Dünya nüfusunun yüzde 1’i mülteci durumunda

Günümüzde dünyanın dört bir yanından 70 milyon insan mülteci olarak yaşıyor. Bu oran modern tarihin hiçbir döneminde bu kadar yüksek olmamıştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Eğer dünyadaki tüm mülteciler tek bir ülke olacak şekilde bir araya gelseydi bu ülke dünyanın en büyük 20 ülkesinden biri olurdu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre günümüzde dünyanın dört bir yanından 70 milyon insan yani dünya nüfusunun yüzde 1’i mülteci olarak yaşıyor. Bu oran modern tarihin hiçbir döneminde bu kadar yüksek olmamıştı.

Mülteci sayısı 1951’den bu yana düzenli olarak artıyor ancak son 10 yılda özellikle Suriye’de devam eden iç savaş sebebiyle mülteci sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Avustralyalı kuruluş Ekonomi ve Barış Enstitüsünün yayımladığı en son Küresel Barış Endeksi‘ne göre son dört yıldır tüm dünyada barış seviyesinde azalma görülüyor. 92 ülkede barışın gerilediği görülürken 71 ülkede gelişme olduğu kaydedildi.

En barışçıl bölgelerde bile gerileme oldu

Artan terör saldırıları, Orta Doğu’daki çatışmalar ve Doğu Avrupa’da yükselen tansiyon barışın azalmasına sebep olan etkenlerden bazıları. Endekse göre dünyanın en barışçıl bölgeleri Avrupa, Kuzey Amerika, Asya-Pasifik ve Güney Amerika bile son yıllarda barış konusunda geriledi.

Artan mülteci sayısı ve yükselen siyasi tansiyon Avrupa ve ABD’de skorların düşmesine yol açtı. Avrupa’daki 36 ülkeden 23’ünün barış endeksinde düşüş gösterdiği kaydedildi.

Sivil savaşta yedinci yıla giren Suriye dünyanın en az barışçıl ülkesi olarak kaydedilirken bu ülkeyi Afganistan, Güney Sudan, Irak ve Somali izledi. Orta Doğu dünyanın en az barışçıl bölgesi olmaya devam ediyor. Öte yandan İzlanda dünyanın en barışçıl ülkesi olarak ilk sıradaki yerini koruyor. Yeni Zelanda, Avusturya, Portekiz ve Danimarka da üst sıralarda yer alan diğer ülkeler.

“Huzur İzlanda”

Geçmişe göre iyi durumdayız

Aslında pek çok veri günümüzde eskiye oranla daha barışçıl bir dünyada yaşadığımızı gösteriyor. Çatışmalar sebebiyle yaşanan ölüm sayısı azalıyor, ülkeler arasında daha fazla ittifak kuruluyor, daha fazla ülke demokrasiyle yönetiliyor ve çok daha az silahlı kuvvet var. Ancak çatışmanın doğası da değişiyor.

Son 10 yıl içinde iç savaşlarda ciddi bir artış yaşandı. 2015’te tüm dünyada 52 farklı noktada silahlı çatışma yaşandı. Bunların çoğunluğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da gerçekleşti. Yemen, Suriye ve Güney Sudan’daki iç savaşlar bunlardan bazıları.

Savaşlar sınırlar içerisinde yaşanınca siviller oldukça savunmasız kalıyor. İç çatışmaların artışı, son yıllarda mülteci ve ülkesi insan rakamlarındaki ciddi artışı da açıklıyor.

Kaynak: World Economic Forum

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre günümüzde dünyanın dört bir yanından 70 milyon insan yani dünya nüfusunun yüzde 1'i mülteci olarak yaşıyor. Bu oran modern tarihin hiçbir döneminde bu kadar yüksek olmamıştı. Mülteci sayısı 1951'den bu yana düzenli olarak artıyor ancak son 10 yılda özellikle Suriye'de devam eden iç savaş sebebiyle mülteci sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Avustralyalı kuruluş Ekonomi ve Barış Enstitüsünün yayımladığı en son Küresel Barış Endeksi'ne göre son dört yıldır tüm dünyada barış seviyesinde azalma görülüyor. 92 ülkede barışın gerilediği görülürken 71 ülkede gelişme olduğu kaydedildi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği