Çin’in ‘zeki ve amansız’ iktidar trolleri

Çin’de hükumetin görevlendirdiği kişilerin yılda yaklaşık yarım milyar sosyal paylaşım yayınlayarak hükumeti övdüğünü belirlendi.

Harvard Üniversitesi Siyaset Bilimi Uzmanı Gary King yönetimindeki üç akademisyen, Çin hükumeti tarafından yazdırılan sosyal medya gönderilerini izledi. Araştırmada hükumetin bir yılda yaklaşık yarım milyar gönderi yayınladığı belirlendi. Bu sayı Twitter’da 1 günde paylaşılan gönderi sayısına eşit.

Araştırmada, genel kanının aksine hükumet tarafından görevlendirilen kişilerin, karşıt görüşlü kişilerle tartışmaya girmediği belirlendi. Gönderi başına yaklaşık 50 Çin Senti aldığı iddia edilen ve bu yüzden 50 Sent Partisi olarak adlandırılan grup, ülkede gerçekleşen ayaklanmalar ve toplumun tepkisini çeken uygulamalar sırasında hükumeti överek insanların dikkatini başka yöne çekmeye çalışıyor.

Konuyu dağıtıyorlar

Bir tartışmayı bitirmenin en iyi yolunun karşı argüman sunmak değil, konuyu başka bir yöne çekmek olduğunu belirten uzmanlar, Çin yönetiminin bu yöntemi kullanarak toplum tarafından tartışılmasını istemediği konuların üstünü kapattığını belirtiyor. Hükumet adına paylaşım yapan kişilerin sıradan vatandaşlar gibi davrandığını belirten araştırmacılar, çalışma sırasında bu kişilerin paylaşımları için ödeme aldığına dair bir kanıt bulamadıklarını belirtiyorlar. Bu tarz paylaşımlar yapmanın bazı devlet memurlarının görev tanımında bulunduğu düşünülüyor. 50 Sent
Partisi isminin ise bu kişilerin çok düşük bir paraya satın alınabildiğini ima eden aşağılayıcı bir ifade olarak kullanıldığı ifade ediliyor.

Hükumetle ilgili pozitif mesajların yarısı zaten hükumete ait websitelerinden yayınlanıyor. Geri kalan mesajlar, sosyal medya kanalları üzerinden yayılıyor. Bu hesapla, Çin’de her yıl yayınlanan 80 milyar gönderinin 178’de biri devlet tarafından, devleti övmek ve insanların dikkatini başka yöne çekmek amacıyla yayınlanıyor.

Batı da eleştiriliyor

Gönderilerde karşıt görüşlülerle tartışmayan görevliler, batı ülkelerinin Çin politikası konusunda eleştiri yapmaktan çekinmiyor. Bir gönderide “ABD hem ‘Çin yok olmazsa batı kültürü yok olacak’ diyor. Hem de Çinlilere ‘ülkenizde daha rahat yaşamak istiyorsanız hükumetinizden kurtulmanız gerek’ diyor. Bu kadar çelişkili bir mantık olabilir mi?” deniyor.

Araştırmacılar hangi gönderilerin devlet tarafından paylaşıldığını bulabilmek için 2013 ve 2014 yıllarında devletin bu tarz çalışmalarına dair sızdırılan arşiv kayıtlarında adı geçen kişileri inceledi. Makine öğrenimi kullanılarak bu kişilerle bağlantısı olduğu düşünülen kişiler de tespit edildi. Araştırmacılar bu tarz gönderiler paylaşan bazı kişilerin adına, kimlik bilgilerine hatta fotoğraflarına ulaştıklarını, ancak akademik değer taşımadığı için bunları açıklamayacaklarını belirtti.



Bir yanıt

Yorumunuz: