Zuckerberg ABD Senatosu’na ifade verdi

Mark Zuckerberg, Salı günü Cambridge Analytica skandalıyla ilgili ABD Kongresi'ne ifade verdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Salı günü ilk kez veri skandalıyla ilgili olarak ABD Kongresi önünde ifade verdi.

Zuckerberg, beş saatlik duruşma boyunca gizlilik, veri madenciliği, düzenlemeler ve Cambridge Analytica hakkında sorulan sorulara yanıt verdi. Zuckerberg’ün ifadesinde öne çıkan anlar şu şekilde:

Mahremiyet hakkı

“İnsanlara Facebook’ta paylaştıkları bilgilerin tam olarak ne şekilde kullanılacağını söylemenin önemli olduğuna inanıyorum. Bu yüzden her ne zaman Facebook’ta bir şey paylaşsanız (bir fotoğraf da olabilir, bir mesaj da), her seferinde o gönderiyi kiminle paylaşacağınızı düzenlemeye yarayan bir kontrol butonu sunuyoruz. Gönderinin kimlerle paylaşılıp paylaşılmayacağını kontrol edebiliyorsunuz.”

“Mahremiyet politikasına gelecek olursak … uzun gizlilik politikaları kafa karıştırıcı oluyor. Eğer cümleleri uzatıp her detayı bir bir anlatırsanız, muhtemelen yazıyı okuyan insanların yüzdesini düşürürsünüz.”

Zuckerberg’ün kendi mahremiyeti

Senatör Dick Durbin, Zuckerberg’e “Dün gece kaldığınız otelin adını paylaşmak içinize siner miydi?” diye sordu. Zuckerberg’ün yanıtı ise şu oldu:

“Hayır. Muhtemelen herkese açık şekilde söylemek istemezdim. Bence herkesin kendi bilgilerinin nasıl kullanıldığı konusunda kontrol sahibi olması gerek.”

Cambridge Analytica

“Hatırladığım kadarıyla Cambridge Analytica 2015 yılında bizim hizmetimizi kullanmıyordu. O zamanlar reklamcı değildi. Bu yüzden engelleyebileceğimiz bir şey yoktu.” diyen Zuckerberg daha sonra kendini düzelterek “2015 yılında Cambridge Analytica’yı öğrendiğimizde neden yasaklamadığımıza dair sorulan soruyla ilgili daha önce söylediğim bir şeyi düzeltmek istiyorum. Anladığım kadarıyla Cambridge Analytica o zamanlarda Facebook’ta yoktu. Uygulama geliştiricisi veya reklamcı da değildi. Ekibimle görüştüğümde Cambridge Analytica’nın 2015’in sonuna doğru reklamcılığa başladığını söylediler. Yani Cambridge Analytica’yı o zaman engelleyebilirdik. Yapmayarak bir hata ettik.”

“Cambridge Analytica ile görüştüğümüzde bize verileri kullanmadıklarını ve sildiklerini söyledi. Biz de konunun kapandığını düşündük. Şimdi geriye baktığımda bunun çok büyük bir hata olduğunu görüyorum. O şirketin sözüne güvenmemeliydik. Aynı hatayı tekrar yapmamak için politikamızı güncelledik.”

Kişisel verileri saklamak ve satmak

“Evet, veri saklıyoruz … kullanıcıların izniyle.”

“Reklamcılara veri sattığımızla ilgili epeyce yaygın bir yanlış kanı var. Biz reklamcılara veri satmıyoruz.”

“Reklamcılara izin verdiğimiz konu şu; kime ulaşmayı hedeflediklerini bize söylemelerini istiyoruz daha sonra da reklam yerleştirmesini gerçekleştiriyoruz. Bu, modelimizin işleyişinin önemli bir kısmını oluşturuyor ve sık sık da yanlış anlaşılıyor.”

Senatör Tammy Baldwin Cambridge Üniversitesi’nde çalışan Sinirbilimci Aleksandr Kogan’ın Facebook verilerini Cambridge Analytica şirketinden birine satıp satmadığını Zuckerberg’e sordu. Zuckerberg şu şekilde ifade verdi:

“Evet sattı. Geçmişte büyük miktarda veriye erişimi olan her bir uygulamayı inceliyoruz . Eğer birilerinin verileri uygunsuz şekilde kullandığını tespit edersek, Facebook’tan kaldırılacaklar ve durumdan etkilenen herkese haber vereceğiz.”

Düzenlemeler

“Ben hiçbir düzenleme olmamasını savunmuyorum. Bence asıl sorulması gereken soru; internet insanların hayatında giderek daha fazla önemli hale gelirken, doğru düzenleme nedir ve bir düzenleme olmalı mı olmamalı mı.”

Rus müdahalesi

“Facebook ile ilgili en büyük pişmanlıklarımdan biri, 2016 yılında ABD seçimlerinde yaşanan Rus müdahalesini tespit etmekte geç kalmamızdı.”

“Bir inceleme başlattık. Bir şeyler bulacağımızı düşünüyorum.”

Sorumluluk almak

“Benim hatamdı, üzgünüm. Facebook’u kurdum, yönetiyorum ve Facebook’ta olan bitenden sorumluyum.”

“Facebook araçlarının kötüye kullanılmaması için yeterince çalışmadığımız açık. Aynı şey sahte haberler, seçimlerdeki yabancı müdahalesi, nefret söylemi, geliştiriciler ve veri mahremiyeti için de geçerli.”

Kaynak: The Guardian

Salı günü ABD Kongresi önünde ifade veren Facebook CEO'su Zuckerberg, beş saatlik duruşma boyunca gizlilik, veri madenciliği, düzenlemeler ve Cambridge Analytica hakkında sorulan sorulara yanıt verdi. Kullandığı ifadelerde, kullanıcıların hangi verilerinin paylaşıldığı hakkında kesinlikle bilgi sahibi olması gerektiğine duyduğu inancın altını çizen Zuckerberg, hatasını kabul etti ve Facebook politikalarını güncellediklerini belirtti. Hiçbir reklamcıya veri satmadıklarını söyleyen Zuckerberg, bu konuyla ilgili yaygın bir yanlış kanı olduğunu ifade etti.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği