Çocuklara kod öğreten bilgisayar

Gücünü Raspberry Pi 3'ten alan Kano, çocuklara kod yazmayı mümkün olduğunca keyifli bir şekilde öğretmeyi hedefliyor. Üstelik sadece 149 dolara.
  • Çocuklara kod yazmayı öğretmek için üretilen Kano Bilgisayar Kiti, 1.5 milyon dolar topladı.
  • Görsel yazılım dilleri ile bilgisayar oyunlarını birleştiren sistem, eğlenirken kod yazmayı öğretiyor.

01_kano

Şimdiye kadar internet üzerinde en çok bağış toplayan (haftalık özetlerimizin 59. sayısında tanıttığımız) eğitim cihazı Kano bilgisayar kiti (Kano Computer Kit), çocuklar için tasarlanmış programlanabilen bir bilgisayar. Parçalar halinde üretilen Kano’yu kullanmadan önce birleştirmek gerekiyor. Böylece çocuklar bilgisayarın hangi parçalardan oluştuğunu ve neyin nereye bağlandığını öğreniyor. Cihazı isterseniz kendi ekranına isterseniz evdeki televizyon ya da monitörünüze bağlayabiliyorsunuz.

‘Kano, teknolojiyi sadece kullanmayı değil ayrıca onu yaratmayı isteyen nesil için üretildi’ sloganı ile Kickstarter kampanyası başlatan şirket, hedeflediği 100 bin doları sadece 18 saatte topladı. Kampanya süresi bittiğinde ise, 13 bin destekçiden toplanan para 1.5 milyon doların üzerindeydi.

Kickstarter sayfasında Kano’yu “Bizce, bir bilgisayar oyununda olduğu gibi kontrol sendeyse ve özgürsen daha hızlı ve daha iyi öğrenirsin” diyerek açıklayan şirket, görsel yazılım dillerini özellikle de Scratch’i çok sevdiklerini belirtiyor. Kano Blocks adını verdikleri yazılım öğrenme oyununu yaratırken Google’ın Blockly oyunlarından oldukça etkilendiklerini belirten ekip oyunun tasarımını da en sevdikleri masaüstü oyunlardan esinlenerek yaratmış.

Oyunda Kano blokları birleştikçe Python ve JavaScript çıktıları alınıyor ve çocuklar (ve yetişkinler) bu sayede eğlenerek kod yazmayı öğreniyor. Bilgisayar oyunu estetiklerine sahip olan Kano’nun 6 farklı aşaması bulunuyor. Aşamaları geçtikçe kod yazma becerisi de gelişiyor.

Kod yazma lafı bilgisayardan çok anlamayan kişiler için korkutucu gelebilir ancak Kano’nun sitesinde görüldüğü kadarıyla bir çok çocuk Kano’yu kullanarak kod yazmış ve oldukça eğlenmişler.

Kano sistemin beyni olarak, üzerinde Linux işletim sistemi yüklü olan bir Raspberry Pi 3 kullanıyor. Ekransız olarak 149 dolara; ekran ile 179 dolara satılan Kano’nun ilk teslim tarihi Haziran 2016.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği