Binada gezinen manyetik asansörler

SkyPod, asansör boşluğunu da caddelerde olduğu gibi birden fazla aracın kullanabileceği kişisel kapsüllerden oluşan bir asansör sistemi planlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Teknolojideki hızlı gelişmelere rağmen asansör teknolojisi 150 yıldır hiç değişmedi: tek bir kabinin kullandığı asansör boşluğu içinde yukarı ve aşağı hareket ediyoruz. Asansör boşluğu en pahalı ve en az kullanılan emlak alanlarının başında geliyor. Sokakta ya da yerin altında sistem çok farklı işliyor. Caddeleri tek bir araba kullanmıyor ya da metro tüneli sadece tek bir metro treni için yapılmış değil. Biri giderken ardından bir diğeri geliyor ve döngüsel bir hareket sağlanıyor. Çok yönlü, duruma göre uyum sağlayabilen ve oldukça etkili bu yöntemler dururken neden asansörlerimizi aynı şekilde kullanmıyoruz?

Kişisel otonom kapsüllerle üç boyutlu seyahat

SkyPod bu hedefe ulaşan bir araştırma projesi. Otonom araçlarla birlikte şehirde gezinme alışkanlıklarımızı değiştirecek bir ulaşım devrimi yaşanması bekleniyor. SkyPod bu gelişmeleri dikey boyuta da taşıyarak üç boyutlu bir şehir içi hareket protokolü geliştiriyor. Talep üzerine kullanılabilen, anında tepki verebilen ve insanları bir noktadan diğerine taşıyan bu yeni ulaşım biçimi sizi binanın istediğiniz yerinden alıp istediğiniz yere bırakabiliyor. Evinizden başlayan bir yolculuğun en sevdiğiniz kafede durduktan sonra 55. kattaki ofisinizde sona erdiğini düşünün. Otonom kişisel kapsülünüzde dilerseniz kitap okuyun, dilerseniz manzaranın keyfini çıkarın.

SkyPod oldukça fiziksel ve bilindik bir altyapı üzerine kurulu: ray. Ancak SkyPod rayları dümdüz gitmek yerine dönebiliyor, kıvrılabiliyor ya da binaların dış yüzeylerine tırmanabiliyor. Asansörün tek yönlü yukarı-aşağı hareketinin aksine SkyPod bir düzdöner (jiroskop) gibi çalışıyor. Rayların karmaşık yapısına rağmen SkyPod dönerek düz bir konuma geliyor böylece ineceğiniz zemin daima karşınıza yatay olarak çıkıyor. Yüksek hızlı trenlerde kullanılan dinamik dijital stabilizayson sistemini kullanan SkyPod’un hareketleri daima hafif ve yumuşak olduğu için yolcular rahatsız olmuyor. Sistem eğlence trenlerinde ve maglev trenlerde kullanılan lineer indüksiyon sistemi ile çalışıyor.

Şehirlerin görünümü değişecek

Binanın merkezinden dış yüzeyine uzanan dikey ulaşım, eskiden mümkün olmayan mimari şekilleri de mümkün kılıyor. Mevcut gökdelenler dışarıdan bakıldığında tekdüze ve çevresinden kopuk görünürken SkyPod teknolojisi sayesinde yeni gökdelenler çevreyle iç içe bir görünüme sahip olacak. Asansörler günümüz şehirlerinde bulunan binaların şekline etki eden en önemli teknolojilerden biri oldu. Geleneksel asansörleri terk ettiğimizde şehirlerin şekli de değişmeye başlayacak.

Kaynak: PLP Architecture

Otonom araçlarla birlikte şehirde gezinme alışkanlıklarımızı değiştirecek bir ulaşım devrimi yaşanması bekleniyor. SkyPod bu gelişmeleri dikey boyuta da taşıyarak üç boyutlu bir şehir içi hareket protokolü geliştiriyor. Talep üzerine kullanılabilen, anında tepki verebilen ve insanları bir noktadan diğerine taşıyan bu yeni ulaşım biçimi sizi binanın istediğiniz yerinden alıp istediğiniz yere bırakabiliyor. SkyPod rayları dümdüz gitmek yerine dönebiliyor, kıvrılabiliyor ya da binaların dış yüzeylerine tırmanabiliyor. Asansörün tek yönlü yukarı-aşağı hareketinin aksine SkyPod bir düzdöner (jiroskop) gibi çalışıyor. Rayların karmaşık yapısına rağmen SkyPod dönerek düz bir konuma geliyor böylece ineceğiniz zemin daima karşınıza yatay olarak çıkıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği