Burçlar sağlık durumunu etkiliyor

Yeni yapılan araştırmalara göre DNA yapısı nasıl olursa olsun, sonbahar ve kış aylarında doğanlar alerjiye daha yatkın oluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kişilerin doğduğu zamanların kişiliğe etki ettiği inancı tüm dünyada geniş kitlelerce kabul edilen ancak bilimsel olarak kanıtlanmamış bir durum. Öte yandan, bilimciler kişinin doğduğu ayların gelecekte sahip olacağı alerjilere etkisi olabileceğini keşfetti. Özellikle sonbahar ve kış aylarında doğan kişilerin çeşitli alerjilere sahip olma konusunda daha fazla riske sahip olduğu görüldü.

İnsanların DNA’ları hem fiziksel hem de zihinsel pek çok özelliğinin belirlenmesinde rol oynuyor. Bu özellikler anne babadan alınıyor ve -doğum tarihi gibi- dış etmenlerden etkilenmiyor. Ancak DNA’lar üzerinde epigenetik izler adı verilen oluşumlar bulunuyor ve bunlar kişinin bulunduğu ortama ya da doğduğu tarihe göre farklılık gösterebiliyor.

Sebebi kalıtsal değil

Epigenetik izlerin insanları nasıl etkilediğini araştıran Southampton Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Gabrielle Lockett ve ekibi, Wight Adası‘nda doğmuş 367 adet 18 yaşındaki gencin alerji durumunu inceledi. Toplanan verileri gençlerin doğum tarihleriyle karşılaştıran bilimciler, sonbahar ve kış aylarında doğanların alerjiye sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gördü.

Aslında bu bilgi daha önceden de biliniyordu ancak sebebi bugüne dek araştırılmamıştı. Ekip daha sonra aynı deneyi 8 yaşındaki çocuklarda ve yeni doğan çocuklarda da tekrarladı. 8 yaşındaki çocuklarda da benzer sonuçlar elde edilirken yeni doğanlarda aynı durum gözlenmedi. Bu da alerjilerin genetik olmadığını, doğumdan sonra ortaya çıktığını kanıtladı.

Alerjiler sadece mevsimsel değil

Ayrıca sonbahar ve kış aylarında doğanların polen, kedi tüyü, alerjik rinit gibi mevsimsel alerjilerin yanı sıra yumurta beyazı ve inek sütü gibi mevsimle ilgisi olmayan gıdalara karşı da alerji geliştirebildiği görüldü. Araştırmacılar bu durumun sebebinin, sonbahar ve kış aylarında doğan çocukların güneşe daha az maruz kalması sebebiyle D vitamini seviyesinin yetersiz kalması olabileceğini düşünüyor. D vitamini eksikliğinin alerji riskini artırdığı biliniyor. Ayrıca bu aylarda doğan bebeklerin annelerinin hamilelik döneminde yediği meyve ve sebzelerin de çocuğun bünyesine etki etmiş olabileceği düşünülüyor.

Yazın doğanlar daha sağlıklı oluyor

Bağımsız başka bir araştırmaya göre ise yaz aylarında doğan çocukların gelecekte daha sağlıklı yetişkinler olduğu görüldü. Bu durumun da büyümenin önemli evrelerinde güneş ışığına maruz kalmakla alakalı olduğu sanılıyor. Bu araştırmaların Birleşik Krallık ve Hollanda gibi güneş ışığını fazla almayan ülkelerde gerçekleştirildiğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Eğer çocukların sağlığını etkileyen şey güneş ışığıysa daha fazla güneş ışığı alan ülkelerde bu etkinin azaldığı da görülebilir.

Kaynak: How Stuff Works

İngiltere'deki Southampton Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, 8 ve 18 yaşındaki kişilerin alerji durumları incelendi. Buna göre sonbahar ve kış aylarında doğan kişilerin alerjiye daha yatkın olduğu görüldü. Aynı durum yeni doğan bebeklerde gözlenmedi. Alerji riskinin artmasını bu dönemde doğan çocukların yeterince D vitamini almamasına bağlayan araştırmacılar, hamilelik döneminde annenin yediği mevsimlik meyve ve sebzelerin de bu durumda etkisi olabileceğini düşünüyor. Öte yandan yaz aylarında doğan çocukların gelecekte daha sağlıklı yetişkinler olduğu gözlendi.

3 Yorum

  • Burçlar sağlık durumunu etkiliyor ifadesi yanlış. Konu tamamen doğum tarihiyle alakalı. Kişinin burcunun ne olduğu da doğum tarihiyle ilgili bir konu.

    Örneğin bir kişi Akrep burcu diye alerji sahibi olmuyor, sonbahar ayında doğduğu için alerjik olarak hassas oluyor.

    • tamam da zaten ekim ayında doğduğu için akrep burcu oluyor o kişi ve o dönemin etkileri taşıyor. mesela ayın hareketleri denizleri ve insanların duygu durumunu etkiliyorsa, doğum sırasında gezegen ve yıldız dizilimlerinin belirli konumda olması da pek ala insan üzerinde etkili olabilir. zaten burç denilen şeyler de aslında gökyüzündeki belirli gök cisimlerinin diziliş konumuyla tanımlanıyor. yani o isimler üstün körü verilmiş değil.

      bence araştırmalar arttıkça burçların (üstün körü burç yorumlarından bahsetmiyorum, kişinin doğum saatli yıldız haritası gibi daha detaylı veriler) belirli veriler sunduğu ve etkili olduğu ortaya çıkacaktır. (yıldız haritası dememin sebebi yükseleninden diğer konumlarına pek çok etken ana burcun etkisini vs değiştirebiliyor. yani sadece doğum tarihinden yola çıkarak basit yorumların yeterli veri sunmadığını düşünüyorum. zaten öyle üstün körü yorumlarla inandırıcılık azalıyor. gerçek için daha fazla veriden bahsediyorum.) ben bu konuda inançsız bir erkek olarak bile çevremi ve bu konuyu araştırdıkça daha farklı bakmaya başladım. ama elbette dediğim gibi gazetelerin köşe doldurma amaçlı yazılanların gerçeği yansıttığını düşünmüyorum. dünyanın yuvarlık olduğunu bile reddeden bir toplumdan marsa yerleşme hayaline geldik. bakalım 40-50 yıl sonra neler göreceğiz, neleri kabul edip, nelere göre yaşayacağız.

      • Anlatmak istediğim şey şu: kişinin akrep burcu olmasının sebebi de ekim ayında doğması, alerjik olmasının sebebi de ekim ayında doğmuş olması. İki farklı olan sırf aynı şeyin sonucu diye bunların arasında nedensellik ilişkisi kuramayacağımızdan bahsediyorum.

        Bu şuna benziyor, kar yağdığı için yollar kapanır ve kar yağdığı için hava soğuk olur. Aynı olayın sonucu olan iki farklı durum. Bahsettiğiniz mantıkla gidersek şu çıkarımı yapmamız lazım: Hava soğuk olduğuna göre yollar kapanacak. Veya tam tersi olsun, yollar kapandığı için hava soğuyacak. Ne kadar mantıksız öyle değil mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği