Egzersiz yapmak yerine hap yutsak?

Bilimciler, egzersizin vücuda sağladığı faydaları sağlayabilen ‘egzersiz hapı’ geliştirmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hepimiz arada bir yerimizden kalkıp egzersiz yapmanın vücudumuz için faydalı olduğunun farkındayız. Çoğumuz için parkta bir tur koşmak güzel bir deneyim ancak sağlık sorunları, hareket engeli ya da yaşlılık sebebiyle bunu gerçekleştiremeyecek birçok kişi bulunuyor. Hem bu kişiler hem de yerinden kalkmaya üşenenler için geliştirilen bir hap, hareketsizlik sebebiyle kilo alma sorununu ortadan kaldırabilir.

Salk Üniversitesi Biyolojik Çalışmalar Enstitüsü’nden biyolog Mark Evans GW1516 ya da kısaca 516 olarak bilinen bir bileşenle ‘egzersiz hapı’ geliştirmeyi başardı. Hap vücudun glikoz (şeker) yerine yağ yakmasını sağlıyor. İnsan vücudu normalde öncelikle şekeri daha sonra yağı enerji için kullanıyor. Bu yüzden egzersizle yağ yakmak için öncelikle vücuttaki şekeri tüketmek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda, vücut şekeri beyin aktivitesini devam ettirmek gibi başka amaçlarla kullanması gerektiğini düşündüğünde yağ yakarak şeker tüketimini pas geçiyor. Salt Üniversitesi’nde geliştirilen ilaç da bu etkiyi yaratmayı amaçlıyor.

Obezite için etkili olabilir

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nden Kimyasal Biyoloji Profesörü Ali Tavassoli de ‘bileşen 14’ olarak bilinen bir başka ilaçla, 516’nın etkisini yaratmanın yöntemini arıyor. Bileşen 14, ATIC adlı bir enzimin işlevini etkileyerek vücudun metabolizmasını düzenliyor. Bu enzimi engelleyen bileşen, hücrelerin merkezi enerji algılayıcısını vücutta şekerin azaldığını düşünmesi için yönlendiren zincir tepkimeyi başlatıyor. Bunun sonucunda hücreler metabolizmalarını hızlandırarak şeker alımını artırıyor. İlacın geliştiricileri ‘Bileşen 14’ün insanlar üzerinde başarıyla test edilmesi durumunda obeziteye karşı etkili bir araç olarak kullanılabileceğini düşünüyor.

Evans “Egzersizin faydalarını sunabilen küçük bir molekül üretebilirsek, pek çok insana yardımcı olabiliriz.” diyor. Bileşen 516 ve Bileşen 14 sıradan diyet haplarından çok daha farklı çalışıyor. WebMD, diğer diyet haplarını şu şekilde kategorize ediyor:

  •  İştahı keserek çok yemeyi engelleyenler
  •  Tüketilen yağların vücut tarafından emilimini engelleyenler
  •  Beyni kandırarak tokluk hissi yaratanlar
  • Tüm bu ilaçlar karın ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı vs. gibi pek çok yan etkiye sahip.

Yukarıda bahsi geçen bileşenlerin ticari olarak kullanıma sunulması ise oldukça uzun zaman alabilir. Öncelikle ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin onayı gerekiyor ancak kurum egzersiz yapamamayı tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak değerlendirmiyor.

Evans bileşen 516’yı Duchenne kas distrofisi hastalarını tedavi etmek için kullanmak istiyor. Bu hastalığa sahip çocuklar yürümek, koşmak, oturmak, ayakta durmak ya da herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmak için kaslarını kullanmakta güçlük çekiyor.

Evans ve Tavassoli bu ilaçların, vücutlarındaki yağ oranını düşürmek isteyen atletler tarafından kullanılabileceğinin farkında. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı da 516’nın atletler tarafından kullanımını yasakladı. Ancak Evans asıl odak noktasının egzersiz yapamayan kişiler olması gerektiğini düşünüyor. Evans “Bu ilacı bu yüzden geliştiriyoruz. Bilimi laboratuvardan çıkarıp muayenehaneye taşımak istiyoruz. Böylece birçok insanın hayatını değiştirebiliriz.” diyor.

Kaynak: Futurism

Biyolog Mark Evans, kısaca 516 olarak bilinen bir bileşenle ‘egzersiz hapı’ geliştirmeyi başardı. Hap vücudun glikoz (şeker) yerine yağ yakmasını sağlıyor. İnsan vücudu normalde öncelikle şekeri daha sonra yağı enerji için kullanıyor. Bu yüzden egzersizle yağ yakmak için öncelikle vücuttaki şekeri tüketmek gerekiyor. Ancak bazı durumlarda, vücut şekeri beyin aktivitesini devam ettirmek gibi başka amaçlarla kullanması gerektiğini düşündüğünde yağ yakarak şeker tüketimini pas geçiyor. Salt Üniversitesi’nde geliştirilen ilaç da bu etkiyi yaratmayı amaçlıyor. Kimyasal Biyoloji Profesörü Ali Tavassoli de ‘bileşen 14’ olarak bilinen bir başka ilaçla, 516’nın etkisini yaratmaya çalışıyor. İlacın geliştiricileri ‘Bileşen 14’ün insanlar üzerinde başarıyla test edilmesi durumunda obeziteye karşı etkili bir araç olarak kullanılabileceğini düşünüyor.

2 Yorum

  • Bu ilaç yillardir diyabet hastaları için zaten var, diyabet hastalarına verilen bazı haplar direk bu gorevi ustleniyor, insulin direncini kirip vucuttaki seker oranini dengeliyor istahi kesiyor ve kisinin yağ yakımına olumlu katkı sagliyor, bilmeyenler icin duyurulur

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği