Apple’ın yeni sistemiyle gelecekler

Apple WWDC geliştirici konferansında yeni işletim sistemlerini açıkladı. En çok dikkat çeken nokta her alanda yazılımcılara erişim sağlanması oldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Apple’ın merakla beklenen WWDC geliştirici konferansı dün gerçekleştirildi. Beklendiği gibi yeni işletim sistemleri ve geliştiriciler için pek çok yeni seçenek konferansta tanıtıldı.

iOS 10

Apple’ın mobil işletim sistemi iOS’un yeni sürümü iOS 10 Temmuz ayında beta sürümü ile sunulacak. Sıradan kullanıcılar için tam sürüm ise sonbaharda gelecek. Yeni işletim sisteminin en büyük değişikliği kilit ekranı. Geliştirilen kilit ekranı üzerinden artık bildirimler ve uygulamalarla etkileşim kurmak çok daha kolay. 3D touch teknolojisinin de yetenekleri geliştirildi.

wwdc1

Raise To Wake (Uyandırmak İçin Kaldır) adı verilen yeni uygulama ile kilit ekranının görünmesi için bir tuşa basmanıza gerek kalmayacak. Telefon yerinden kaldırıldığında kilit ekranı gösterilecek. Böylece TouchID’nin ekran kilidini açmasıyla ortadan kaybolan bildirimler de yerinde duruyor olacak. Bu kilit ekranından bildirimler ile 3D touch teknolojisi ile etkileşim kurulabilecek. Sağa kaydırıldığında kamera sola kaydırıldığında ise sık kullandığınız uygulamalar görünecek.

Amazon’un Alexa’sına ve Google’ın Allo’suna cevap olarak Apple da Siri’yi geliştiricilere açıyor. Böylece Siri üzerinden diğer uygulamalarda da işlem yapılabilecek. Siri ayrıca kelime önermenin dışında harita, etkinlik ve kişi ekleme önerileri de yapacak.

Fotoğraflar uygulaması kişileri yüzlerinden tanıyıp gruplayabilecek. Böylece sadece belirli bir kişinin fotoğraflarına bakmak ya da eski sevgilinizin tüm fotoğraflarını silmek çok daha kolay olacak. Fotoğraflar uygulaması ayrıca yapay zeka kullanarak sizin için fotoğraf ve videolardan oluşan ‘Anılar’ oluşturacak.

wwdc2

Apple Maps’in tasarımı değişecek. Ayrıca ‘Yakındakiler’ özelliği geliştirilerek gitmek isteyeceğiniz muhtemel yerler gösterilecek. Apple Maps ayrıca geliştiricilere açılacak. Böylece haritayı mekan bulmak, rezervasyon yapmak ya da taksi çağırmak için kullanabileceksiniz.

wwdc3

Tasarımı değişen bir başka uygulama da Apple Music. Spotify’ın ‘Haftalık Keşif’ özelliğine benzer bir özellik olan ‘For You’ tek bir çalma listesinden daha fazlasını sunacak. Göz at ekranında da en popüler şarkılar takip edilebilecek. Radyo bölümünde ise Apple’ın pek çok radyo istasyonu arasında geçiş yapmak çok daha kolay olacak.

Apple News (Haberler) uygulaması, değişen tasarımı ile birlikte yayıncılara ve son dakika haberlerine abone olma imkanı sunacak.

https://www.youtube.com/watch?v=PERPpFWHnDM

iOS 10’un dikkat çeken özelliklerinden birisi de Home (Ev) uygulaması. Bu uygulama evinizdeki tüm akıllı cihaz ve sistemlerle entegre olarak çalışabilecek. Scenes (Ortamlar) adı verilen özellik sayesinde ise pek çok cihazı tek dokunuşla istediğiniz ayara getirebileceksiniz. Örneğin ‘iyi geceler’ adlı ortam ayarı tüm perdeleri kapatacak, kapıları kilitleyecek ve ışıkları söndürecek. Bunun dışında bazı etkinlikler otomatik olarak da gerçekleştirilebilecek (Arabayla eve yanaştığınızda garaj kapısının otomatik açılması gibi).

wwdc4

Facebook ve Whatsapp gibi uygulamalardan gelen aramalar artık bildirim olarak değil, normal arama ekranında gösterilecek. Gelen sesli mesajlar ise iOS 10 tarafından yazıya dökülebilecek.

Mesajlar iOS 10’da en fazla değişime uğrayan uygulamalardan. Artık Mesajlar uygulaması üzerinden gönderilen linklerdeki fotoğraf ve videolar uygulama içinde görüntülenebilecek. Ayrıca 3 kat daha büyük emojiler ile metin mesajlarınızı ’emojileştirebileceksiniz’. Yani yazdığınız kelimeleri emoji karşılıkları ile değiştirebileceksiniz.

wwdc 1

Mesajlar uygulaması artık el yazısı ile mesaj yazmayı da destekliyor. Bunun yanı sıra gönderdiğiniz mesajlara, vermek istediğiniz duyguya göre görsel efekt verebileceksiniz. Bu da yazı ile aktarılamayan bazı duyguların daha kolay ifade edilmesini sağlayacak.

Konferansta açıklanan neredeyse her şey gibi Mesajlar uygulaması da geliştiricilerin kullanımına açılacak. Böylece ödeme uygulamaları, stickerlar, chat botları gibi pek çok yeni uygulama Mesajlar ile kullanılabilir hale gelecek. Apple böylece Mesajlar uygulamasını oldukça büyük bir platforma dönüştürmeyi amaçlıyor.

macOS Sierra

Apple’ın tüm işletim sistemlerinde OS (operating system) ibaresi sonra bulunurken Mac bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemi OS X olarak anılıyordu. Apple bunu değiştirerek OS ibaresini sona aldı ve işletim sisteminin adını macOS yaptı. Beta sürümü Temmuz’da, tam sürümü ise sonbaharda çıkacak olan yeni macOS’un adı Sierra olarak belirlendi.

macOS Sierra özellikle mobil cihazlarla işbirliği içinde çalışması ile öne çıkıyor. Yeni işletim sistemi ile bilgisayarınızı şifre yerine iPhone ya da Apple Watch kullanarak açabiliyorsunuz. Ayrıca artık telefondan kopyaladığınız yazıyı ya da fotoğrafı Mac bilgisayarınıza yapıştırabiliyorsunuz.

wwdc5

Sierra ile birlikte Mac’lere gelen yeni özellikler ise Apple Pay ve Siri. Artık masaüstü bilgisayarlar üzerinden de Apple Pay kullanılarak ödeme yapılabilecek ancak bu ödemenin de iPhone üzerinden onaylanması gerekiyor. Siri de tüm yeni özellikleriyle Mac bilgisayarlarda yerini alacak.

Yeni tasarımda sekmeler oldukça dikkat çekiyor. Neredeyse her uygulamada sekmeler açılabildiği görülüyor. Ayrıca yeni picture-in-picture (görüntü içinde görüntü) özelliği ile bir videoyu tüm diğer pencerelerin üzerinde tutarak ekranın bir köşesinde izleyebileceksiniz.

Son olarak iCloud üzerinde yapılan geliştirmeler ile birlikte artık daha az kullandığınız dosyalar arşivlenecek hiç ihtiyaç duymayacağınız dosyalar da silinecek. Bu şekilde 130 Gigabayta kadar boş alan açılabileceği tahmin ediliyor.

tvOS

tvOS’un geliştirilen Siri özellikleri sayesinde artık Youtube ya da mevcut kanallarınız üzerinde arama yapabilirsiniz. Uzaktan kumanda uygulaması sayesinde ise iPhone’u Apple TV’nin uzaktan kumandası olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca artık Apple TV üzerinde 6.000 uygulama ve 1.400 kanal erişilebilir olacak.

watchOS

watch OS 2 ile watch OS 3 arasındaki en büyük değişiklik hız. tanıtımda bir futbol uygulamasının neredeyse anında açıldığı görüldü. Önceki işletim sisteminde bu işlem bir kaç saniye alıyordu. watch OS 3’ün yeni özelliklerinden birisi de bütün uygulamalarınızı görüp uygulamalar arasında hızlıca geçiş yapabileceğiniz bir ekranı olması. Bu da işletim sisteminin kullanım hızını artıracaktır.

wwdc7

Yeni ‘Scribble’ özelliği ile artık mesajlara Apple Watch üzerinden el yazısı ile cevap verebilirsiniz.

watch OS’in yeni özellikleri arasında hızlıca değiştirilebilen yeni ana ekran seçenekleri, acil durumda yetkililere ve tanıdıklarınıza haber verecek bir SOS butonu, tekerlekli sandalye kullanıcıları için hareket takibi uygulaması ve gün içinde durup derin nefes almanızı hatırlatan ‘Breathe’ uygulaması yer alıyor.

Etkinlikte ayrıca App Store’un ne kadar büyüdüğüne değinildi. 500 uygulama ile yola çıkan App Store üzerinde şu anda 2 milyon uygulama bulunuyor ve bu uygulamalar toplam 130 milyar indirme ile geliştiricilere 50 milyar dolar para kazandırdı.

wwdc8

wwdc-crowd-and-exterior-8701-newsfdcrop

Apple her yıl gerçekleştirdiği WWDC geliştirici konferansının bu yılki etkinliğinde yeni işletim sistemleri iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 ve tvOS'u tanıttı. Tüm işletim sistemlerinin ortak özelliği, dışarıdan yazılımcıların uygulama geliştirmesine açılması oldu. iOS üzerinde özellikle Mesajlar ve kilit ekranı üzerindeki değişiklikler dikkat çekerken, macOS için en önemli değişiklikler (adının değişmesi dışında) diğer cihazlarla işbirliği kabiliyeti kazanması oldu. Ayrıca Siri'nin artık Mac bilgisayarlar üzerinde kullanılabilmesi de oldukça ilgi gördü. iPhone'un hem akıllı ev eşyaları hem de Apple TV için kumanda görevi görmesi cihazın işlevlerini artırırken, Apple Watch da yeni işletim sisteminin hızı ve işlevselliği ile dikkat çekti.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği