Dünyanın en küçük uzay aracından mesajlar

Dünyanın en küçük uzay gemisi, dört gram ağırlığındaki Sprite Dünya yörüngesine sağ salim vardığını belirten mesajlar gönderdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın en küçük uzay gemisi, bisküvi büyüklüğündeki Sprite, Dünya yörüngesine sağ salim vardı. Minik Sprite bir gün ‘Evrende yalnız mıyız?’ ‘Bizimkinden başka yaşanabilecek gezegenler var mı?’ ‘Varsa nasıl ulaşacağız?’ gibi sorulara cevap verebilir. Breakthrough Starshot projesi müdürü Pete Worden “Bu iyi bir başlangıç oldu. Heyecan verici bir şey.” dedi.

Bilimciler, gezegenlerin çok fazla sayıda olduğunu biliyor. Örneğin Kepler Uzay Teleskobu bu zamana kadar 2 bin 337 gezegen keşfetti. Bu gezegenlerin şekli ve boyutu Dünya’nınki gibi. Ayrıca tıpkı Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğü gibi o gezegenler de sıcak yıldızların etrafında dönüyor. Bu da akıllara yaşam ihtimalini getiriyor. Fakat bir sorun var: O gezegenlere ulaşmak için yeterince hızlı seyahat edebilmemiz imkansız. Işık hızında hareket edebilen uzay araçlarına ihtiyacımız var. Büyük bir uzay aracının Alpha Centauri’ye ulaşması on binlerce yıl sürer. Fakat Sprite gibi küçücük uzay gemileri, eğer yeterince hafif ve küçüklerse başarılı olabilir.

2016 Ağustos’ta heyecan verici bir keşif gerçekleşti: Dünya’nın Proxima B adlı gezegenle komşu olduğu anlaşıldı. Proxima B, Güneş’e benzeyen Proxima Centauri’nin etrafında dönüyor. Adını Yuri Gagarin’den alan, Moskova’da fizik okuyan kozmonot Yuri Milner, “Proxima B’nin keşfi işleri değiştirdi.” dedi.

Proxima B’ye ulaşmak bir dizi uzay aracıyla birlikte 20 yıl kadar sürebilir. Sonra bir dört yıl da gezegenin fotoğraflanması ve Dünya’ya dönüş ile geçer. Sprite, Zac Manchester’ın fikrinin bir ürünü. Manchester ilk kez Cornell Üniversitesi’nde fikrini gerçekleştirebilmek için fon aramaya başladı. Sprite sadece dört gram ağırlığında. Kendi güneş paneli, iletişim kabiliyeti ve sensörleri var. Manchester’a göre bu tür küçük uzay araçları yarı iletken endüstrisindeki hızlı gelişmelerden dolayı mümkün olabiliyor. Normal bir uzay aracının çoğu özelliği çip boyutundaki uzay aracına koyulabiliyor.

Ağırlığı bir gramdan az olacak

Manchester’ın ilk Sprite girişimi (ayakkabı kutusu boyutundaki bir uzay aracı) 2014 yılında fırlatılmıştı fakat yörüngeden düşerek yanmıştı. Sprite’ın kardeşleri de var. Diğer Sprite’lar 23 Haziran’da fırlatıldı fakat onlarla iletişim kurulmuyor. Kendi kendilerine hareket etmiyorlar, iki uydunun üzerinde hareket ediyorlar.

Sprite’ın ağırlığının bir gramdan aza indirilmesi planlanıyor. Üstüne bir de kanat takılacak. Küçük uzay aracının uzayda yaptığı seyahatler bir lazer ya da lazerler tarafından desteklenecekti. Böylece bir foton rüzgarı sağlanarak lazer büyük bir fan görevi görecekti. Fakat bu durumda çok fazla enerji harcanırdı.

Ayrıca bir sorun daha var: iletişim. Radyo ya da sinyal olmaksızın lazer vasıtasıyla iletişim sağlanması için çalışmalar yapılacak. Breakthrough Starshot projesi Eylül ayında lazer cihazı için teklifleri incelemeye başlayacak. Önümüzdeki yıl da daha iyi iletişim sistemleri oluşturmak adına bir ekip oluşturulacak. Ondan sonra, minik uzay araçları “Ben buradayım!” sinyalleri gönderebilecek. Tıpkı Sprite’ın gönderdiği gibi.

Kaynak: Phys

Dünyanın en küçük uzay gemisi, bisküvi büyüklüğündeki Sprite Dünya yörüngesine sağ salim vardı. Minik Sprite bir gün ‘Evrende yalnız mıyız?’, ‘Bizimkinden başka yaşanabilecek gezegenler var mı?’, ‘Varsa nasıl ulaşacağız?’ gibi sorulara cevap verebilir. Sprite sadece dört gram ağırlığında, ileride ağırlığının bir gramdan aza indirilmesi planlanıyor. Sprite'ın kardeşleri de var fakat onlar kendi kendilerine hareket etmiyorlar, bir uydunun üzerinde hareket ediyorlar.

1 Yorum

  • Milyar dolara malolan araçlardansa nanoteknoloji tekniğini değerlendirmek lazım. Nanoteknolojik uzay aracı samanyolu galaxi sınırlarını bile aşar. En değerli teknolojide bu yöntemle geliştirilebilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği