IBM geleceğin çipini tasarlıyor

Karbon nanotüpleri, kimyasallar kullanarak birleştirmenin yolunu bulan IBM, gelecekte kullanılacak nano çipleri geliştirmeye bir adım daha yaklaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Silikon yıllarca bilgisayar çiplerinin ana maddesi olarak kullanıldı ancak zaman geçtikçe daha küçük ve daha güçlü çipler talep eden endüstri artık silikonun sınırlarını zorlamaya başladı. Silikonu daha küçük çiplere dönüştüremeyen araştırmacılar alternatif yöntemler deniyor. Bunlardan en önemlisi de karbon nanotüpler.

Uzunca süredir karbon nanotüpleri işlemci üretiminde kullanmak isteyen IBM teknoloji devi IBM, bunu nasıl gerçekleştirebileceğini araştırıyordu. Çünkü karbon nanotüpler, silikon gibi bir parçanın alınıp şekillendirilmesi yöntemiyle kullanılamıyor. Çok küçük boyutlu bu maddelerin tek tek birleştirilmesi gerekiyor. Ancak bu işlem çok fazla uğraşmayı gerektiriyor.

Doğayı taklit ediyor

IBM’in getirdiği çözüm ise kimyasallar kullanarak nanotüplerin kendi kendine birleşmesini sağlamaya dayanıyor. Doğada da çok küçük parçacıkların bu yöntemle birleştiğini belirten IBM Araştırma Materyalleri Bilimcisi George Tulevski, “Yaptığımız şey, bir heykel oluşturmak için büyük bir kayayı oymak yerine, küçük parçaları birleştirerek heykeli oluşturmak gibi. Tepeden aşağıya değil, parçadan bütüne doğru ilerliyoruz.” diyor.

Geçtiğimiz yıl transistörlerin içinde daha fazla karbon nanotüp yerleştirmenin bir yöntemini de geliştiren IBM bu alanda devrim yaratmaya kararlı görünüyor. Öte yandan Nanotronics Imaging adlı şirket, nanotüplerle çalışmayı kolaylaştıracak bir mikroskop üreterek bu teknolojinin gelişmesine yardımcı oluyor.

Yeni teknolojiler için gerekli

Mevcut çipler akıllı telefonlara bir zamanların bilgisayarlarının sahip olmadığı işlem gücünü sunabiliyor ancak giyilebilir teknoloji, katlanabilir cihazlar ve insan vücudunda gezip teşhis ve tedavi yapabilen nano robotlar üretmek istiyorsak, çipleri karbon nanotüple, nano seviyede üretmemiz gerekiyor. Bu bakımdan IBM’in girişimleri büyük önem taşıyor.

Şirketin kimyasallarla nanotüpleri birleştirme yöntemini tam anlamıyla geliştirmesi biraz daha vakit alacak. Karbon nanotüplü çiplerin kullanıma sunulmasının 10 yılı bulacağı düşünülüyor. Bu teknolojinin hayatımıza girmesiyle geçmişte hayal bile edemediğimiz ürünlerin piyasaya sürüleceğini ve neredeyse her eşyanın elektronik hale geleceğini söylemek mümkün.

Kaynak: Wired

Teknoloji devi IBM, bilimcilerin uzun süredir üzerinde uğraştığı ve çip üretiminde silikonun yerini alması beklenen karbon nanotüpleri birleştirmenin yeni bir yolunu keşfetti. Kimyasallar kullanarak doğada olduğu gibi karbon nanotüplerin kendi kendilerine birleşmesini sağlayan şirket, geleceğin katlanabilir ve giyilebilir cihazlarında kullanılması beklenen nano çiplerin üretimi için önemli bir adım attı. Bu yöntemin geliştirilmesi ile 10 yıl içinde karbon nanotüplerin çip üretiminde silikonun yerini alacağı düşünülüyor. Nano çipler insan vücudunda dolaşıp teşhis ve tedavi yapabilecek nano robotların üretimine de olanak sağlayacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği