“Elektrikli araçlar dizelden daha çok karbon salımına sebep oluyor”

Çalışırken karbondioksit üretmeyen elektrikli araçların bataryalarının ve kullanılan elektriğin üretiminde salınan karbon dizel araçlardan daha fazla.

Yeni bir çalışmaya göre karbondioksit salınımları, batarya üretimi ve elektrik enerjisi üretimi ile ilişkilendirildiğinde, elektrikli araçların salınımı dizel araçlara göre yüzde 11 ila yüzde 28 daha fazla oluyor. Çarşamba günü Münih Ifo Enstitüsünde sunulan çalışmada, batarya üretimi için yapılan lityum, kobalt ve manganez madenciliğinin önemli ölçüde enerji tükettiği ifade edildi. Buna göre bir Tesla Model 3 bataryası üretmek için 11 ila 15 ton karbondioksit üretiliyor. Bu bataryanın 10 yıl boyunca, yılda 15 bin kilometre seyahat etmek için kullanıldığı varsayılırsa kilometre başına karbondioksit salınımı 73 ila 98 gram oluyor.

Araştırmacılar Cristoph Buchal, Hans-Dieter Karl ve Hans-Werner Sinn, elektrik üretimindeki karbondioksit salınımının da elektrikli araçların salınımına dahil edilmesi gerektiğini savunuyor. Almanya’da elektrik üretimi için kömür yakılması hala yaygın bir uygulama. Tüm bunlar hesaplandığında bir Tesla’nın kilometre başına 156 ila 180 gram karbondioksit salınımına sebep olduğunu söyleyen araştırmacılar, bunun da Mercedes’in ürettiği dizel araçlardan da fazla olabileceğini belirtiyor.

Elektrikli araçlara ‘sıfır salınımlı’ demek yanlış

Alman araştırmacılar bu yüzden Avrupalı yetkililerin elektrikli araçları ‘sıfır salınımlı’ olarak kabul etmemesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca AB’nin 2030’a kadar araçlarda kilometre başına 59 gram karbondioksit salınımı hedefinin gerçekçi olmadığını belirten araştırmacılar, bunun 100 kilometrede 2,2 litre dizel ya da 2,6 litre benzin tüketilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Yeni sınırlar Almanya’daki ve Avrupa’nın diğer ülkelerindeki araba üreticilerini elektrikli araç üretimine geçmeye zorluyor ancak araştırmacılar metan ile çalışan motorların dizele göre üçte bir oranında daha az salınımı olduğunu ve bunun da bir seçenek olarak düşünülmesi gerektiğini dile getiriyor.

Kaynak: Brussels Times


38 yanıt

  1. kembo avatarı

    Peki dizelin üretimi esnasında ki karbon salınımı ne kadar ?

  2. Murat Can Kurt avatarı
    Murat Can Kurt

    Dünyanın lider oto üretici ülkelerinden Almanya elektrikli araçlara yatırım yapmadı. Para tatlı geldi tabi. Şimdi de geç kaldılar iş ciddiye binince çamur at izi kalsın, belki yavaşlatırız derdindeler…
    Yıllarca temiz enerji teknolojisine ya da salımı azaltmaya değil de müşterinin kıçının rahatına, yani lükse yatırım yaptınız. Yalanlarla salım testlerini atlattınız. Hala Benzin diyorsunuz Metan diyorsunuz.

  3. rahcak avatarı
    rahcak

    Haberin orjinalini de linkden okudum. Maalesef bataryanın üretilmesi için gerekli enerjinin karbon salınımından bahsedilmiş fakat içten yanmalı motor ve aktarma organlarındaki 2000’in üzerindeki parçaların üretimi, lojistiği, montajı ve hatta üretim için gereken çeliğin madenciliği ve üretimi göz ardı edilmiş. Bataryanın üretimi sırasındaki karbon salınımını dert ediyorsak bunları da değerlendirmeliyiz. zannetmiyorumki bataryadan az olsun. Ayrıca aşağıda birinin (kembo) belirttiği gibi dizel ve benzin üretiminde rafinerilerde çok fazla elektrik tüketimi söz konusu. bu yakıtın dağıtımı esnasındaki kayıplar vs nedense bu hesaplara hiç girmiyor.

    maalesef yüzlerce yıldır araç üretimine yenilik getirmeyen büyük üreticiler mevcut konumlarının değişmemesi için her türlü baskıyı uyguluyor. bu değişim sürecinde her ne kadar Tesla adını duyuruyorsa da asıl değişimin Çinli üreticiler kaynaklı olacağını düşünüyorum…

  4. Lec avatarı
    Lec

    Dizelin NOx salınımı şehirlerde hasta ediyor

  5. Sacit cetin avatarı
    Sacit cetin

    Tebrikler güzel soru. Bu kadar yanlı bir araştırma girmedim

  6. Sacit avatarı
    Sacit

    Aynen.

  7. olcay avatarı
    olcay

    iyi de Almanya dizel araçları trafikten çeken ilk ülke olmadı mı geçen sene?

  8. atom avatarı
    atom

    çare nükleer enerji.

  9. Ulaş Tunç avatarı
    Ulaş Tunç

    “Almanya’da elektrik üretimi için kömür yakılması hala yaygın bir uygulama” cümlesiyle yaptıkları araştırmayı çöpe atmayı başaran zavallı araştırmacılar :)

  10. İbrahim avatarı
    İbrahim

    Doğru soru!

  11. İbrahim avatarı
    İbrahim

    Güneş enerjisi ile sarj ermek bu hesabın neresinde?

  12. Mehmet avatarı
    Mehmet

    Aynen öyle. Bu araştırmayı yapanları aceba kim fonladı. Aynı merkezler fosil yakıtların küresel ısınmaya hiç etkisi olmadığını dahi iddia ediyorlar.

  13. Suheyl avatarı
    Suheyl

    Deli saçması bir araştırma elektrik sadece kömürden mi elde ediliyor, elektrikli araçlar dahada yaygınlaşırsa böyle taş koyma girişimleri çoğalacak. Düşünsenize petrol rezervlerini emmek için yıllarca Ortadoğada kıyım yapıp para harcayanlar böyle bir şeye kayıtsız kalır mı?

  14. Faruk avatarı
    Faruk

    güneş rüzgar enerjileri özendiriliyor. Ülkeler binek oto için dizeli terk ediyor. Şimdi emisyon deyip orta cagamı dönecegiz?

  15. Alper avatarı
    Alper

    Dünyanın her yerinde petrol çıkarmak için çevreye verilen zararı kim hesaba katıyor. Tek bir platformun kaza sonucu yarattığı kirlilik bile yıllarca temizleyemeyecek okyanuslardan.

  16. Lec avatarı
    Lec

    Çare nükleer kaza ve sonrası acılı bir ölüm, örnek Fukushima 😉

  17. Çevreci avatarı
    Çevreci

    Bu adi petrol şirketlerinin yalanlarına bak sanki o bataryaları üretirken fabrika bacalarında filtre kullanılmıyor da tüm karbon salınımı havaya direk veriliyormuş gibi anlatıyorlar. Kazançları uğruna gelecekleri karartmaya devam ediyorlar işte !!

  18. Tofaş avatarı
    Tofaş

    Şehirlerdeki karbondioksit kirliliğin en büyük sorumlularından benzinli ve dizel araçların elektrikliye geçtiğinde, şehrin havası açısından lokal bazda kirliliğin azalmasında kayda değer bir gelişme olacağından, araştırmanın şehir -yerel bölge manasında ZIRVA olduğunu belirtebilirim. Ferrari, Aston martin , Mclaren gibi süper car seviyesindeki atmosferik motorlu araçlara sahip olan zengin yeteneksiz embesiller de gitsin başka yerde ağlasın. Elimde olsa zaten uluslararası yasayla bu tarz araçları şehir ve şehirlerarası yollarda kullanıma yasaklardım. Yüksek kira bedelleriyle pistlerde (zenginler yine malik olarak) eğlence amaçlı kullanımına izin verirdim.

  19. 25162524 avatarı
    25162524

    Dizel araçların yapımı sırasında da elektrikli arabalara yakın karbon salınımı oluyor. Bunu da hesabınıza katınız.

  20. Himm avatarı
    Himm

    Demek ki elektrikli araçlar yeni dünya düzenini değiştirecek… Baronlarlar durumdan rahatsız…

  21. Mehmet Cem Ozge avatarı
    Mehmet Cem Ozge

    Adamlar elektrikli araba uretilmesinden korkuyor. Petrol tröstleri engele devam. Petrol savaşlarada sebep oluyor. Batarya üretimi savas nedeni olur diyede korkuyorlar haliyle:)

  22. Zeki avatarı
    Zeki

    Külliyen yalan peterol krallıkları sona eriyor da ondan güneş ten elde edilen enerji ne olacak milleti bişey bilmiyor saniyor saftirik ler😀😀

  23. Gokce avatarı
    Gokce

    Bu hesaplama arabada kullanılan elektriği nasıl üretildiğini bağlı.
    Örneğin Norveç’te hemen tamamen hidroelektrik olduğu için arabada kullanılan elektrik hiçbir emisyonu olmamış oluyor.
    Fransa’da yüzde yetmişi nükleer elektrik olduğu için orada da arabadan emisyon nihayetinde çok az olmuş oluyor.
    Türkiye şu andaki itibarıyla %50 fosil yakitla elektrik elde eden ülke fakat önümüzdeki yıllarda bu oran düşecek.
    Dolayısıyla burada yapılan hesaplamalar Türkiye için bile doğru değil

  24. Otomobil meraklısı avatarı
    Otomobil meraklısı

    Çok güzel saptamalar getirmişsiniz. Her kelimesine katilmamak mümkün değil. İçten yanmalı motora sahip bir otomobil ile elektrikli bir otomobilin uretim proseslerinden kaynaklı salimlar ve ayrica kullanım suresince yapilan salimlar ve en son olarak da geri dönüşüm sürecinde ortaya cikacak olan tablo eşit olarak degerlendirilip çevreye olan etkisi oylö vurgulanmalıdır. Ayrıca elektrik enerjisinin tamamı kömürden gelmiyor, Almanya’da yenilenebilir ruzgarve güneş enerjisi de kullanılıyor ki makalede bu da belirtilmemiş.

  25. Mustafa avatarı
    Mustafa

    Saçmalık, batarya üretim süreci düşünülecek olursa, akaryakıt kullanan araçlarda niye sadece egzostan çıkan ölçülüyor? Akaryakıt üretim süreci de hesaba katılmalı. Abuk subuk işlerle uğraşıyorlar bazen.

  26. Tolga avatarı
    Tolga

    Hiçbir mantığı yok bu yazılanın. Üretim yöntemi aracın salınım yaptığı anlamına geliyor gibi saçma bir argüman kullanılmış

  27. Mustafa B avatarı
    Mustafa B

    Dizel üreticileri ve petrol sirketleri elektrikliden korkmuş hemde bayaa bayaa korkmuş😂
    Elektrikli araç üretilirken karbon salıyor ama dizel motor toprakta yetişiyor demi 😂
    Ayrica Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı göz ardı edilmiş.cok yanlı makale olmuş.😅

  28. Uğur avatarı
    Uğur

    Dizel yakıt üretmek için ne kadar karbon salınıyor birde bunu araştırsaydınız mesela. Sonrasında akaryakıtlı araçlarda elekyriklilere oranla 500 kat daha fazla mekanik parça olması ve bu parçaların da kuvvetli olması için yapılan çalışmaların ne kadar çok karbon tükettiği vs. Baştan sona petrol üreticileri ve akaryakıtlı araç üreticilerinin finanse ettiği bir araştırma. Lityum’un geri dönüşümü de var ayrıca. Fakat akaryakıt atmosfere salınıyor bize asit yağmuru olarak dönüyor.

  29. Ekrem avatarı
    Ekrem

    Yalanınızı yiyim sizin. Elektrikli otomobiller yerinizi alacak diye tutuşuyosunuz dimi. Hangi petrol şirkeri bu haberi yaptırdı size.

  30. Erkan avatarı
    Erkan

    Hidrojen candır

  31. Prooffy avatarı
    Prooffy

    Sadece bataryadan bahsediliyor burada.

  32. Serkan avatarı
    Serkan

    Bahsedilen arastirmada goz ardi edilmis detaylarin duzeltilip analizin tekrar yapildigi bir yazi:

    https://innovationorigins.com/no-diesel-is-not-better-for-the-environment-than-electric/

  33. Elon avatarı
    Elon

    Her şey tıkırında ilerlediği için keyiflerini bozmak istemiyorlar gibi. Zaman değişime karşı direnenleri yok edecek.

  34. Kemalefe avatarı
    Kemalefe

    Almanyanin diesel araclari trafikten cektigi dogru degil.Sadece filtresi yeni normlara uymayan araclarin bazi büyük kentlerin merkezlerinde yesil bölge ilan adilen ve trafik levhalariyla belirdilen bölgelere girmesi yasaklandi.yoksa ortalik hala vizir vizir diesel arac kayniyor.Üstelik ben 40 yildir Almanyada yasayan ayni zamanda buranin vatandasi olan biri olarak diesel araci sahibi olmam takdirinde yüksek vergilere tabi tutulup almanya plakali aracimla sehir merkezindeki yesil bölgelere girmem yasak olamasina ragmen Avrupa topluluguna girdikten sonra Türkiyedeki Suriyeliler misali burda birden cogalan Bulgar ve Romenler Almanyada partikel filtresi eski vergisi yüksek diye kimsenin almadigi araclari cok ucuza alip ülkelerinde kaydedtirerek oradan aldiklari yesil plaketlerle burada vizir vizir geziyor ve bu durum yetkililerin umrunda bile degil.Yani mesele cevreyi korumak falan degil vatandasa yok co2 yok bilmem ne diye süsllendirip püslendirip vergi kakalamak…

Yorumunuz: