Ay’da sanılandan daha fazla su var

Brown Üniversitesi'nden bir grup bilimci, Ay’ın derinliklerinde ‘bol miktarda’ su olabileceğini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Brown Üniversitesi’nden bir grup bilimci, Ay’ın derinliklerinde ‘bol miktarda’ su olabileceğini açıkladı. Nature Geoscience’ta yayımlanan çalışma üniversitenin Dünya, Çevre ve Gezegen Bilimleri Bölümü’ndeki Doçent Ralph Milliken tarafından yürütüldü. Milliken, uydu görüntülerinde Ay’ın yüzeyine yayılmış volkan kalıntıları ve küllerin içinde görülen cam boncukların içinde su olduğunu ve volkanik yatakların su barındırmasının Ay’ın kütlesinin su barındırdığını gösterdiğini belirtti. Eğer bu doğru çıkarsa gelecekteki görevler için oldukça önemli olabilir, çünkü bu durum Ay’dan su çekilebileceğini gösteriyor. Milliken CNN’e verdiği röportajda çok fazla suyun olmadığını ama eskisinden daha fazla su görüldüğünü ve bunun daha önce fark edilmediğini ifade etti.

2008’e dek yüzeyin kuru olduğu düşünülüyordu

NASA 2009 yılında Ay’da su bulduğunu açıkladıysa da yüzeyden alınacak bir tondan yaklaşık 1 litrelik suyun çıkartılacağını not etti. Bilimciler 1960’larda Apollo görevlerine başlandığında Ay’ın yüzeyinin kuru olduğunu düşünüyordu. 1971 ve 1972 yıllarında gerçekleştirilen Apollo 15 ve Apollo 17 görevlerinde getirilen ‘cam boncukların’ su olduğu tespit edildi. Fakat o örneklerin bütün yüzeyi mi yoksa alışılmadık bir bölgeyi mi temsil ettiği bilinmiyordu.

Brown’daki bilimciler, 2008’de Hindistan’ın Chandrayaan-1 adlı uzay gemisinden alınan yüzey fotoğraflarına baktı. Bu görüntüler Apollo görevlerinde incelenmemiş materyalleri ışık ve ısı okumalarını birbirinden ayırarak göstererek neredeyse bütün volkanik yataklardaki cam boncukların su olduğunu kanıtlayan verileri toplamayı başardı. Milliken, ‘Bu su zengini yatakların dağılımının kilit önem taşıdığını ve yüzeye yayıldıkları için bize Apollo örneklerinde bulunan suyun bir defaya mahsus olmadığını gösterdiğini’ belirtti.
Çalışma NASA tarafından finanse edildi ve NASA’da görevli Sarah Noble ‘Ay’ın yüzeyinde önemli miktarda su bulunduğunu ve Dünya ile Ay’daki büyük etkileşimle malzeme iletimi olduğunu belirtti. Nitekim su ‘önemli miktarda bulunsa da’ toprak hala yüzde 0,015 oranında.

Buna değer mi?

Fakat Ay’a bu konuyla ilgili yatırım yapılıp yapılmaması konusunda konusundaki tartışmalar hala sürüyor. 1972 yılından beri Ay’a ayak basmayan insanoğlu, Milliken’e göre kısa süre bile kalınsa –bilimcilerin Dünya’ya gezegen boyutunda bir cismin çarpması sonucu oluştuğunu düşündüğü- Ay’dan faydalanabilir. Araştırmanın yazarlarından Shuai Li, ‘Ay’ın içerisindeki suyun kökeninin bir sorun olduğunu belirtse’ de yapılan çalışmaların devam edeceği belli. Dolayısıyla suyun bir şekilde Ay’ın tamamen katılaşmasından hemen sonra asteroitler veya kuyrukluyıldızların etkisiyle oluştuğu veya bir şekilde tükenmediği düşünülüyor.

Kaynak: CNN

Brown Üniversitesi'nden bir grup bilimci, Ay’ın derinliklerinde ‘bol miktarda’ su olabileceğini açıkladı. Çalışma üniversitenin Dünya, Çevre ve Gezegen Bilimleri Bölümü'ndeki Doçent Ralph Milliken tarafından yürütüldü. Milliken, uydu görüntülerinde Ay’ın yüzeyine yayılmış volkan kalıntıları ve küllerin içinde görülen cam boncukların içinde su olduğunu ve volkanik yatakların su barındırmasının Ay’ın kütlesinin su barındırdığını gösterdiğini belirtti.

1 Yorum

  • Ay devamlı kuyruklu yıldız ve asteroid yağmurları altında. Zaten aksi düşünülemezdi. Bu Mars gezegeninde de geçerli. Marsın 2000-3000 sene önce jeomanyetik katmanının çöktüğünü ve yaşamın yerkabuğunda (Mars) sönümlendiğini düşünüyorum. Ancak hayat her yerde mutlaka kendisine bir yol bulabileceğini de biliyorum. Bir gezegende her zaman yer kabuğuna yapışıp kalmış olamayacağını, orda yaşayan uygarlıkların alternatif çözümler yaratabileceğini düşünüyorum. Suyun yer yüzeyinde fışkırması doğrultusunda bir arayış bu yüzden biraz iyi niyetli ve bilinçsiz bir yöntem. Bizim bile metrolarımız var. İleri bir dünya dışı uygarlık başarır muhakkak. Çorak gezegen yüzeylerinin onlar için iyi bir kamufle olabileceğini de düşünüyorum. Saygı ve sevgilerimle.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği