Elektronik sigaralar sigarayı bırakmakta faydalı olabilir

BMJ dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, elektronik sigaranın sigarayı bırakmaya çalışanlara faydalı olabileceğini ortaya koydu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yapılan yeni bir araştırma, elektronik sigaranın sigarayı bırakmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu. BMJ dergisinde yayımlanan araştırma için, 15 yıl boyunca 160 bin kişiden alınan veriler incelendi. Sigarayı bırakmak için elektronik sigarayı deneyenlerin, denemeyenlere oranla sigarayı bırakmada daha başarılı olduğu fark edildi.

Elektronik sigaraların yaygınlaşmasıyla tartışmalar da artmıştı. Bazıları normal sigaradan daha sağlıklı olduğunu söylerken bazıları elektronik sigaraların popülerliğinin normalde sigara içmeyenleri de içmeye sevk ettiğini ya da elektronik sigaranın sağlıklı olduğunu düşünenlerin sigarayı bırakmaya çalışmadıklarını söylüyor.

Normal sigaradan daha ‘sağlıklı’ olsa bile elektronik sigaralar da tamamen masum değil: elektronik sigarada da kansere sebep olan kimyasallar bulundu, ayrıca elektronik sigara kalp krizi riskini arttırabiliyor. Elektronik sigaraya karşı tutumlar ülkeden ülkeye de değişebiliyor. Örneğin Birleşik Krallık sigarayı bırakma yöntemi olarak elektronik sigaraları destekliyor. Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri elektronik sigaranın potansiyel tehlikelerine odaklanıyor.

Kapsamlı bir araştırma

BMJ dergisindeki araştırma, elektronik sigaranın normalde sigara içmeyenleri içmeye sevk edip etmediğine dair bir fikir belirtmedi. Fakat elektronik sigaranın sigarayı bırakmaya çalışanlara yardımcı olabildiğini ortaya koydu. Araştırmacılar 2001 ve 2015 yılları arasında yapılan birkaç nüfus araştırmasını inceledi. Bu araştırmalar sigarayı bırakma oranlarını ortaya koydu.

En yakın zamanda yapılan araştırma 2014-2015 yıllarını kapsıyordu. Bu araştırma sonuçları, elektronik sigara kullananların yüzde 65’inin sigarayı bırakmayı denediğini, sigara içen fakat hiç elektronik sigara kullanmayanların oranının yüzde 40 olduğunu ortaya koydu. Elektronik sigara kullanmayanların yüzde 5’ine oranla elektronik sigara kullananların yaklaşık yüzde 8’i en az üç ay kadar sigara içmemeyi başardı. Toplamda, sigarayı bırakanların sayısı 2011’den 2015’e kadar yüzde 1.1 oranında arttı. Çok az bir oran gibi görünse de 350 bin kişiyi temsil ediyor.

Tek yardımcı elektronik sigara değil

Bu araştırma, elektronik sigara kullanımıyla ilgili oldukça kapsamlı bir araştırma olsa da bazı kısıtlayıcı özellikleri var. Örneğin faydalanılan nüfus araştırmaları, kullanılan elektronik sigaranın türü gibi detaylı bilgiler sunmuyor. Ayrıca bu sonuçlar, elektronik sigaranın tek başına sigarayı bıraktırdığı anlamına gelmiyor. Yazarlar, sigarayı bırakmayı tavsiye eden reklamların ve tütün vergisinin de yardımcı olabileceğini belirtti.

Kaynak: The Verge

2001-2015 yılları arasında yapılan popülasyon araştırmalarından faydalanan yeni bir araştırma, elektronik sigara kullananların kullanmayanlara oranla sigarayı bırakmakta daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Sonuçlar, elektronik sigara kullananların yüzde 65'inin sigarayı bırakmayı denediğini, sigara içen fakat hiç elektronik sigara kullanmayanların oranının yüzde 40 olduğunu ortaya koydu. Toplamda, sigarayı bırakanların sayısı 2011'den 2015'e kadar yüzde 1.1 oranında arttı. Bu az bir oran gibi görünse de 350 bin kişiyi temsil ediyor. Yazarlar sigarayı bırakmada tek yardımcının elektronik sigara olmayabileceğini, sigarayı bırakmayı tavsiye eden reklam ve kampanyalar ile tütün vergisinin de katkısı olabileceğini söylüyor.

1 Yorum

  • Ben hala elektronik sigaraların, sigaralara oranla daha az zararlı olup olmadığı meselesinde takılı kaldım. Doktorlar, bilim adamları çıkıp “Aslında Elektronik sigara daha zararlıymış!” haberleri yapıyor, kime inanacağımızı şaşırdık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği