1929’dan bugüne MoMA’da açılan her serginin arşivi

Modern Sanatlar Müzesi (MoMA), 1929’daki ilk sergisinden itibaren müzede gerçekleşen bütün sergileri dijital arşivinde yayınlıyor.

Yayın tarihi:

Kategori:

Hoşumuza gidebilecek bir sergi olduğunu duyduktan hemen sonra serginin geçen hafta (ya da 80 yıl önce) bittiğini öğrenmek can sıkıcı olabiliyor. New York’taki Modern Sanatlar Müzesi (MoMA) yakında ya da daha bizler doğmadan önce kaçırdığımız kültürel fırsatları dijital sergi arşivi oluşturarak telafi etmeyi amaçlıyor. Arşiv Başkanı Michelle Elligott, “Dijital arşivimiz, moMA’nın 1929 yılındaki ilk sergisinden itibaren sürekli zenginleşen sergi geçmişine ücretsiz ve eşi benzeri görülmemiş bir erişim imkanı sağlıyor.” diyor.

86 yıldır hizmet veriyor

MoMA’nın bu zamana kadar ev sahipliği yaptığı 3 bin 500 sergiye şöyle bir göz atmak bile müzenin tematik çeşitliliğini anlamak için yeterli oluyor. Müze, sadece sanatçıları ya da sanatçı gruplarını ağırlamıyor. Müzede hızlı arabalarla, seyahat afişleriyle, Japon mimarisiyle (sergi için Nagoya’dan gerçek bir geleneksel Japon evi getirtilmişti) ve hatta Helvetica yazı tipiyle ilgili sergiler bile gerçekleştirildi. Ayrıca arşivde, çeşitli filmlerden ve performanslardan materyaller de var. 86 yıldır hizmet veren MoMA, 1929 yılında bir araya gelen küçük bir sanatsever topluluğun tamamen modern sanatla ilgili bir müze oluşturma çabasının ilk günkü gibi canlı kaldığını gözler önüne seriyor.

Kaynak: Open Culture


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir