Yenilenebilir enerji 2020’de fosil yakıttan daha ucuz olabilir

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın 2017'deki Yenilenebilir Enerji Üretim Masrafları adlı yeni raporuna göre, 2020 itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik fosil yakıtlarla elde edilen elektriğe oranla daha ucuz hale gelebilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı‘a (IRENA) göre, yakın gelecekte yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik birçok fosil yakıttan elde edilen elektrikten daha ucuz hale gelebilir.

Renewable Power Generation Costs in 2017 (2017’deki Yenilenebilir Enerji Üretim Masrafları) adlı yeni raporda, teknolojide yaşanan gelişmeler, hükümet önlemleri ve etkin proje geliştirme yöntemlerinin yenilenebilir enerjiyle ilişkilendirilen masrafları daha düşük bir noktaya çektiği, 2020 itibarıyla yenilenebilir enerjiyle üretilen elektriğin fosil kaynaklara kıyasla daha ucuz olabileceği belirtildi.

Konunun öncüsü Çin

Raporda bu durumun sebebi yaygın ‘küresel trendler’ olarak gösterildi. Bu anlamda Çin masrafları azaltma konusunda önemli bir rol oynuyor; watt başına belirlenen ortalama satış fiyatı 2016’da 0,43 Dolar iken 2017’de 0,3 Dolar’a kadar düştü. 2017’de toplam 52,83 gigawatt’lık güneş enerjisi yatırımı yapıldı. Böylece ülkenin, toplam enerji üretiminin yaklaşık yüzde 7,3’ünü oluşturacak şekilde, enerji kapasitesi 130,25 gigawatt’a çıkarıldı.

Çin ayrıca 12,8 gigawatt hidroelektrik, 45,78 gigawatt da termal enerji yatırımı yaptı. Ülke fosil yakıtlara olan bağımlılığını farklı şekillerde de azaltıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl boyunca elektrikli araç şarj istasyonlarının oranı yüzde 51 artırıldı. IRENA’ya göre, düşük yenilenebilir enerji masrafları elektrikli araçların benimsenmesini kolaylaştıracak zira bu sayede elektrik depolama daha elverişli hale geliyor ve elektrikli araçların potansiyel zorlukları birer kazanç haline gelmiş oluyor.

Rapor, söz konusu olan şey yenilenebilir enerji olduğunda Çin’in etkin bir isim olduğunun altını çiziyor. Ülkenin boyutu göz önünde bulundurulduğunda bu alandaki etkinliklerinin küresel ortalamalar üzerinde büyük bir etki yaratacağını söylemek yanlış olmaz. Ekonomisi açısından baktığımızdaysa Çin, dünya üzerindeki diğer ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesini sağlayabilecek nitelikte bir örnek oluşturuyor. İstisnalar da var tabii ki. Örneğin Donald Trump, yenilenebilir enerji kaynaklarının benimsenmesini yavaşlatması muhtemel bir hamle yaparak ‘Önce Amerika’ düşüncesi kapsamında ithal güneş panellerinden alınan gümrük vergisini yüzde 30 oranında artırdı.

Kaynak: Engadget

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın 2017'deki Yenilenebilir Enerji Üretim Masrafları adlı yeni raporuna göre, 2020 itibarıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik fosil yakıtlarla elde edilen elektriğe oranla daha ucuz hale gelebilir. Konunun öncüsü, 2017'de çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Çin olarak gösteriliyor.

2 Yorum

  • Sayın kuzuloglu, yazılarınızı konu başlıkları ile sınırlamayin lütfen. İçinizden her çeşit yazın. Teşhisleriniz çok güzel ve isabetli. Bol bol yazın lütfen. Biz okuruz. Sevgiyle kalın. İsmail Gültekin

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği