya gitmeye vefa eder mi? Bence siz önce insan ömrünü uzatmanın argümanları üzerinde kafa yormalısınız. Şu geldiğimiz 4.0 sürecinden sonra endişeleriniz için çok geç kaldınız. Yapay zeka her yerde. Artık bütün yatırımları insana yapmalısınız.

Yorumunuz: