Bloomberg’in haberine göre İstanbul Havaalanı’nın hissedarlarından bir kısmı toplu olarak, havalanındaki 11 milyar dolarlık hub’daki (bazı büyük havaalanlarının merkez görevi yaptıkları ve uçakların çevredeki havaalanlarına oralardan havalandıkları hava trafiği düzenleme sistemi) hisselerini satması için finansal danışmanlık servisi Lazard Ltd’i kiraladı. ABD merkezli şirket şu anda İGA konsorsiyumunun bazı üyeleri ile havalimanının değeri üzerinde çalışıyor ve kimlikleri henüz gizli tutulan potansiyel alıcılarla görüşüyor.
IGA’nın borcu kafaları karıştırıyor
Bloomberg’in görüştüğü iki kaynak, potansiyel alıcılar arasında Vinci SA, Aeroports de Paris ve onun Türkiye idari birimi TAV Havaliamanları Holding AŞ ve Ferrovial SA gibi firmaların bulunduğunu söyledi. Ancak İGA’nın 5,7 milyar Euro’luk borcu nedeniyle bu isimlerin satışı nihayete erdirmekten kaçınabileceğini de gündemde. Bu borç miktarı şu anda Türkiye’deki en büyük şirket borcu.
Havalimanının işletmesini 25 yıllık kiralayan İGA şirketi, ihale şartnamesindeki yolcu garantisi çerçevesinde, havayolu şirketlerinden yolcu başına ücret alıyor. Yeterli sayıda yolcunun havalimanını kullanmaması halinde ise açıkta kalan tutarın İGA’ya devletin cebinden ödenmesi öngörülüyor.


Bir yanıt yazın