Kapağını açmadan kitabı okuyan kamera

MIT ve Georgia Tech araştırmacıları, kapalı bir kitabın ilk 9 sayfasını, kitabı açmadan okuyabilen bir kamera geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yüzlerce yıllık kitaplar, bazen müzelerdeki uzmanların bile zarar vermeden açıp okuması için fazla hassas olabiliyor. Ancak MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir kamera, kitaplara dokunmadan onları okuyabiliyor.

MIT Media Lab araştırmacılarından Barmark Heshmat bu kamera üzerine yayınlanan videoda “Kapalı bir kitabı nereye kadar okuyabileceğimizi merak ettim. Çünkü bu, bugüne kadar kimsenin denemediği bir şey” diyor.

Terahertz radyasyonu

Nature Communication dergisinde, yeni kamera ile ilgili yazılan yazıda kameranın, elektromanyetik spektrumda mikrodalga ve kızılötesi tayflarının arasında kalan terahertz ışınımını kullandığı ifade ediliyor. Radyasyon kitabın sayfaları arasından geçince cihaza belirli bir frekansta bir titreşim yansıyor. Terahertz ışınımı farklı kimyasallarla karşılaştığında farklı tepkiler veriyor. Böylece kamera karmaşık bir algoritma kullanarak yansıyan titreşimlerin hangi kelimelere denk geldiğini belirleyebiliyor.

Kamera ayrıca radyasyonun sayfalar arasındaki boşluklardan geçiş süresini de hesaplayabilecek kadar hassas sensörlere sahip. Böylece hangi kelimenin hangi sayfada olduğunu belirleyebiliyor.

9 sayfaya kadar okunabiliyor

MIT’den Barmak Heshmat, Ramesh Raskar, Albert Redo Sanchez ve Georgia Tech Üniversitesinden Justin Romberg ve Alireza Aghasi’den oluşan ekip kamera aracılığı ile şu anda bir kitabın ilk 20 sayfasındaki farklılıkları görebiliyor ve bu 20 sayfanın ilk dokuz sayfasındaki içeriği okuyabiliyor.

Araştırmacılar kamerayı geliştirerek, tüm kitabı hiçbir sayfasını çevirmeden okuyabilmeyi amaçlıyor. Böyle bir teknoloji hem eski ve hassas kitapların zarar görmeden okunmasında hem de casusluk faaliyetlerinde kullanılabilir.

Kaynak: World Economic Forum

Kapalı bir kitabı nereye kadar okuyabileceklerini merak eden MIT araştırmacıları, bu işlem için özel bir kamera geliştirdi. Terahertz ışınımı kullanan kamera kitaba gönderdiği radyasyonun yansıma şekline göre kitaptaki içeriği algılayabiliyor. Araştırmacılar bu yöntemle kapalı bir kitabın ilk 20 sayfasındaki içeriği ayrıştırmayı başardı. İlk 9 sayfadaki içerik ise kitap hiç açılmadan okunabiliyor. Bu yöntemin hassas tarihi kitapları hiç dokunmadan okumak için kullanılabileceği ifade ediliyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği