Çin 10 yıl içinde Ay üssünü kurmayı hedefliyor

Ay'ın 'karanlık' yüzüne gönderilen uzay aracı Chang'e-4
Çin, önceki Ay görevlerinin devamında, 10 yıl içinde Ay'da Tiangong (Cennet Sarayı) adlı uzay üssünü kurmayı hedeflediğini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin devlet medyasının üst düzey bir uzay araştırmaları yetkilisini kaynak göstererek verdiği habere göre Pekin yönetimi önümüzdeki 10 yıl içinde Ay’a insanlı bir görev gerçekleştirmeyi ve Ay’da bir araştırma istasyonu kurmayı planlıyor.

Çin uzayda bir ‘süper güç’ olmak istiyor ve Ocak ayında Ay’ın Dünya’dan görülmeyen yüzüne gönderdiği uzay aracıyla bu alanda önemli bir adım atmıştı. Xinhua haber ajansının haberine göre Çin Ulusal Uzay Dairesi Başkanı Zhang Kejian, ‘Uzay Günü’ kapsamında yaptığı bir konuşmada ülkenin şimdi de Ay’ın güney kutbunda önümüzdeki 10 yıl içinde bir bilimsel araştırma istasyonu kurmayı planladığını söyledi.

Chang’e-5 sonunda uzaya çıkıyor

Kejian ayrıca Pekin’in 2020’ye kadar Mars’a bir sonda göndermeyi planladığını, Ay’a da Chang’e-5 adlı sondanın bu yılın sonuna kadar gönderileceğini söyledi. Normalde 2017 yılında Ay’dan örnekler toplaması için gönderilmesi planlanan Chang’e-5’in fırlatılması, taşıyıcı roketi Long March 5 Y2 2017’deki başka bir fırlatma sırasında başarısız olunca ertelenmişti. Çin Çarşamba günü Long March-5B roketinin ilk uçuşunu 2020’nin ilk yarısında yapacağını ve üzerinde, planlanan uzay istasyonunun temel parçalarını taşıyacağını söyledi.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi, Tiangong (ya da Cennet Sarayı) adlı uzay istasyonunun 2022’de yörüngeye gönderileceğini söyledi. Bu uzay istasyonunun, 2024’te çalışmaları sonlandırılacak olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerini alması planlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu, ABD, Rusya, Kanada, Avrupa ve Japonya’nın ortaklığıyla kurulmuştu.

İş birliği daveti

Pekin geçtiğimiz hafta ayrıca bir asteroid keşif görevi başlatacağını duyurdu ve iş birliği yapmak isteyenlerin sonda üzerine kendi deneylerini yerleştirebileceklerini söyledi. Mevcut Chang’e-4 Ay aracında Almanya, Hollanda ve İsveç’in ekipmanları bulunuyor.

Çin şu anda sivil ve askeri uzay programlarına Rusya ya da Japonya’dan daha fazla para harcıyor. Bu alanda Çin’in önünde olan sadece ABD var. Ülkenin harcamaları çok şeffaf olmasa da Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) tahminine göre ülkenin 2017 bütçesinin 8,4 milyar Dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Phys

Çin devlet medyasının üst düzey bir uzay araştırmaları yetkilisini kaynak göstererek verdiği habere göre Pekin yönetimi önümüzdeki 10 yıl içinde Ay'a insanlı bir görev gerçekleştirmeyi ve Ay'da bir araştırma istasyonu kurmayı planlıyor. Çin uzayda bir 'süper güç' olmak istiyor ve Ocak ayında Ay'ın Dünya'dan görülmeyen yüzüne gönderdiği uzay aracıyla bu alanda önemli bir adım atmıştı. Xinhua haber ajansının haberine göre Çin Ulusal Uzay Dairesi Başkanı Zhang Kejian, 'Uzay Günü' kapsamında yaptığı bir konuşmada ülkenin şimdi de Ay'ın güney kutbunda önümüzdeki 10 yıl içinde bir bilimsel araştırma istasyonu kurmayı planladığını söyledi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği