Yükseklik korkusuna karşı sanal gerçeklik terapisi

Oxford Üniversitesinde yapılan yeni bir çalışmada, ciddi şekilde yükseklik korkusu olan kişileri iyileştirmek için sanal gerçeklik tedavisi kullanıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Oxford Üniversitesi araştırmacılarının gerçekleştirdiği yeni bir çalışmada, ciddi şekilde yükseklik korkusu olan kişileri iyileştirmek için sanal gerçeklik tabanlı bir tedavi kullanıldı. Sanal gerçeklik tedavisi, sesli komutlara yanıt verebilen bilgisayarda oluşturulmuş bir sanal terapist tarafından yönlendirilen tamamen otomatik bir tedavi yönteminin etkinliğini ilk kez ortaya koydu.

Modern sanal gerçeklik uygulamaları sadece bir eğlence aracı olmanın dışında artık bir çok fobi ve psikolojik sorunun tedavisinde ciddi bir yöntem olarak görülüyor. Örümcek korkusunu iyileştiren bir terapiden topluluk önünde konuşma korkusunun ortadan kaldırılmasına, sanal gerçeklik bir çok yeni ve heyecan verici tedavi yöntemi sunuyor.

İnsan terapiste gerek yok

Önceki sanal gerçeklik tedavi denemelerinin çoğunda bir insan terapist de deney sırasında hazır bulunuyordu ancak Oxford’un yeni çalışmasında bilgisayarda oluşturulan bir terapistin de bu işlemi gerçekleştirebileceği görüldü.

Deney grubundaki katılımcılar iki haftalık sürede toplam 6 adet 30 dakikalık sanal gerçeklik seansına katıldı. Bu seanslarda Nic adlı sanal terapist tarafından yönlendirilen katılımcılar, normalde tehlikeli olduğunu düşündükleri bazı eylemleri sanal gerçeklik ortamında güven içinde yapmaları için teşvik edildi.

Projenin yöneticilerinden Daniel Freeman “Tedavinin mümkün olduğunca yaratıcı, eğlenceli ve kolay olması için çalıştık. Katılımcıların tamamlamasını istediğimiz görevler, çökecek gibi duran bir yoldan geçmek, ağaçtan bir kedi kurtarmak, bir balkonun ucunda resim yapmak ya da ksilofon çalmak ve son olarak avluda sanal bir balinaya binmekten oluşuyordu.” dedi.

Ortalama yüzde 68 azalma

Sonuçlar beklenmedik derecede etkileyiciydi. VR katılımcılarının yükseklik korkuları, tedavi görmeyen kontrol grubuna oranla ortalama yüzde 68 azaldı. Bu tedavi yönteminin özel olarak eğitilmiş bir profesyonel terapist gerektirmeden işe yaraması, gelecekte uygulanacak benzer tedavilerde de maliyetin oldukça düşebileceğini gösteriyor.

Sonuçların beklemedikleri ölçüde iyi olduğunu söyleyen Freeman “Bu tedavinin etkili olacağını düşünmüştük ancak sonuçlar bizim beklentilerimizin de ötesine geçti. Katılımcıların dörtte üçünden fazlası yükseklik korkularının en az yarı yarıya azaldığını söyledi. Çalışmamız sanal gerçekliğin psikolojik tedavi konusunda oldukça güçlü bir araç olabileceğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Ancak çalışmanın sonuçları gerçek hayatta gerçekleştirilen davranış testlerine değil katılımcıların doldurduğu anketlere dayanıyor. Bu sonuçların ne kadar gerçekçi olduğu ya da uzun süreli etkisi olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bunun için daha geniş bir katılımcı grubunda daha kapsamlı bir araştırma yapılması gerek.

Kaynak: New Atlas

Oxford Üniversitesi araştırmacılarının gerçekleştirdiği yeni bir çalışmada, ciddi şekilde yükseklik korkusu olan kişileri iyileştirmek için sanal gerçeklik tabanlı bir tedavi kullanıldı. Sanal gerçeklik tedavisi, sesli komutlara yanıt verebilen bilgisayarda oluşturulmuş bir sanal terapist tarafından yönlendirilen tamamen otomatik bir tedavi yönteminin etkinliğini ilk kez ortaya koydu. Sonuçlar beklenmedik derecede etkileyiciydi. VR katılımcılarının yükseklik korkuları, tedavi görmeyen kontrol grubuna oranla ortalama yüzde 68 azaldı. Bu tedavi yönteminin özel olarak eğitilmiş bir profesyonel terapist gerektirmeden işe yaraması, gelecekte uygulanacak benzer tedavilerde de maliyetin oldukça düşebileceğini gösteriyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği