Alan Turing’in kayıp mektupları bulundu

Alan Turing'in kayıp mektuplaşmaları Manchester Üniversitesi’ndeki bir depoda bulundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Alan Turing’in kayıp mektuplaşmaları Manchester Üniversitesi’ndeki bir depoda bulundu.[/inlinetweet] Yaklaşık 30 senedir kayıp olan ve 1949’dan Turing’in ölümüne kadar uzanan zamanda (1954) gerçekleşen yazışmaları kapsayan ‘hazine’ bilimcinin yapay zeka, bilgisayar ve matematik alanlarındaki düşüncelerine odaklanıp Turing’in günlük etkinliklere bakış açısı hakkında da ipucu veriyor. Örneğin, Nisan 1953 tarihli bir konferans davetine ‘seyahatten hoşlanmadığını ve Amerika’dan nefret ettiğini’ not düşmüş.

Depoda BBC’deki bir radyo programı için yapay zeka üzerine hazırlanan el yazısından MIT gibi Amerika’nın en ünlü üniversitelerinden bazılarına sunulan derslere 148 doküman bulunuyor. Bulunanların içinde Turing’in çalkantılı yaşamına dair çok az belge olmakla birlikte Enigma ile ilgili İngiliz istihbarat kurumu GCHQ’nun direktörünün Bletchley Park’tan bahsettiği bir mektup olduğu kaydediliyor. Park, İkinci Dünya Savaşı esnasında kodların çözülmesi için yapılan çalışmaların üssü olarak biliniyordu.

Belgeler Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde Profesör Jim Miles tarafından bulundu. Miles depoyu düzenlerken Turing’in dosyasını gördüğünü ve ‘düşündüğü şeyin olmayacağına’ inandığını belirtti. Belgeler Mayıs ayında bulundu, fakat Arşivci James Peters tarafından kataloglanarak araştırmacılar için düzenlendi ve şu an ulaşılabilir durumda.

Kaynak: Manchester

Alan Turing'in kayıp mektuplaşmaları Manchester Üniversitesi’ndeki bir depoda bulundu. Yaklaşık 30 senedir kayıp olan ve 1949’dan Turing’in ölümüne kadar uzanan zamanda (1954) gerçekleşen yazışmaları kapsayan 'hazine' bilimcinin yapay zeka, bilgisayar ve matematik alanlarındaki ileriye dönük düşüncelerine odaklanıp Turing’in günlük etkinliklere bakış açısı hakkında da ipucu veriyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği