Kişisel bilgisayarların hızını sınırlayan alanlardan birisi de bellekler; daha doğrusu, her bir bellek hücresi arasındaki geçiş hızı. Bu işlem şu anda harici manyetik alan kullanılarak yapılıyor. Avrupalı ve Rus bilimciler, alternatif olarak bu işlemin, havalimanlarındaki vücut tarama cihazlarında kullanılan, çok daha hızlı terahertz radyasyon (T-ışını) ile yapılabileceğini düşünüyor. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre manyetik alanları T-ışınları ile değiştirmek hücre sıfırlama işlemini yüz kata kadar hızlandırabilir. Böylece ultra hızlı bellekler üretilebilir.
Farklı alanlarda da kullanılıyor
Bu radyasyon aslında bir dizi kısa elektromanyetik titreşimin hücreleri terahertz frekansta uyarması ile oluşuyor. 0,1 milimetre dalga aralığı olan bu frekans mikrodalga ile kızılötesi ışık arasında yer alıyor. Son T-ışını deneylerinin çoğu, organik ve mekanik malzemelerin hızlı ve isabetli şekilde denetlenmesi ile yapılıyor. Terahertz radyasyon havalimanında vücudunuzu hızlıca kontrol etmek dışında bozuk mikroçiplerin içini incelemek, narin kitapları kapağını açmadan okumak ve havalimanlarında valizlerde bomba aramak için kullanılabiliyor.
Ancak bu diğer uygulamaların aksine, T-ışınlarının yakın gelecekte bilgisayarlarda kullanılması beklenmiyor. Bilimciler bu konsepti zayıf bir ferromıknatıs tulyum ortoferrit (TmFeO₃) üzerinde gösterdi ve terahertz radyasyonun etkisinin, geleneksel harici manyetik alan yönteminden 10 kat daha büyük olduğunu keşfetti. Yani yeni yöntem sadece daha hızlı değil aynı zamanda daha etkili. Ancak bilimciler gerçek bilgisayar belleği hücreleri üzerinde yapılan testlerle ilgili herhangi bir sonuç yayınlamadı. Bu yüzden T-ışınlarının ne zaman bilgisayarınızın içinde gezinmeye başlayacağını tahmin etmek zor.
Yorumunuz: