Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, yaklaşık 168 milyon Dolar harcayarak, ülkenin kurak kuzeybatı kesimine yağmur yağdırmayı amaçlıyor. Hava durumunu etkilemek hatta kontrol altında tutmak için bulut tohumlama gibi yöntemler kullanmaya aşina olan Çin’in üst düzey ekonomi planlamacıları, ülkenin şimdiye dek gerçekleştirilmiş en büyük hava durumu düzenleme projesini hayata geçirmek için düğmeye bastı.
South China Morning Post’un haberine göre ülkenin meteoroloji ajansı tarafından yapılan fizibilite çalışması neticesinde, üç yıllık bir programın 960 bin kilometrekarelik (ülkenin yüzde 10’undan fazla) bir alana düşen yağış miktarında artış sağlanabileceği belirtildi. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından sağlanacak olan bütçe ile dört yeni uçak alınacak ve mevcut sekiz uçağa güncellemeler yapılacak. Ayrıca 900 adet roket fırlatma sistemi ve bin 800’ün üzerinde dijital kontrol cihazı da güncel teknolojilerle donatılacak.
Çin bu teknolojiye alışık
Çin zaten bulut tohumlama teknolojisini, emsali görülmemiş bir ölçekte uyguluyor. Gümüş iyodür ve kuru buz gibi katalizörler kullanılarak gökyüzünde yağmur bulutları oluşturuluyor. Genellikle kuraklığı gidermek için kullanılan bu yöntemler Çin’de ayrıca büyük etkinlikler öncesi hava durumunu düzeltmek (2008 Pekin Olimpiyatları’nda olduğu gibi), yaz sıcağını dindirmek ya da ülkenin büyük şehirlerinde biriken dumanı ortadan kaldırmak için kullanılıyor.
Son hava durumu yatırımının amacının ise Çin’in batı kısmındaki Sincan ve İç Moğolistan (Çin’in bir bölgesi) arasında kalan, kurak iklimi ve su sıkıntılarıyla bilinen bölgedeki yağış oranını artırmak olduğu belirtiliyor. Benzer bir programdan faydalanan bir başka bölge olan Qinghai’den bir yetkili, yapay yağmurla birlikte 2006-2016 tarihleri arasında düşen yağmurun 55 milyar metre küp artırıldığını belirtti.
Yorumunuz: