AB Bitcoin kullanıcılarını fişleyecek

Avrupa Komisyonu tarafından sunulan yasa taslağı, sanal para birimlerini kullanan kişilerin bilgilerinin kayıt altına alınmasını öneriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avrupa Komisyonu, sanal para birimlerini kullanan kişilerin gerçek kimlik bilgileri ve ilişkili tüm cüzdan adreslerinin kaydının tutulacağı bir veri tabanı oluşturulmasını talep ediyor. Geçtiğimiz Kasım ayında Paris’te gerçekleştirilen terör saldırılarının üzerine Şubat 2016’da ortaya atılan bu fikir Temmuz ayının başında onaylanmıştı.

Eylem planı, Kara Para Aklamayı Önleme Yönergesi’nde (AMLD), sanal para birimlerini de dahil edecek şekilde bir reform öngörüyor. Temmuz’un başında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından onaylanan bu reform şimdi AB düzenleme kurumları tarafından da kabul ediliyor. Tahmin edildiği gibi artık AMLD’nin ilk taslağı sanal para birimlerini de dahil edecek şekilde düzenleniyor.

Anonim para aktarımı ortadan kalkacak

Taslak, sanal para birimlerini tanımanın yanı sıra finansal istihbarat birimlerinin (FIU) dijital para transferlerini takip edebilmesi için belirli düzenlemelerin yapılmasını da öngörüyor. Dijital para birimleri ile kara para aklamanın önüne geçilmesi için AB yetkilileri Bitcoin ve diğer sanal para birimlerinin adreslerinin gerçek bireyler ile ilişkilendirileceği bir veri tabanı oluşturulmasını talep ediyor. Bu da, bu para birimlerinin anonim olarak kullanılmasının ortadan kalkması anlamına geliyor.

Üye ülkelerdeki FIU’lar bu veri tabanlarını yönetme yetkisine sahip olacak ancak kullanıcılar dilerse iyi niyet göstergesi olarak kendileri gelip kayıt yaptırabilecekler. Mevcut AMLD taslağında şu ifadeler yer alıyor: “Rapora, gerektiğinde FIU’lar tarafından erişilebilecek cüzdan adresleri ve kullanıcı kimliklerinin bulunduğu merkezi bir veri tabanının kurulması ve sürdürülmesi için gerekli yetkilerin verilmesinin yanı sıra sanal para birimi kullanıcıları için bildirim formları da eklenecektir.”

Yasa dışı faaliyetlerde kullanılıyor

AB Bitcoin ve benzeri sanal para birimlerinin teröristler ve siber suç grupları tarafından izlerini kaybettirmek ve büyük miktarda paraları sınırdan geçirmek amacıyla kullanılmasını engellemek için bu para birimlerine bir düzenleme getirmek istiyor.

Avrupa’da faaliyet gösteren dijital para birimi ve cüzdan sağlayıcı şirketler de AMLD tarafından konulan kurallara uyarak, FIU’lar için gerçek kişi bilgilerini sağlamak zorunda kalacak.

Bitcoin sıklıkla fidye virüsü, insan kaçakçılığı (kölelik ve fuhuş), çocuk kaçırma, şantaj, hack araçları ve pek çok farklı yasa dışı hizmet ve ürün için kullanılıyor. Düzenlenmiş AMLD için bu yıl içinde Avrupa Parlamentosunda bir oylama yapılması bekleniyor.

Kaynak: Softpedia

Avrupa Komisyonu, sanal para birimlerinin yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasının önüne geçmek amacıyla, bu para birimlerini kullanan kişilerin bilgilerini kayıt altına altına almak istiyor. Bu amaç doğrultusunda Kara Para Aklamayı Önleme Yönergesi'nde reform yapılmasını öneren komisyonun parlamentoya sunduğu taslak bu yıl içinde oylanacak.

3 Yorum

  • Son paragrafı bir de şöyle düşünün:

    Dolar sıklıkla fidye virüsü, insan kaçakçılığı (kölelik ve fuhuş), çocuk kaçırma, şantaj, hack araçları ve pek çok farklı yasa dışı hizmet ve ürün için kullanılıyor…

  • Öncelikle Bitcoin sanal para olma aşamasını çoktan geçti. Zaten İngilizce karşılığı sanal değil şifreli para. Toplam piyasa değeri 10 milyar doları geçmiş, günlük işlem hacmi 100 milyar doların üzerindeki bir metayı sanal olarak adlandırmak ne derece doğru, tartışılır. Kriptopara Bitcoin’in hükümetleri korkutmasının temelinde özgür olması, kolay kolay takip edilememesi ve birilerinin tekelinde olmaması yatıyor. Ancak Bitcoin’in bu kadar rahat kullanılmasının ve piyasa değerinin bu kadar büyümesinin nedeni de bunlar aslında… Kriptopara’nın kara para aklamada kullanılmasının önüne geçebilirsiniz ancak önce kağıt para ile kara para aklama yöntemlerinin önüne geçmek gerekiyor. Yani kimse olmayan bir parayı Bitcoin’e çevirip aklayamaz. Üstelik Türkiye’de kara para ile mücadele eden Masak’ın internet sitesinde kara para aklama yöntemleri açık açık yazıyorken ülkemizde Bitcoin’in kara para aklama haberleri ile anılması biraz haksızlık değil mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği