Çin dünyanın en güçlü nano telini üretti

Pekin Tsinghua Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, uzay asansöründe bile kullanılabilecek kadar güçlü bir tel geliştirdiğini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pekin Tsinghua Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, uzay asansöründe bile kullanılabilecek kadar güçlü bir tel geliştirdiğini açıkladı. Karbon nanotüpten yapılan telin 1 santimetre küpü 160 tane fili ya da 800 ton ağırlığı kaldırabilecek kadar güçlü ve bu tel sadece 1,6 gram ağırlığında.

Yeni tel, daha önce geliştirilen ultra-uzun karbon nanotüp tele göre 9 ila 45 kat daha sağlam. Bu malzemenin spor ekipmanları, balistik zırh, havacılık, uzay yolculuğu ve hatta uzay asansörü gibi alanlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

80 gigapascal gerilime dayanabiliyor

Uzay asansörü inşa etme fikri çok uzun zamandır bilim dünyasında konuşulsa da böyle bir teknoloji için çok hafif ve çok güçlü bir malzeme gerektiği için şimdiye dek bu hayal gerçekleştirilememişti. NASA’ya göre uzay asansöründe kullanılacak kabloların 7 gigapascal gerginliğe dayanabilmesi gerekiyor. Yeni üretilen malzemenin ise 80 gigapascal’a kadar dayanabildiği belirtiliyor. Aslında karbon nanotüpler teoride 300 gigapascal gerginliğe dayanabilecek kapasiteye sahip. Ancak kablo formunda üretildiğinde son ürünün gücünde azalma oluyor.

Uzay asansörü inşa etmek için en az 30 bin km boyunda kablo gerekiyor. Bugüne kadar üretilen en uzun karbon nanotüp kablo 70 santimetre uzunluğunda. Yani asansörün inşaatı biraz uzun sürebilir. Üstelik asansör inşa edilse bile uzaydan gelen asansör kabininin atmosfere girerken maruz kalacağı ısı kablonun yanmasına sebep olabilir. Kabloyu düz ve gergin tutmak için de yörüngede bir asteroid büyüklüğünde bir ağırlık bulunması gerekiyor. Böyle bir projenin yanında Uluslararası Uzay İstasyonu bile çok küçük kalır.

Yine de Çin, Japonya, ABD ve Rusya gibi ülkeler bu alanda çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Japonya geçtiğimiz ay uzayda bir asansörün nasıl çalışacağını incelemek için minyatür bir asansör modelini yörüngeye gönderdi. Çin de bu alanda çalışmalar yürütüyor ancak bu çalışmanın sonuçları halka açık değil.

16 bin km menzilli elektrikli araçlar

Uzay asansörü yakın gelecekte inşa edilebilecek gibi görünmüyor. Ancak karbon nanotüp tellerin seri üretimi sağlanabilirse birçok sektörde köklü değişiklikler yaşanabilir. Mekanik bataryalardaki volanlar daha hafif ve güçlü malzemelerden üretilirse daha fazla enerji depolayabilir. Karbon nanotüpten üretilen volanlar, bugün kullandığımız lityum bataryalardan 40 kat daha fazla enerji depolayabilir. Böylece bir Tesla Model S aracı, tek şarjda 16 bin km yol kat edebilir. Yani Türkiye’den şarj ettiğiniz aracınızla Güney Kore’ye gidip gelebilirsiniz.

Ancak bu teknoloji büyük ihtimalle öncelikle askeriyede kullanılacaktır. Elektromanyetik top ve lazer topları çok yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyor. Karbon nanotüp bataryalar bu enerji ihtiyacına çözüm olabilir.

Seri üretim karbon nanotüp kablolar sayesinde enerji depolama konusunda sorunumuz kalmayacağı için fosil yakıt tüketiminden tamamen vazgeçebiliriz. Ancak bu bataryalarda fıçı büyüklüğünde volanlar ve kilometrelerce uzunlukta tel kullanmak gerekecek. Bu yüzden henüz heyecanlanmak için erken.

Kaynak: NZHerold

Pekin Tsinghua Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, uzay asansöründe bile kullanılabilecek kadar güçlü bir tel geliştirdiğini açıkladı. Karbon nanotüpten yapılan telin 1 santimetre küpü 160 tane fili ya da 800 ton ağırlığı kaldırabilecek kadar güçlü ve bu tel sadece 1,6 gram ağırlığında. Yeni tel, daha önce geliştirilen ultra-uzun karbon nanotüp tele göre 9 ila 45 kat daha sağlam. Bu malzemenin spor ekipmanları, balistik zırh, havacılık, uzay yolculuğu ve hatta uzay asansörü gibi alanlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

1 Yorum

  • Söz konusu bulgu hidrojen çağını başlatır. Plazma enerjisini ve elektrik enerjisinin depolanmasını imkanlı kılabilecek tekniği geliştirmenin başlangıcı olanaklarını güçlendirebilir. Umutlanabiliriz daha doğrusu. Genede bilimsel deneyimler belirleyicidir. Sevindirici bir gelişme. Çini kutlamak gerekir. Büyük bir adım. Sevgiyle kalın.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği