Uzay keşfini engelleyen en büyük faktörlerden birisi maliyet. Bunun sebeplerinden biri ise devasa uzay araçlarını dünyadan çıkarmak için çok fazla yakıt gerekmesi. Geçmişte uzayda yakıt istasyonları oluşturmak için çeşitli girişimler başlatıldı. Ancak hem maliyeti düşürmek hem de hızı artırmak için çok daha basit bir yöntem mevcut. Daha küçük uzay araçları.
NASA’nın Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) ile yaptığı ortak çalışmanın amacı uzay yolculuğuna dayanabilecek çipler üretmek. Tek bir çipten oluşacak olan minyatür uzay araçlarının ışık hızının beşte birine ulaşabileceği düşünülüyor. Böylece bize en yakın yıldızlar Alpha Centauri A ve B’ye yaklaşık 20 yıl içinde ulaşmak mümkün olacak.
Radyasyon sorunu ve muhtemel çözümler
Çip boyutundaki uzay aracının sıradan uzay araçlarından 100 kat daha hızlı hareket edebileceği düşünülüyor. Ancak önemli bir problem var. Uzay seyahati sırasında çok fazla radyasyona maruz kalacak olan çip işlevini yitirebilir. Bunu engellemek için iki yöntem var: çip için az radyasyonlu ama daha uzun bir yol tercih etmek ya da çipi radyasyondan koruyacak bir zırh yapmak. Her iki yöntem de hem araştırma süresini artıracak hem de çipin maksimum hıza ulaşmasını engelleyerek çalışmanın temel amacını ortadan kaldıracak.
KAIST bunun için üçüncü bir yöntem kullanılabileceğini düşünüyor. Radyasyona maruz kalan transistörlerin ısı ile kendi kendisini tamir etmesiyle çipin boyutu ya da ağırlığı artırılmadan uzay yolculuğu yapması sağlanabilir. Kendisini tamir edebilen transistör fikri aslında uzun yıllardır kullanılıyor. 1990’larda İrlanda Ulusal Mikroelektronik Araştırmaları Merkezi, radyasyon hasarının ısı ile düzeltilebileceğini keşfetmişti. Daha yakın bir geçmişte Tayvan’lı Macronix firması ısı ile tamir edilebilen flaş bellekler geliştirmişti.
NASA ve KAIST, transistörlerin normal çalışma sırasında ısınarak radyasyon hasarını ortadan kaldırabileceği bir yöntem üzerinde çalışıyor. Çalışmanın başarılı olması durumunda uzay keşfinin çok daha hızlanacağı ve galaksimiz hakkında çok daha kısa sürede çok daha fazla bilgi edinebileceğimiz düşünülüyor.
Yorumunuz: