Einstein’ın günlüklerinden sızan sürprizler

Einstein'ın Asya ziyaretleri sırasında tuttuğu günlüklerdeki ırkçılık ve zenofobi örnekleri dikkat çekiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Albert Einstein’ın 1920’li yıllarda Asya’ya yaptığı ziyaret sırasında tuttuğu günlüklerin yayımlanması, teorik fizikçinin özellikle de Çinliler olmak üzere gezisi sırasında karşılaştığı insanlara karşı ırkçı tavırlar sergilediğini gün yüzüne çıkardı.

Ekim 1922 ile Mart 1923 tarihleri arasında yazılan günlüklerde ünlü bilimcinin seyahatlerini, bilim, felsefe ve sanatla ilgili fikirlerini görüyoruz. Irkçılığı “beyaz insanların hastalığı” olarak tanımlayan Einstein Çinliler için şu notları tutmuş:

Çinliler gayretli, pis, kalın kafalı… Yemek yerken oturmuyor, tuvaletlerini yapan Avrupalılar gibi çömeliyorlar. Çocuklar bile ruhsuz ve kalın kafalı görünüyor.

Kolombo’yu ziyaret eden Einstein, yerli halkın “büyük bir pislik içinde yaşadığını” tasvir ediyor. Ünlü fizikçinin karşılaştığı Japonlara karşı takındığı tavrın ise daha olumlu olduğunu görüyoruz: “Japonlar gösterişsiz, edepli. Gayet hoşlar. Saf ruhları var. İnsan kendini bu ülkeye hayran olmaktan alıkoyamıyor.”

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde Einstein Papers Project müdürü olan Ze’ev Rosenkranz “Einstein’ın Çinli ve Hintlilerin biyolojik ve entelektüel açılardan daha düşük seviyede olduğundan bahsetmesi ırkçılık olarak kabul edilebilir. Burada Einstein’ın yabancı bir ırkı tehdit olarak algıladığını görüyoruz ki bu da ırkçı ideolojinin en önemli özelliklerinden biri. Sonuç olarak Einstein yazdığı günlüklerde çok sayıda hoş olmayan, ırkçı ifadelere yer veriyor.” diyor.

Rosenkranz, Einstein gibi bir hümanist figürün bu anlamda incelenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyor. Zira Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin bir kampanyasında “Bir mültecinin gittiği ülkeye götürdüğü tek şey eşyaları değildir. Einstein da bir mülteciydi.” şeklinde bir ifadeye yer verilerek Einstein kullanılmıştı. Böyle bir insanın karşılaştığı kişilere karşı yabancı düşmanı tavırlarla ifadeler kullanması son derece çarpıcı.

Kaynak: The Guardian

Albert Einstein'ın Ekim 1922 ile Mart 1923 tarihleri arasında tuttuğu ve Asya'da karşılaştığı insanları tasvir ettiği günlükleri, ünlü fizikçinin ırkçı ve yabancı düşmanı tavırlarını örnekliyor. Irkçılığı "beyaz insan hastalığı" olarak tanımlamış olan Einstein'ın özellikle de Çinliler için "kalın kafalı, pis" gibi ifadeler kullanması epeyce çarpıcı.

3 Yorum

  • Merhaba,

    Haberinizde gozume carpan bir yazim hatasi var:
    “Çinliler yemek terken oturmuyor.”

    Ayrica yazidaki “Zira Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin bir kampanyasında “Bir mültecinin gittiği ülkeye götürdüğü tek şey eşyaları değildir. Einstein da bir mülteciydi.” şeklinde bir ifadeye yer verilerek Einstein kullanılmıştı.” kismi gozden gecirilmeli diye dusunuyorum.

    Tesekkurler

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği