Haber Özeti
Tam Sürüm
Bilimciler, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki buzun altında 40 bin yıldan fazla süredir donmuş halde duran kurtçukları hayata döndürmeyi başardı. Bu gelişme, uzun süre önce ölen ya da nesli tükenen türleri hayata döndürme olasılığı açısından umut vadediyor.
Solucanlardan biri 41 bin yaşında
Yuvarlak solucanlar (nematodlar) Sibirya’daki donmuş topraklarda (permafrost) bulundu ve bugüne dek hayata döndürülen en karmaşık canlı olma özelliğini taşıyorlar. Baş, beyin ve sinir sistemleriyle birlikte yarım milimetre olan yuvarlak solucanlar, ABD’deki Tennessee Üniversitesi’nde çalışan Mikrobiyolog Tatiana Vishnivetskaya tarafından hayata döndürüldü. “Çok şaşırdık ve heyecanlandık.” diyen Vishnivetskaya, bulunan solucanlardan bir tanesinin 41 bin yaşında olduğunu ve bugüne dek yaşayan en eski canlı olduğunu söylüyor.
150 yıllık yosun hayata döndürüldü
Yuvarlak solucanlar, aşırılık içeren çevrelere dayanabilme özellikleriyle biliniyor. Mesela geçici ölüm (suspended animation) haline geçtiklerinde kendilerini ısıdan koruyan bir örtü geliştiriyorlar.

Yuvarlak solucan uzmanı Gaetan Borgonie, bu canlıların donmuş toprakların içinde binlerce yıl kaldıktan sonra yeniden hayata dönebildiğini söylüyor. Yaşanan başka bir gelişmede ise Biyolog Catherine La Farge’in 150 yıl buzulun içinde kalan bir yosun parçasını hayata döndürmeyi başardığına şahit olmuştuk. La Farge, yosunu bulduğunda soluk ve biçimsiz ancak yeşil durumda olduğunu söylemişti.
Kaynak: The Sun
Bilimciler, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki buzun altında 40 bin yıldan fazla süredir donmuş halde duran kurtçukları hayata döndürmeyi başardı. Tennessee Üniversitesi'nde çalışan Mikrobiyolog Tatiana Vishnivetskaya tarafından hayata döndürülen yuvarlak solucanlar (nematodlar) Sibirya'daki donmuş topraklarda (permafrost) bulundu ve bugüne dek hayata döndürülen en karmaşık canlı olma özelliğini taşıyorlar. Bu gelişme, uzun süre önce ölen ya da nesli tükenen türleri hayata döndürme olasılığı açısından umut vadediyor.
elinize sağlık, heyecan verici bir gelişme .
Serdar bey emeginize saglik ….
Dünyanın ömrü bu kadar uzun değildir. Bu konuda Hadis-i Şerif vardır, kaynaklıdır. Büyük ihtimal karbon hesaplamasında hata yapıyorlar.
Tarih doğru değil. Dünyanın ömrü o kadar yok.