Çin, Ay’ın karanlık yüzüne iniyor

Çin, bu hafta içinde Chang'e-4 uzay aracını, Ay'ın karanlık yüzüne gönderecek. Chang'e-4 Ay'ın karanlık yüzüne inen ilk uzay aracı olacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin, bu hafta içinde Chang’e-4 uzay aracını, Ay’ın karanlık yüzüne gönderecek. Chang’e-4 Ay’ın karanlık yüzüne inen ilk uzay aracı olacak.

Çin Ulusal Uzay Dairesi (CSNA) konu hakkındaki bilgileri sır gibi saklıyor. Uzay görevinin fırlatma tarihi resmi olarak açıklanmadı ancak Pekin saatiyle 8 Aralık’ın ilk saatlerinde (Türkiye’de 7 Aralık akşamı) fırlatma işleminin gerçekleşmesi bekleniyor. Aracın iniş alanının ise Ay’ın en geniş, en derin ve en eski havzalarından biri olan Von Kármán krateri olduğu düşünülüyor.

Ön hazırlıklar tamam

Chang’e-4 iniş yaptıktan sonra Ay’ın uzak bölümündeki kraterlerle daha çok içli dışlı olacak. Ayrıca radyo astronomi deneylerinin yanı sıra Ay’daki kütleçekimi ile bitki yetiştirmenin mümkün olup olmadığı gibi deneyler de gerçekleştirilecek. Ay’ın karanlık tarafına Dünya’dan direkt olarak radyo sinyali göndermek mümkün olmadığı için Çin daha Mayıs ayında Queqiao adlı iletişim uydusunu göndermişti.

Çin’in Ay Keşif Programı 2004 yılında başladı. O dönemden bu yana CSNA Chang’e-1 ve Chang’e-2 adlı yörünge sondalarının yanı sıra Chang’e-3 adlı Ay aracını da fırlatmıştı. Chang’e-3, 1976’da Sovyetler Birliği’nin örnek toplamak için yaptığı Ay görevinden sonra Ay’a inen ilk araç oldu ancak çok fazla ilerleme kaydedemedi. Ay’da geçirdiği iki günün ardından araç hareket kabiliyetini yitirdi.

Seneye Ay trafiği yoğun olacak

Çin’in Chang’e-5 aracı da önümüzdeki yıl Ay’a gidip Dünya’ya örnekler getirecek. ABD, Hindistan, Japonya ve Rusya’nın Ay’a araç indirme planları var. Önümüzdeki yıl ilk kez bir özel şirketin Ay’a inişine de şahit olabiliriz. Google’ın Lunar XPrize yarışmasının katılımcıları seneye ilk fırlatma denemelerini gerçekleştirecek.

Kaynak: Technology Review

Çin, bu hafta içinde Chang'e-4 uzay aracını, Ay'ın karanlık yüzüne gönderecek. Chang'e-4 Ay'ın karanlık yüzüne inen ilk uzay aracı olacak. Çin Ulusal Uzay Dairesi (CSNA) konu hakkındaki bilgileri sır gibi saklıyor. Uzay görevinin fırlatma tarihi resmi olarak açıklanmadı ancak Pekin saatiyle 8 Aralık'ın ilk saatlerinde (Türkiye'de 7 Aralık akşamı) fırlatma işleminin gerçekleşmesi bekleniyor. Aracın iniş alanının ise Ay'ın en geniş, en derin ve en eski havzalarından biri olan Von Kármán krateri olduğu belirtiliyor.

4 Yorum

  • Sanırım “Ayın Karanlık Yüzü” ifadesi yanlış. “Ayın dünyadan görülmeyen yüzü” olmalı.

  • Bir iki düzeltme önereyim izninizle.

    Yazının orijinalinde Ay’ın karanlık yüzü ifadesi sadece başlıklarda geçiyor, büyük olasilikla Pink Floyd göndermesi olarak, ki Ay’in karanlik yüzü yok zaten. Burada ima edilen Ay’ın arka yuzu.

    Yazıda geçen: “Once it’s landed, Chang’e-4 will get up close and personal with the moon’s many far-side craters.” kısmındaki “far-side”dan kastedilen ise Ay’in “uzak bölümü” değil, Ay’ın Dünya”dan görülemeyen “arka yüzü”, yani “dark side” diye ima edilen yer.

  • Çin Halk Cumhuriyeti’de ekzotik açıklamalarla dünya insanını aldatmaz diyorum. Bu durumda bir anlamda Çin objektif gerçekler konusunda HAKEM’lik yapacaktır. Evren gerçekleri bir avuç azınlığın tekelinde olamaz. Gerçeğin muhakkak ki ortaya çıkma gibi bir huyu var. Çin sayesinde oldu oldu, olmadıysa kendiliğinden çıkar ister istemez. Ekzotik açıklamalarla, yuvarlak laflarla, gark gurk…larla dünyayı ve insanları aldatanlar hesap verirler. Karbonizm, Şovenizmle avunmak ve yalnızlık edebiyatı, evrenin merkezi olduğumuz yalanlarını halk yutmuyor. Dünya halkları artık ‘ya hep beraber, ya da hiç birimiz’ noktasını geçmiş ve yeni bir insanlık ve dünya anlayışı olanaklı diyorlarlar. Sevgi, saygı, barış ve kardeşlikle.

  • Ay’in karanlik yuzu olmadigi, dunyadan gorulemeyen kisim konusunun dogru bilinen yanlislardan oldugunu okumustum. Okudugum yanlis miydi dersiniz?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği