İnsanlık olarak, en kalabalık şehirlerimizi öne çıkaran gökdelenler inşa etmeye bayılıyoruz. Bina yükseldikçe etkileyiciliği artıyor. Fakat bütün mühendislik harikaları yukarı doğru yükselmiyor. Yerin altına inşa edilen tarihi şehirler, madenler hatta araştırma tesisleri bile mevcut. İşte dünyanın en etkileyici 7 yeraltı yapısı:
El Teniente, Şili
El Teniente madeni, 1905 yılında Şili’nin başkenti Santiago’da faaliyete başladığından bu yana büyümeye devam ediyor. And Dağları’nda yer alan ve dünyanın en büyük bakır madeni olan El Teniente, derine doğru genişliyor. Maden, toplamda yaklaşık 3 bin 200 kilometrelik yer altı tünellerine ile yaklaşık bin 600 kilometrelik yer altı yollarına sahip.
Kapadokya, Türkiye
Araştırmacıların muazzam yer altı şehirleri keşfetmeye devam ettiği Kapadokya’daki keşifler sürekli olarak artıyor. Keşfedilen şehirlerden bazılarının M.Ö 3 bin yılına kadar tarihlenebileceği söyleniyor. Bölge, 200 yer altı şehri ve köşkleriyle 1985 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı.
Vivos Europa One, Almanya
Vivos Europe One’ın inşasının ardında yatan fikir ‘Önce güvenlik’. Aslında Sovyet askeri teçhizat deposu olarak kullanılmak için kayanın içi oyularak inşa edilen ve şu anda özel mülkiyete ait olan yapı dünyanın en büyük yer altı sığınağı. Vivos, yaklaşık 21 bin metrekarelik güvenli alan temin edebiliyor tabii paranız yeterse.
Metropolitan Area Outer Underground Discharge Channel, Japonya
Akılda kalıcı bir ismi olmasa da, dünyanın en büyük yer altı sel derivasyon tesisi oldukça etkileyici. Tesis Tokyo’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta, yerin yaklaşık 20 metre altında. Yapının tavanını destekleyen, her biri 500 ton ağırlığında 59 tane sütun var. Tesis, yıl içinde birkaç kez kullanıldığı zamanlar hariç, yıl boyunca ziyaretçilere açık.
Sanford Laboratuvarı, Güney Dakota
Güney Dakota’nın Lead şehrinde yer alan, eskiden Amerika’nın en büyük ve en derin altın madeni olan Homestake 2002 yılında kapandıktan sonra yerini bin 500 metre derinliğindeki Sanford Laboratuvarı’na bıraktı. Maden yaklaşık 2 bin 400 metre derinliğinde olduğundan genişlemek için hala yeri var. 6 Empire State binasından bile yükseğe uzanabilecek boyuttaki, yaklaşık 1478 metre derinlikteki laboratuvarda karanlık maddeyle ilgili çalışmalar yürütülüyor.
Wieliczka Tuz Madeni, Polonya
Polonya’nın Krakow şehrinde yer alan, 13. yüzyıldan 2007 yılına kadar kullanılan Wieliczka Tuz Madeni‘ndeki tüneller yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 327 metre derinliğinde. Dünyanın en eski tuz madenlerinden olan Wieliczka Tuz Madeni tamamen kapatılmak yerine belirli kısımlarının kullanılmaya devam edilmesine karar verilmiş. Madende bir kısmı halka açık galeriler de mevcut.
Toledo Metro İstasyonu, İtalya
Dünyada binlerce metro istasyonu var fakat herhalde çok azı Napoli’de 2012 yılında hizmete giren Toledo metro istasyonu kadar güzeldir. İstasyon yaklaşık 50 metre derinlikte yer alıyor. Çok katlı istasyon Aragon döneminden kalan duvarlarla birleşiyor. Ayrıca istasyon yaklaştıkça daha çok parlayan mavi mozaiklerle bezeli.
Yorumunuz: