ABD’den dışlanan Çin, yatırım için İsrail’e yöneldi

ABD'de Trump ile birlikte artan düzenlemeler sebebiyle yatırım yapmakta zorlanan Çinli şirketler rotayı İsrail'deki teknoloji girişimlerine çevirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’de özellikle Donald Trump’ın yönetimi devralmasının ardından artan düzenlemeler sebebiyle yatırım yapmakta zorlanan Çinli şirketler rotayı İsrail’deki teknoloji girişimlerine çevirdi. İsrail ise büyük Çinli şirketlerin yaptığı yüksel bedelli yatırımları memnuniyetle karşıladı.

Çinli şirketler uzun süredir ABD’de anlaşmalar yaparak özellikle teknoloji alanında yeni bilgiler edinmenin yanı sıra alışveriş için yeni pazarlar da oluşturuyordu. 2016’nın sonundan itibaren ise ABD’nin korumacı tavırları sebebiyle pek çok anlaşma durduruldu. Sadece 2016’da Çinli yatırımcıların ABD’de gerçekleştirmeye hazırlandığı toplam 26,3 milyar Dolar’lık anlaşma daha önce kamuoyuna açıklanmış olmasına rağmen iptal edildi.

Reddedilen Çinliler soluğu İsrail’de aldı

TCL Corp Yöneticisi Li Dongsheng, adını vermek istemediği bir şirketle kararlaştırdıkları anlaşmanın, Donald Trump’ın yönetime geçmesinin ardından iptal edildiğini belirtti. Li’nin şirketi şu anda İsrail’de yatırım araştırmaları yürütüyor. 10 muhtemel anlaşma için Mayıs ayı içinde İsrail’de görüşmeler yürüteceğini söyleyen Li, akıllı üretim, yeni malzemeler, büyük veri ve internet uygulamaları konularında çalışan teknoloji şirketlerini hedeflediklerini ifade etti.

China Everbright Limited (CEL) da İsrail’e yatırım yapmayı düşünen bir başka Çinli kuruluş. CEL Yönetim Kurulu Başkanı Chen Shuang “İsrail odaklı yatırımlarımız şimdiden bölgedeki dört şirkete ulaştı. Bu yıl içinde üç ya da dört yeni şirketle daha anlaşmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD Yabancı Yatırımlar Komitesi (CFIUS) ülkeye gelen yatırımların potansiyel güvenlik tehditlerini inceliyor. Özellikle Çin’i en büyük rakip olarak gören yeni yönetim, ABD’de geliştirilen teknolojilerin Çin tarafından satın alınmasını engellemeye çalışıyor. Örneğin, ABD Kongresi’nin endişelerini açıklamasının ardından Çin tarafından desteklenen Bridge Capital Partners’ın Lattice Yarıiletken şirketini 1,3 milyar dolar’a satın alması CFIUS tarafından engellenmişti. Hatta geçtiğimiz yıl, Alman Çip üreticisi Aixtron’un, Fujian Grand Chip Yatırım Fonu tarafından satın alınması da ABD’nin dile getirdiği güvenlik endişeleri sebebiyle engellenmişti. İsrail’in ABD’nin çok yakın bir müttefiki olması, benzer müdahalelerin yapılabileceği düşüncesini de gündeme getiriyor.

İsrail hükumeti şikayetçi değil

Öte yandan İsrail hükumeti Çinli yatırımcılardan oldukça memnun. Başbakan Benyamin Netanyahu İsrail’in Çin için “mükemmel bir ortak” olduğunu dile getirdi. Yine de sigorta şirketleri gibi bazı önemli finansal varlıkların satın alınmasına İsrail yönetimi tarafından müdahale ediliyor. Geçtiğimiz yıl Phoenix Holdings’in çoğunluğunun Fosun tarafından satın alınmasını öngören 462 milyon Dolar değerindeki anlaşma iptal edilmişti.

2016 öncesinde Çin’in İsrail’deki yatırımları, yüksek teknolojinin dışındaydı. ChemChina, tarımsal koruyucu üreten Adama’yı satın alırken, Bright Foods da yiyecek şirketi Tnuva’nın bünyesine katılmıştı. Günümüzde ise Telekom grubu Huawei siber güvenlik şirketi HexaTier’ı, risk sermayesi yatırımcıları PingAn ve China Broadband Capital, IronSource adlı mobil uygulamalar için iş geliştirme ve dağıtım araçları üreten bir şirketi satın alıyor.

Alan memnun satan memnun

İsrailli şirketler, Çin gibi dev bir pazara girebilmekten memnun olurken Çinli şirketler de yüksek teknoloji geliştirme konusunda daha fazla bilgi ve kaynak elde etmekten hoşnut. Ayrıca İsrailli şirketleri satın almak ABD’ye göre hem daha kolay hem de daha ucuz. Ancak ülkede rekabetin artması ile fiyatlar da yükselmeye başladı. geçtiğimiz yıl İsrailli teknoloji şirketleri, 2015’e oranla yüzde 11’lik artışla toplam 4,8 milyar Dolar yatırım aldı.

Genelde ABD’li devler Microsoft, IBM ya da Cisco tarafından satın alınmasıyla bilinen İsrailli teknoloji şirketleri artık uzun vadeli büyüme için Çinlilerle ortak çalışmayı tercih ediyor.

Kaynak: Reuters

ABD'de özellikle Donald Trump'ın yönetimi devralmasının ardından artan düzenlemeler sebebiyle yatırım yapmakta zorlanan Çinli şirketler rotayı İsrail'deki teknoloji girişimlerine çevirdi. İsrail ise büyük Çinli şirketlerin yaptığı yüksel bedelli yatırımları memnuniyetle karşıladı.

1 Yorum

  • Yahudi’lerin gözü Çin’de. Çin yeni Amerika. Çin malı deyip dalga geçtiğimiz ürünler şimdilerde fiyat performans rekorları kırıyor. Çin dünyayı besliyor. İsrail-Çin ilişkileri çok farklı olacak, bakalım nasıl bir deneyim yaşatacak bizlere.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği