Çin’in ‘sürpriz’ kalkınma planı

Önümüzdeki 5 yıl için kalkınma planını açıklayan Çin, bu süreçte en büyük önemi teknoloji ve internete vermeyi planlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin 1950’lerdeki Mao rejiminden bu yana 5 yıllık kalkınma planları yapıyor. Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan ve 2020’ye kadar uygulanacak olan yeni plan öncekilerden çok farklı. Teknoloji ve internet alanında etkin bir rol oynamak isteyen Çin önümüzdeki 5 yılı bu düşünceyi gerçekleştirmeye adamış görünüyor. ‘Internet Plus’ adı verilen 13. kalkınma planı, çip materyalleri, robotik, havacılık ekipmanları ve uydular gibi bir çok alanda yatırımlar öngörüyor.

Internet Plus’ın bir parçası olarak Çin, gayrisafi milli gelirinin yüzde 2.5’ini bu yatırımlara aktarmayı planlıyor. Bu oran önceki 5 yıllık kalkınma planında yüzde 2.1’di. Çin gibi büyük bir ekonomi göz önüne alındığında yüzde 0.4’lük artışın çok büyük etkileri olacağını söyleyebiliriz. Çin başbakanı (Premier) Li Keqiang bu artışı “kaydadeğer bir gelişme” olarak niteledi.

Hızlı ve ‘kontrollü’

Çin aynı zamanda bu dönem ile birlikte, özellikle teknoloji alanında dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Yerel teknoloji şirketlerine destek vereceğini açıklayan Çin şimdiden ABD gibi teknoloji ihraç eden ülkelerden tepki toplamaya başladı.

Internet Plus ile büyük şehirlere 100 mbps internet hızı sağlanacağı açıklanırken, toplam nüfusun yüzde 98’inin de internete erişiminin sağlanacağı duyuruldu. Tabii ki bu internet bağlantısı tüm dünyanın kullandığı ile birebir aynı olmayacak. Halihazırda dünyanın en çok sansür uygulanan ülkelerinden birisi olan Çin, önümüzdeki 5 yılda da interneti daha fazla kontrol altında tutmak için çalışmalar yapacağını duyurdu.

Yani Çin 21. yüzyıl dünyasına keskin bir giriş yaparak dengeleri değiştirecek gibi görünüyor. Bu planın etkili bir şekilde uygulanması halinde 2020’de güç dengelerinin çok farklı olduğu bir dünyada yaşıyor olabiliriz.

Çin, yeni 5 yıllık kalkınma planını açıkladı. Internet Plus adı verilen strateji teknoloji alanında büyük yatırımlar içeriyor. Yeni planla birlikte Çin, yerel girişimleri destekleyerek teknolojide dışa bağımlılığı minimuma indirmek istiyor. Internet Plus ile ülke nüfusunun yüzde 98'ine internet sağlanması hedefleniyor ancak internet erişiminin yeni sansürlerle karşılaşması da söz konusu.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği