Dünya’dan uzaya herhangi bir şey ulaştırmak oldukça zorlu bir iş. Devasa roketlerin büyük paralar ve iş gücü kullanılarak hazırlanması ve götürülecek malzemeleri başarıyla varış noktasına ulaştırması gerekiyor. Uzaya gönderdiğimiz astronotların ihtiyaçları yakın zamana kadar bu şekilde sağlanıyordu.
Bu yüzden, geçtiğimiz yıl (53. sayımızda değindiğimiz) Made in Space firmasının uzayda çalışabilen ilk üç boyutlu yazıcıyı üretmesi büyük olay olmuştu. Bu sayede artık basit parça ya da küçük el aletleri için uzaya roket göndermeye gerek kalmıyor. Dünya’da tasarlanıp internet üzerinden Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen modeller orada üç boyutlu yazıcı ile üretilerek kullanılabiliyor.
Ancak şimdiye kadar bu ilk üç boyutlu yazıcı sadece küçük şeyler üretmeye yarıyordu. NASA’nın desteğiyle çalışmalarını sürdüren Made in Space, şimdi büyük parçalar üretebilen ve bunları birleştirebilen bir robot üstünde çalışıyor. Archinaut adı verilen robot sayesinde uzayda, insan gücüne ihtiyaç duyulmadan yapılar inşa edilebilecek. NASA’dan onay alan şirketin ilk çalışan prototipi 2018’de üretmesi hedefleniyor.
Dünya dışı uygarlığın ilk adımları
Bugüne dek, uzaya çıkarılması gereken büyük yapılar Dünya şartlarında ve uzay yolculuğuna dayanabilecek şekilde üretiliyordu. Artık uzaya sadece ham madde gönderilerek yapılar inşa edilebilecek. Bu da bir çok teknik yetersizliğin ortadan kalkması anlamına geliyor. Göktaşlarından maden çıkarma planları da göz önünde bulundurulduğunda, çok da uzak olmayan bir gelecekte uzay madenleriyle, robotlar tarafından, tamamen uzayda oluşturulmuş yapılar inşa etmemiz mümkün olabilir.
Uzay araştırmalarını Amerika kıtasının keşfedilmesine benzeten Made in Space CEO’su Andrew Rush, “At arabalarını Space X üretiyor, biz de kaşifler için kazma kürek üretiyoruz. Archinaut da bu el aletlerinden biri” şeklinde konuştu.
Archinaut’un ilk planları arasında, uzay araştırmalarında kullanılmak üzere Dünya’nın yörüngesine 15 metrelik bir teleskop inşa etmek bulunuyor. Cihaz ayrıca uydu ya da uzay aracı üretmek için de kullanılabilecek.
Yorumunuz: