Araçları şarj eden yollar

İsrail hükumeti ve ElectRoad adlı bir şirket arasındaki iş birliği neticesinde, yolda giden elektrikli araçları şarj edebilen bir teknoloji test ediliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İsrail hükumeti ve elektrikli otobüslerin geniş ölçekte kullanılmasına odaklanan ElectRoad adlı bir şirket arasındaki iş birliği neticesinde, yolda giden elektrikli araçları şarj edebilen bir teknoloji test ediliyor. İlk aşaması biten testlerin ardından şirkete Tel Aviv’de 800 metrelik bir yola bu teknolojiyi yerleştirmesi için 120 bin dolar yatırım yapıldı. Eğer test başarıya ulaşırsa bir sonraki adım, Eilat şehri ile Ramon Uluslararası Havalimanı arasındaki 17,7 km uzunluğundaki yola bu teknolojinin uygulanması olacak. Daha da önemlisi, testlerin başarısı bu teknolojinin diğer ülkelerde de uygulanabilirliğinin bir kanıtı olacak.

Teknoloji, elektromıknatıslar kullanarak çalışıyor. Yolun bir kenarı boyunca kurulan akım dönüştürücüler (evireç), yolun içine yerleştirilmiş bakır tabakalara enerji sağlıyor. Bu tabakalar, otobüslerin tabanına yerleştirilen benzer tabakalarla etkileşime geçince elektrik üretiliyor. Bu mekanizmaya ek olarak otobüsler küçük bir batarya sayesinde, elektromanyetik çizgisi bulunmayan yollarda da kullanılabilecek. Ayrıca otobüsün hızlanması için gerekli olan ekstra güç de bu bataryadan sağlanacak.

Ne kadar ihtiyacımız var?

Bu teknoloji umut vaat edici olsa da halen aşılması gereken ciddi engeller var. İlk engel, teknolojinin uygulanması için gerekli altyapı çalışmaları. ElectRoad, bir kilometrelik yola bir gecede gerekli altyapıyı döşeyebileceğini söylüyor ancak bunun gerçek bir şehir ortamında ne kadar uygulanabilir olacağını kestirmek zor.

Bir diğer sorun ise aslında bu teknolojinin biraz geç kalmış olması. Son yıllarda batarya teknolojilerinde kat edilen mesafe sayesinde artık lityum iyon bataryaların maliyetleri, kilovat saat başına bin Dolar’dan 200-300 Dolar civarına düştü. Batarya üreten Proterra şirketinin yöneticisi Dustin Grace “Otomobil üreticileri, maliyeti kilovat saat başına 100-200 Dolar civarına düşürebildiklerinde elektrikli araçların diğer araçlardan bir farklı kalmayacak.” diyor. Haliyle yollara böyle bir sistem yerleştirmeye de gerek kalmayacak.

Avantajları neler?

Otobüsleri bu şekilde çalıştırmanın en büyük avantajı ise sürdürülebilirlik. Otobüsler bir yandan doğal kaynakları tüketirken bir yandan da çevreyi kirleten fosil yakıtları kullanmayacak. Eğer bu teknoloji otomobillerde ve diğer araç türlerinde de kullanılacak şekilde geliştirilirse, otomobil ve kamyonların sebep olduğu yüzde 20’lik salınım da ortadan kaldırılabilir.

Bu teknoloji ayrıca elektrik üreterek de dünyanın daha yeşil bir yer olmasına katkıda bulunabilir. Bu fikir henüz tasarıma dahil edilmedi ancak ElectRoad’un kurucularından Oren Ezer, fren kullanıldığında açığa çıkan enerjinin yola geri verilebileceğini ve bu şekilde elektrik üretilebileceğini söylüyor.

Kaynak: Futurism

İsrail hükumeti ve elektrikli otobüslerin geniş ölçekte kullanılmasına odaklanan ElectRoad adlı bir şirket arasındaki iş birliği neticesinde, yolda giden elektrikli araçları şarj edebilen bir teknoloji test ediliyor. İlk aşaması biten testlerin ardından şirkete Tel Aviv'de 800 metrelik bir yola bu teknolojiyi yerleştirmesi için 120 bin dolar yatırım yapıldı. Eğer test başarıya ulaşırsa bir sonraki adım, Eilat şehri ile Ramon Uluslararası Havalimanı arasındaki 17,7 km uzunluğundaki yola bu teknolojinin uygulanması olacak. Daha da önemlisi, testlerin başarısı bu teknolojinin diğer ülkelerde de uygulanabilirliğinin bir kanıtı olacak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği